Το λίπος φράζει τα αγγεία από την πρώτη μπουκιά! Στο πυρ το εξώτερον το πρωινό μπέικον

Ένα και μόνο σάντουιτς με μπέικον μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς - και όσοι το φάνε για πρωινό, θα αναπτύξουν τις παρενέργειές του πολύ πριν από το μεσημέρι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Η κατανάλωση πλουσίων σε λιπαρά τρόφιμα είναι ο σίγουρος δρόμος για την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, τα οποία τους προκαλούν στένωση και μπορεί να οδηγήσουν στο έμφραγμα, στο εγκεφαλικό και στον θάνατο.

Ένα και μόνο σάντουιτς με μπέικον μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς - και όσοι το φάνε για πρωινό, θα αναπτύξουν τις παρενέργειές του πολύ πριν από το μεσημέρι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η κατανάλωση πλουσίων σε λιπαρά τρόφιμα είναι ο σίγουρος δρόμος για την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, τα οποία τους προκαλούν στένωση και μπορεί να οδηγήσουν στο έμφραγμα, στο εγκεφαλικό και στον θάνατο.


Η νέα μελέτη έδειξε πως με ένα και μόνο σάντουιτς με μπέικον ή επεξεργασμένο τυρί και αλλαντικά για πρωινό, «τα αιμοφόρα αγγεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα», κατά τον δρα Τοντ Άντερσον, ερευνητή στο Ίδρυμα Καρδιάς & Εγκεφαλικών (HSF) του Καναδά και επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης της Καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρυ.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν προ ημερών στο ετήσιο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο παρακολούθησαν την παρουσίαση της νέας μελέτης, την οποία πραγματοποίησαν ο δρ Άντερσον και οι συνεργάτες του.


Οι ερευνητές επιστράτευσαν υγιείς, μη καπνιστές φοιτητές του πανεπιστημίου και γενναίες ποσότητες από σάντουιτς για πρωινό.
Τα λίπη συσσωρεύονται σταδιακά στις αρτηρίες στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να ελέγξει εάν αυτές είναι υγιείς με την μέτρηση της ροής του αίματος στο χέρι, έπειτα από την βραχεία διακοπή της. Η εξέταση αυτή είναι το επονομαζόμενο ολοκλήρωμα ταχύτητας ροής-χρόνου (VTI).


«Το VTI μάς λέει ουσιαστικά πόσο καλά ρέει το αίμα στο χέρι ενός ανθρώπου. Όσο υψηλότερο είναι το VTI, τόσο το καλύτερο, διότι υποδηλώνει ότι τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διαστέλλονται καλά και οι ορμόνες τους λειτουργούν σωστά», εξήγησε ο δρ Άντερσον.
Ο δρ Άντερσον θέλησε να διαπιστώσει τι θα συμβεί στους φοιτητές, εάν άρχιζαν την ημέρα τους με ένα πρωινό πλούσιο σε λίπη, με απώτερο στόχο να αξιολογήσει τις οξείες επιδράσεις ενός και μόνον γεύματος με πολλά λιπαρά στην μικροαγγειακή λειτουργία.
Η λειτουργία των μικρών αγγείων αποτελεί ένδειξη της γενικότερης κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές υποβλήθηκαν στην μέτρηση του VTI δύο φορές: την πρώτη, μία μέρα κατά την οποία δεν είχαν φάει πρωινό και την επομένη έπειτα από την κατανάλωση δύο σάντουιτς του εμπορίου, τα οποία «κολυμπούσαν» στα λίπη και τις θερμίδες (τους παρείχαν 900 θερμίδες και 50 γραμμάρια λίπους).


Όπως έδειξαν οι μετρήσεις, δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωση των σάντουιτς, το VTIτων φοιτητών είχε μειωθεί κατά 15-20%.
Από ένα και μοναδικό γεύμα, η συνέπεια αυτή είναι παροδική, τόνισε ο δρ Άντερσον. Εντούτοις, από την μελέτη καθίσταται σαφές ότι τα πολλά λίπη βλάπτουν περισσότερο και πιο γρήγορα τον οργανισμό απ’ ό,τι νομίζουμε.
«Δεν θα συνιστούσα σε έναν άνθρωπο να μην φάει ποτέ στη ζωή του ένα σάντουιτς με μπέικον ή ένα χάμπουργκερ», υπογράμμισε ο δρ Άντερσον. «Αν όμως αυτή η διατροφή είναι συχνή, η ζημιά στις αρτηρίες είναι δεδομένη».
Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ