Σπαράγγια εναντίον σακχάρου

Τα σπαράγγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό γαστρονομικό όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη.

Τα σπαράγγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό γαστρονομικό όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη.

Οι επιστήμονες έχουν βρει πως η τακτική πρόσληψη του ολοένα και πιο δημοφιλούς λαχανικού, διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή της ινσουλίνης του σώματος, δηλαδή της ορμόνης στην απορρόφηση της γλυκόζης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν αντιθέσει για παράδειγμα με την Ελληνική αγορά, η κατανάλωση του σπαραγγιού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας ετησίως περίπου τους 8.000 τόνους!

Εκτός από το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως έχουν λεπτή και φίνα γεύση, το μικρό αυτό λαχανικό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του διαβήτη. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον διαφαίνεται μέσω της αύξησης της κατανάλωσης στη Βρετανία.

Ο διαβήτης τύπου 2, που αντιπροσωπεύει το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη, αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση για την υγεία. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, μέχρι το 2025 η αύξηση των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο θα είναι της τάξεως του 50%, ενώ το 2030 η αύξηση αυτή θα είναι 100%!

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια είναι πάρα πολλοί, αλλά ενδεχομένως να μην το έχουν αντιληφθεί. Ίσως, να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, η δίψα, ή συχνή ούρηση, οι υποτροπιάζουσες άφθες, καθώς και οι πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα.

Ο μη διεγνωσμένος και παρατημένος διαβήτης τύπου 2, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, τύφλωσης και ακρωτηριασμών. Αν όμως η διάγνωση γίνει έγκαιρα, μπορεί να διατηρείται καλά με τη δίαιτα και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι επιστήμονες λοιπόν, μέσω μελετών που έγιναν σε διαβητικούς αρουραίους, διαπίστωσαν πως, όσοι από αυτούς αντιμετωπίστηκαν με τη χορήγηση αποστάγματος σπαραγγιών για διάστημα 28 ημερών, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους -αν και η παραγωγή ινσουλίνης δεν βελτιώθηκε- σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν ένα συνηθισμένο αντι- διαβητικό φάρμακο.

Φαίνεται πως, μόνο οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος του σπαραγγιού είχαν σημαντική επίδραση επί της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, το όργανο δηλαδή που απελευθερώνει την ορμόνη μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν παλαιότερες έρευνες που τόνιζαν τα οφέλη του λαχανικού. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο British Journal of Nutrition.
Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ