Παγκόσμια γιορτή κρασιού η κυκλοφορία του Beaujolais Nouveau

Η Beaujolais είναι μια περιοχή στα νότια της Γαλλίας, που έχει καταφέρει εδώ και μισό αιώνα περίπου, να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων όσων λατρεύουν το καλό κρασί, από κάθε σημείο του πλανήτη, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της.  

Η Beaujolais είναι μια περιοχή στα νότια της Γαλλίας, που έχει καταφέρει εδώ και μισό αιώνα περίπου, να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων όσων λατρεύουν το καλό κρασί, από κάθε σημείο του πλανήτη, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της.


Ανέκαθεν οι κάτοικοι της περιοχής, στο τέλος περίπου κάθε έτος, διοργάνωναν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν το τέλος της συγκομιδής, ωστόσο μέχρι και το τέλος του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου το κρασί που παρήγαγαν ήταν για τοπική μόνο κατανάλωση.
Το 1951, ωστόσο η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais, που είχε ιδρυθεί μερικά χρόνια νωρίτερα, έθεσε ως επίσημη μέρα κυκλοφορίας του κρασιού Beaujolais την 15η Νοεμβρίου και το γνωστό με την ονομασία Beaujolais Nouveau άρχισε να διατίθεται και σε άλλες περιοχές.


Τα έσοδα άρχισαν να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ μια κούρσα διανομής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ήταν αυτή που εκτίναξε το ενδιαφέρον των εμπόρων και παραγωγών κρασιού στα ύψη. Σταδιακά η φήμη του εξαπλώθηκε παγκοσμίως (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική-1980, Ασία-1990) κι έτσι το 1985 η ημερομηνία άλλαξε και η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου ορίστηκε ως η μέρα διανομής του Beaujolais Nouveau και είναι στην πραγματικότητα, μια γιορτή για το κρασί παγκοσμίως.


Το Beaujolais Nouveau θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα λευκό κρασί με κόκκινο χρώμα, εξαιρετικής γεύσης, ελαφρύ, με πλούσιο φρέσκο άρωμα και συνήθως πίνεται δροσερό.
Η αλήθεια είναι πώς πρόκειται για ένα κρασί που προέρχεται από μια μέτρια ποικιλία. Έχει ωστόσο καταφέρει, μέσω ενός πολύ έξυπνου μάρκετινγκ να γίνει δημοφιλές και να κάνει μεγάλες πωλήσεις. Κάθε χρόνο περίπου 60 εκατ. φιάλες κυκλοφορούν στην αγορά και κάθε κάβα ή super market που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει Beaujolais Nouveau.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παραγωγή του ακολουθείται συγκεκριμένη τεχνική και η ποικιλία των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στη ζύμωση παράγεται μόνο στην περιοχή αυτή της νότιας Βουργουνδίας και η συγκομιδή γίνεται αυστηρά με τα χέρια.
Όσοι λατρεύουν το κρασί, είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν και στην Αθήνα, σε επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars. Η πρώτη παρουσίαση του φετινού Beaujolais Nouveau έγινε από τον Georges Duboeaf από τα Cellier, στα μεσάνυχτα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου στο εστιατόριο "Casa" στην Κηφισιά. Πρόκειται για ένα οικονομικό κρασί, ιδανικό για να συνοδεύσει οποιαδήποτε καθημερινή έξοδο.
Εις υγείαν!
Πηγή:emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ