Γιάννης Σμαραγδής: «Αρχίζω τα γυρίσματα του Νίκου Καζατζάκη σε Πεκίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα, Βερολίνο» - Ο Χριστός, ο Βούδας, ο Λένιν, ο Ζορμπάς στην ταινία του

Επτά χρόνια μετά το «El Greco» και μόλις δύο μετά το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ο Γιάννης Σμαραγδής δρομολογεί την υλοποίηση της βιογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη με βάση την αυτοβιογραφία του συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο».

Επτά χρόνια μετά το «El Greco» και μόλις δύο μετά το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ο Γιάννης Σμαραγδής δρομολογεί την υλοποίηση της βιογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη με βάση την αυτοβιογραφία του συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο».


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παραγωγή του «Νίκου Καζαντζάκη»;

Θέλουμε η ταινία να είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Αυστρίας, Γερμανίας και Κίνας. Αρα έχουμε γυρίσματα και στις πέντε αυτές χώρες, στην ουσία επτά, με λίγα γυρίσματα στη Ρωσία και στην έρημο της Μονής Σινά. Σύμφωνα με τον Καζαντζάκη, δύο πράγματα καθόρισαν την ύπαρξή του: τα ταξίδια και τα όνειρα. Η ταινία αυτή θα έχει και ταξίδια και όνειρα. Κινούμαστε τώρα για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα από τις συμπαραγωγές χώρες και θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε την Ελλάδα παίρνοντας τα τυπικά χρήματα που παίρνει μια οποιαδήποτε ελληνική ταινία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Δεν πρόκειται να ζητήσω κανενός είδος επιπλέον κρατική χρηματοδότηση. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Και απευθύνομαι σε ιδιώτες χρηματοδότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και στους Κρήτες που βοήθησαν να γίνει ο «El Greco». Θέλουμε να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα σε έναν χρόνο από τώρα, το επόμενο φθινόπωρο.

Εχετε καταλήξει στα πρόσωπα;

Είχα ξεκινήσει να κάνω την ταινία στα ελληνικά, ώστε αυτήν τη φορά να είναι κυρίαρχη η ελληνική γλώσσα με Ελληνες ηθοποιούς. Εχω κάνει το κάστινγκ. Προέκυψε όμως κάτι άλλο. Το σενάριο βρέθηκε στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει σχέση με την υπερατλαντική κινηματογραφική κοινότητα και επειδή του άρεσε πρότεινε ο πρωταγωνιστής να είναι διεθνές πρόσωπο και να γυριστεί στα αγγλικά, αλλά να υπάρχει και η ελληνική γλώσσα, κάτι που επιθυμώ σφόδρα για να ακουστεί ο ελληνικός ήχος του Καζαντζάκη.

Δύσκολο το εγχείρημά σας. Απαιτούνται γυρίσματα σε ξένες χώρες και η οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη.

Θα σας ξαφνιάσω. Πιο εύκολη ταινία είναι αυτή από τις προηγούμενες. Ποτέ δεν ξέρουμε αν τα έργα τα επιλέγουμε εμείς ή αν μας επιλέγουν εκείνα. Μάλλον εκείνα μας επιλέγουν. Υπάρχει ένα απροσδιόριστο στοιχείο. Εχω γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Παλιά Πόλη. Το σπίτι μου με το σπίτι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και με το σπίτι του Καζαντζάκη δημιουργεί ένα ισοσκελές τρίγωνο. Το πιο παράξενο απ' όλα είναι πως σε επίπεδο τριγώνου από το Πανάνειο Νοσοκομείο όπου γεννήθηκα κι έχει καταπέσει πια είναι ο τάφος του Καζαντζάκη. Αρα κάτι συμβαίνει. Το σενάριο του «El Greco» γράφτηκε μέσα σε εννιά χρόνια 27 φορές. Το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» μέσα σε τέσσερα χρόνια γράφτηκε 33 φορές. Τούτο το σενάριο γράφτηκε σε 21 μέρες, μια κι έξω. Στα προηγούμενα σενάρια είχαν βοηθήσει και ξένοι, αυτό το έγραψα μόνος μου. Μέχρι τα 16 μου που έφυγα από το Ηράκλειο όταν πέθανε ο πατέρας μου, είχα διαβάσει όλον τον Καζαντζάκη. Τον ήξερα απέξω. Μια σειρά από συμπτώσεις με κάνουν να πιστεύω ότι ίσως «δύναμαι» να υπηρετήσω αυτή την ταινία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο Γίαννης Σμαραγδής στο Έθνος εδώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ