Story: Η υπόθεση Σορίν Ματέι μάς σύστησε το φόβο-16 χρόνια πριν η υπόθεση που μας συγκλόνισε όλους

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1998, στην οδό Νιόβης, ακριβώς πίσω απ' την Αχαρνών, ολόκληρη η χώρα συντονίστηκε με μια χειροβομβίδα. Που έσκασε.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1998, στην οδό Νιόβης, ακριβώς πίσω απ' την Αχαρνών, ολόκληρη η χώρα συντονίστηκε με μια χειροβομβίδα. Που έσκασε.



Στο 'Ένα Κάποιο Τέλος', ο Άγγλος συγγραφέας Julian Barnes προσπαθεί να δώσει έναν ορισμό της Ιστορίας γράφοντας ότι πρόκειται για 'τη βεβαιότητα που προκύπτει εκεί που οι ατέλειες της μνήμης συναντούν την ανεπαρκή τεκμηρίωση'.
Στην υπόθεση Σορίν Ματέι, η τηλεόραση δεν άφησε χώρο στις ατέλειες της μνήμης ούτε σε ανεπαρκείς τεκμηριώσεις. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, η τηλεόραση δεν άφησε χώρο στη φαντασία να οργιάσει. Τα ακούσαμε όλα και ζωντανά. Το μόνο που έλειπε είναι η εικόνα, αλλά πόση σημασία έχει το χρώμα της μπλούζας του Ματέι ή το χρώμα στο πρόσωπο των τεσσάρων ομήρων του.

Βρισκόμαστε στην εποχή που ο Σταμάτης Μαλέλης φέρνει για πρώτη φορά τα παράθυρα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ελληνικού καναλιού και που η τηλεόραση ήταν το μεγάλο αφεντικό σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ με το Νίκο Ευαγγελάτο, η χώρα έζησε μαζικά ένα πρωτοφανές δράμα. Μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ομηρίας η οποία κράτησε τέσσερις ώρες και εξέθεσε την ελληνική αστυνομία που, 16 χρόνια πριν, έμοιαζε με ομάδα ενήλικων προσκόπων.



Οι εποχές ήταν τόσο 'αθώες' που οχτώ μέρες πριν το συμβάν στη Νιόβης, ο Ρουμάνος καταζητούμενος Σορίν Ματέι με όμηρο έναν αστυνομικό, κατάφερνε να πείσει τους διώκτες του να του ανοίξουν δρόμο και να ξεφύγει με αντάλλαγμα να μην πειράξει και να απελευθερώσει τον όμηρο.

Οχτώ μέρες μετά, η αστυνομία τον εντόπισε ξανά στο ισόγειο του 4 της οδού Νιόβης, εισέβαλε στο σπίτι, αλλά μετά από μια μίνι συμπλοκή, ο Ματέι διέφυγε απ' το φωταγωγό και μπήκε στο σπίτι της Σουλτάνας Γκινάκη στον πρώτο όροφο. Εκεί βρισκόταν η ίδια, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.

Η 58χρονη τότε Σουλτάνα του περιποιήθηκε τα τραύματα (σ.σ. στη συμπλοκή στο ισόγειο ένας αστυνομικός τον χτύπησε με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι) και αμέσως μετά, άρχισε να εκτυλίσσεται το θρίλερ.
Ο Ρουμάνος έδεσε το χέρι στο οποίο κρατούσε μια χειροβομβίδα με το ένα χέρι της Αμαλίας και το άλλο της χέρι της με ένα χέρι του αρραβωνιαστικού της.
Το μήνυμά του προς την αστυνομία ήταν σαφές. “Αν το χειριστείτε λάθος, θα πάρω κόσμο στο λαιμό μου”.

Για περισσότερο από μια ώρα δεν το χειρίστηκαν καθόλου. Ο Ματέι τηλεφώνησε στον ΣΚΑΪ σχεδόν με το που μπήκε στο διαμέρισμα και ζήτησε να βγει στο δελτίο του Ευαγγελάτου. Ο Μαλέλης έβγαλε τη γραμμή στον αέρα.



Για τουλάχιστον μια ώρα, ο Ευαγγελάτος χειριζόταν μόνος(!) του το επεισόδιο. Πολύ νωρίς ζήτησε απ' τον Ματέι να ακούσει έναν από τους ομήρους. Κάθε φορά που ακούς την Αμαλία Γκινάκη να παίρνει το ακουστικό και να περιγράφει την κατάσταση στο σπίτι θα είναι μια στιγμή βαθιάς θλίψης.
-Ήρθε η αστυνομία κάτω από το σπίτι, τον κλείσανε στην πολυκατοικία μέσα.
-Δεν τον γνωρίζατε αυτόν τον άνθρωπο;
-Ε, όχι βέβαια.
-Πόσοι είσαστε στο σπίτι αυτή τη στιγμή;
-Τέσσερις. Εγώ, ο αρραβωνιαστικός μου, η μητέρα μου και ο αδελφός μου.
-Θα μας πείτε το όνομά σας παρακαλώ;
-Αμαλία Γκινάκη.
Το ΕΣΡ και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν στα τηλέφωνα με τον ΣΚΑΪ χωρίς κανείς όμως να παίρνει την ευθύνη για να κόψει την on air επικοινωνία. Η αστυνομία δεν είχε διαπραγματευτή στις τάξεις της. Τον ρόλο ανέλαβε ο 30χρονος δημοσιογράφος, ο οποίος έπαιζε στα τυφλά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο oneman.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ