Κανονικά θα γίνει η παράσταση το από Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν αύριο στο Ηρώδειο

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η παράσταση από το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, το Σάββατο 27/9/2014. Τα τελευταία δεδομένα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από κορυφαίους Έλληνες μετεωρολόγους, προβλέπουν βροχοπτώσεις μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, και συγκεκριμένα την ώρα της παράστασης, ο καιρός προβλέπεται χωρίς βροχοπτώσεις, αλλά με χαμηλή θερμοκρασία. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα οι διοργανωτές, η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Heydar Aliyev, σε συνεργασία με το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ενημερώνουν το κοινό ότι η παράσταση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προβλεφθεί.



Συνίσταται στους θεατές να έχουν μαζί τους ζακέτα ή σακάκι και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις από τις σελίδες www.azerbaijani-culture.gr και www.facebook.com/militos.official.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 67 72 129 & 210 92 82 900

Κάτω από τα φώτα της Ακρόπολης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 120 Αζέρους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα προσφέρουν μια γεύση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, συνδυάζοντας την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου, με το μοναδικό μουσικό ηχόχρωμα της που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

Η σημασία της παράστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι θα παραστεί η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, Προέδρος του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων - Baku 2015, ενώ κορυφαίοι Έλληνες από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου έχουν ήδη κρατήσει μια θέση στο κοίλο του Ωδείου.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση ελληνικών σχολείων.

Η παράσταση αυτή, θα αποτελέσει την κορύφωση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για το 2014, ενώ περισσότερες δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2015, με στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα

Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1970 και, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, αποτελεί το σπουδαιότερο πρεσβευτή της πλούσιας αζερικής χορευτικής παράδοσης στο εξωτερικό. Η παρουσία του συγκροτήματος είναι έντονη και αδιάλειπτη στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Τα μέλη του, εκτός από τις εμφανίσεις τους σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, έχουν δώσει ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις σε χώρες όλων των ηπείρων (Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράκ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κούβα, Μαρόκο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία).

Επικεφαλής του συνόλου είναι, εδώ και πολλά χρόνια, ο Αlibaba Abdullayev, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου του διάσημου συνόλου με νέες χορογραφίες που αναδεικνύουν τα ζωηρά χρώματα, το μαγικό εξωτισμό και την πολυμορφία της χορευτικής παράδοσης του Αζερμπαϊτζάν. Εξίσου σημαντική για το διεθνούς φήμης αζερικό συγκρότημα υπήρξε ακόμη η πολυετής καθοδήγησή του από την παλαιότερη Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Leyla Vekilova (1927-1999), την καταξιωμένη μπαλαρίνα και καθηγήτρια χορού που είχε τιμηθεί με τη διάκριση της Καλλιτέχνιδος του Λαού της Ε.Σ.Σ.Δ.

 

Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα “Uzeyir Ηajibeyli”

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν “Uzeyir Hajibeyli” συμπληρώνει σύντομα έναν αιώνα καλλιτεχνικής ζωής. Ιδρύθηκε το 1920 και υπήρξε ένα από τα πρώτα ορχηστρικά σύνολα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στην αρχή, τα ηνία της συμφωνικής ανέλαβε ο μαέστρος M. I. Chernyakhovski, ο οποίος επέμεινε στη δημιουργία ενός πλούσιου και απαιτητικού ρεπερτορίου που θα αναδείκνυε τις δυνατότητες των μουσικών της.

Στα πρώτα του βήματα, στο συγκρότημα συνέδραμαν παγκοσμίου φήμης αρχιμουσικοί, όπως οι Klemperer, Baton, Mravinsky, Stolerman κ.ά. Μετά την αναδιοργάνωση του συνόλου, το 1938, και κατόπιν πρωτοβουλίας του διακεκριμένου Αζέρου αρχιμουσικού, συνθέτη, θεατρικού συγγραφέα και παιδαγωγού Uzeyir Hajibeyli, τη γενική διεύθυνση της ορχήστρας ανέλαβε ο διακεκριμένος μουσικός Nikolai Anosov, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην ανάδειξη της προσωπικότητας του συνόλου. Ύστερα από σύντομη ανάπαυλα λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν ανασυγκροτήθηκε και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1944. Έναν χρόνο αργότερα, επικεφαλής της διορίσθηκε ο L.M. Gintzburg, τον οποίο διαδέχθηκε ο Niyazi που διηύθυνε την ορχήστρα επί τέσσερις δεκαετίες και έως το θάνατό του, το 1984.

Σήμερα, Γενικός Μουσικός Διευθυντής της είναι ο Rauf Abdullayev, ο επιτυχημένος πρώην Διευθυντής της Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου του Αζερμπαϊτζάν. Εξέχουσα θέση στην εργογραφία που παρουσιάζει η Κρατική Συμφωνική του Αζερμπαϊτζάν κατέχουν οι συνθέσεις Αζέρων δημιουργών (G. Garayev, A. Malikov, A. Alizadeh, κ.ά.), καθώς και μεγάλων Ευρωπαίων μουσουργών (G. Mahler, C. Debussy, A. Bruckner, J. Brahms, κ.ά.). Η ορχήστρα έχει εμφανισθεί με επιτυχία σε συμφωνικές αίθουσες και φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ