Τι λένε για την Μαρία Κάλλας την μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα, οι 5 διεθνούς φήμης μονωδοί που θα ερμηνεύσουν τις διάσημες άριες της, στις 21/09...

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας στο Ηρώδειο την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την "Εταιρία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»", τιμά τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου που σφράγισε με τη μοναδική παρουσία της τον κόσμο της όπερας. Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μονωδών διεθνούς ακτινοβολίας.

http://www.lifo.gr/uploads/image/721285/image_23.jpg

Η Μαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα με τη χαρισματική ικανότητα να διαβάζει πίσω από τις νότες και να πλάθει αριστοτεχνικά πειστικούς χαρακτήρες μεγάλης αμεσότητας, πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει μια αποθεωτική καριέρα στο εξωτερικό και στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Φέτος, συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατό της και η ΕΛΣ αποτίνει έναν λυρικό φόρο τιμής στη «φωνή του αιώνα», όπου διάσημες άριες -σημαδεμένες για πάντα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της- θα κατακλύσουν τις κερκίδες του ρωμαϊκού ωδείου με τη συμμετοχή λαμπρών Ελλήνων και ξένων μονωδών. Τα οπερατικά διαμάντια θα ερμηνεύσουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί: Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ντανιέλα Ντεσσί, Έλενα Ξανθουδάκη και Νίκολα Ουλιβιέρι. Τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τη Μαρία Κάλλας. Αυτές είναι οι απαντήσεις τους.

http://www.lifo.gr/icache/520/702/1/720817_547077_original.jpg

http://www.lifo.gr/icache/520/669/1/720818_tumblr_maiginik261rprammo1_r1_1280.jpg

Νίκολα Ουλιβιέρι

http://www.lifo.gr/uploads/image/720804/Screen_Shot_2014-09-13_at_7.24.59_PM.png.jpg

Τι θαυμάζει ένας λυρικός καλλιτέχνης στη Μαρία Κάλλας;

Είναι πρότυπο; Μέσα από τις ηχογραφήσεις αλλά και από σκηνές ταινιών, φαίνεται αμέσως πως η Κάλλας ήταν μια εκλεπτυσμένη φιγούρα, όσον αφορά το μουσικό κι ερμηνευτικό κομμάτι, και η αναπνοή και ο έλεγχος στον τονισμό αποτελούν μια μεγάλη βοήθεια κι ένα καλό παράδειγμα για τις νέες γενιές.

Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει την Κάλλας πιο ιδιαίτερη σε σχέση με άλλες λυρικές καλλιτέχνιδες;

Η Κάλλας έφερε την ερμηνευτική αναζήτηση της στο υψηλότερο επίπεδο, πετυχαίνοντας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, την ανάδειξη του χαρακτήρα της. Ήταν, άλλωστε, μια κομψή και εκλεπτυσμένη γυναίκα, όχι μόνο στη σκηνή, αλλά και στην προσωπική της ζωή, καθώς, για έναν καλλιτέχνη, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος ζωής στη γέννηση ενός μύθου. Ο Νίκολα Ουλιβιέρι είναι Ιταλός μπασοβαρύτονος. Έχει εμφανιστεί σε σπουδαία θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως όπως Σκάλα Μιλάνου, Βασιλικό Θέατρο Τορίνου, Μεγάλο Θέατρο Ο Φοίνικας Βενετίας, Όπερα Ρώμης, Βασιλικό Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Θέατρο Μάσσιμο Παλέρμο, Θέατρο Φιλαρμόνικο Βερόνας, Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι (Πέζαρο), Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Θέατρο στον Βην Βιέννης, Μεγάλο Θέατρο Λιθέου Βαρκελώνης, Θέατρο Λα Μονναί Βρυξελλών, Θέατρο Κολόν Μπουένος Άιρες, στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Στρασβούργου, Ζάλτσμπουργκ και Αιξ-αν-Προβάνς, καθώς και στις Όπερες Ουάσινγκτον, Λυόν, Λος Άντζελες, Αμβούργου. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου, καθώς και με τις Φιλαρμονικές Μονάχου, Ραδιοφωνίας της Γαλλίας και Τελ Αβίβ. Έχει συνεργαστεί με εξέχοντες αρχιμουσικούς όπως οι Αμπάντο, Μέτα, Γκάττι, Μαριόττι, Χάρντινγκ, Νοζέντα, Όρεν, Βιόττι, Λομπάρ, Αλεσσαντρίνι, Ρίτσι, Τζελμέττι, Κόνλον. Τιμήθηκε με το βραβείο «Φράνκο Αμπιάττι» για τις ερμηνείες του σε έργα Μότσαρτ.

Αντρές Βεραμέντι

http://www.lifo.gr/uploads/image/720806/Screen_Shot_2014-09-13_at_7.43.39_PM.png.jpg

Τι σημαίνει για εσάς η Μαρία Κάλλας;

Πώς στεκόταν ως παρουσία στον κόσμο της όπερας; Για μένα, η Μαρία Κάλλας ήταν η ευκαιρία να ανακαλύψω τα έντονα συναισθήματα και την επίπτωση που προκαλεί η όπερα σ έναν κοινό θνητό. Όταν ήμουν παιδί και έμαθα ότι πέθανε, άκουσα τις "μεγάλες παραστάσεις» και διέκρινα μια βαθιά συγκίνηση. Εκείνη την εποχή, δεν είχα ξεκινήσει τις τεχνικές ερμηνείας, αλλά πραγματικά πίστευα, ότι ο τρόπος που τραγουδούσε ήταν μοναδικός. Με λίγα λόγια, το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα και θαύμαζα ήταν ιδιότητά της να δημιουργήσει μια καλή επικοινωνία με το κοινό. Για μένα, η πιο σημαντική συνεισφορά της στον κόσμο της όπερας, ήταν η ''δύναμη'' των χαρακτήρων που έπαιξε. Οι σοπράνο σταμάτησαν να είναι τα κορίτσια με ωραία φωνή απλά για να παρουσιάζονται στη σκηνή. Έχει μετατραπεί ο κόσμος της όπερας, και χάρη σε αυτήν θα μπορούσαμε να μελετήσουμε εκ νέου: Verdi, Puccini, Donizetti, Bellini, Rossini, Ponchieli και άλλους συνθέτες του bel canto και του verismo.

http://www.lifo.gr/icache/520/547/1/721276_image_10.jpg

Ποιο στοιχείο κάνει την Κάλλας την πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον κόσμο της όπερας;

Προφανώς η Μαρία Κάλλας είχε μια ισχυρή προσωπικότητα, που ήταν όχι μόνο μέσα από τους ρόλους που έκανε, αλλά και στην τελειομανία που ήθελε να εργάζεται σε πολύ ποιοτικά επίπεδα. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, οι συζητήσεις και οι τεταμένες καταστάσεις ήταν συχνά φαινόμενα, αλλά η ισχυρή προσωπικότητά της ήταν μια σχετική συμβολή για τη μεγάλη διάδοση της όπερας, μετατρέποντάς την σε μεγάλο λυρικό αστέρι που ήταν, και φυσικά εξακολουθεί να είναι. Περουβιανός τενόρος, φιναλίστ στο διεθνή διαγωνισμό «Οπεράλια» του Πλάθιντο Ντομίνγκο (2003). Πρωτοεμφανίστηκε ως Αλφρέντο Ζερμόν (Τραβιάτα, 2009) στο Δημοτικό Θέατρο Σαντιάγο Χιλής. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας, όπως Μάκβεθ (Εθνική Όπερα Ρήνου, Όπερα Μόντε-Κάρλο), Νόρμα (Βασιλικό Θέατρο Μαδρίτης), Τόσκα (Δημοτικό Θέατρο Σαντιάγο, Χιλή), Η σύντομη ζωή (Θέατρο Θαρθουέλας, Μαδρίτη), Τραβιάτα (Εθνικό Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Όπερα Μασσύ), Μανόν Λεσκώ (Θέατρο Μαεστράνθας Σεβίλλης), Τουραντότ (ABAO, Μπιλμπάο). Έχει τραγουδήσει υπό τη μπαγκέτα εξαιρετικών αρχιμουσικών όπως οι Ρεντζέττι, Ζάντερλινγκ, Μένα, Αντρέ, Κουέρτι, Ορτέγα, Χαρτ-Μπεντόγια, Αλαπόντ, Ντίαθ, Τζανέττι, Γκαλιάρντο, Γκάλλι, Κόλομποκ, Σολέρ, Ζίφερτ, Κάλβο, Βιέ, Χάλφτερ, Μπρίτσιο. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Φλαμάν, Gasparon, Γκρίντα, Ντεζιρέ, Μαεστρίνι, Μαρτορέλ, Εσπόζιτο, Λανγκ, Γκαρσία.


Άρης Αργύρης

http://www.lifo.gr/uploads/image/720808/ArgirisA-007.jpg

Τι σημαίνει για εσάς η Μαρία Κάλλας;

Η Μαρία Κόλλας είναι η οπερατική προσωπικότητα που άλλαξε τη ροή της όπερας στη μουσική ιστορία και είναι το πρώτο είδωλο για μένα και πολλούς άλλους συναδέλφους με τις αξεπέραστες ερμηνείες της! Τι συμβολίζει στον κόσμο της όπερας; Η παρουσία της έδωσε τον «χολιγουντιανό» χαρακτήρα και την απολυτή αίγλη που έλειπε εκείνη την εποχή στον κόσμο της όπερας. Μια πραγματικά κινηματογραφική προσωπικότητα, για τα οπερατικά δεδομένα της εποχής! Μπορούμε επίσης να πούμε πως ήταν η πρώτη ή αλλιώς αυτή που έδωσε βάρος και ουσία σε αυτό που ονομάζουμε και θεωρείται αυτονόητο σήμερα «τραγουδιστής-ηθοποιός»!

Τι είναι αυτό που κάνει την Μαρία Κάλλας την πιο πολυσυζητημένη προσωπικότητα στον κόσμο της όπερας;

http://www.lifo.gr/icache/520/500/1/721277_image_11.jpg

Η ένταση, η πειθαρχεία, η αγάπη, η αφοσίωση, ο πόνος, η λάμψη, η μοναξιά, η μουσικότητα, το πάθος, η ομορφιά είναι όλα αυτά τα συναισθήματα και στοιχεία που την έκαναν ξεχωριστή και που συνόδευαν και αγκάλιασαν όλο το φάσμα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής αυτού του υπέροχου ανθρώπου! Βαρύτονος, σπούδασε τραγούδι με τους Κώστα Πασχάλη, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Δέσποινα Καλαφάτη. Συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Μονάχου με τη Δάφνη Ευαγγελάτου (υποτροφία «Μαρία Κάλλας», 1999). Έχει τραγουδήσει σε Αθήνα, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη, Λειψία, Σαβονλίννα, Βερολίνο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Τόκυο, Αμβέρσα, Γάνδη, Γενεύη, Σαν Ντιέγκο, Μπουένος Άιρες, Δρέσδη, Τεργέστη, Βερόνα, Βιέννη. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ρόλους όπως Ντον Τζοβάννι, Εσκαμίγιο (Κάρμεν), Φίγκαρο(Ο κουρέας της Σεβίλλης), Ζερμόν(Τραβιάτα), Μαρτσέλλο(Μποέμ), Ιάγο (Οθέλλος), Κόμη Αλμαβίβα(Οι γάμοι του Φίγκαρο), Πόζα (Ντον Κάρλος), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), τους «τέσσερις κακούς» (Τα παραμύθια του Χόφμαν). Έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Μέτα, Μαζούρ, Τήλεμαν, Ρίτσι, Τζανέττι, Ρεντζέττι, Μοντανάρο, Τζελμέττι. Κέρδισε το «Διεθνή διαγωνισμό όπερας δωματίου του ανακτόρου Ράινσμπεργκ», Γερμανία (2002), ενώ το 2007 έλαβε το βραβείο «Καλύτερου νέου καλλιτέχνη» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια- lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ