O 17χρονος Ντ'Αλοΐσιο είναι το νέο χρηματιστήριο και ο επόμενος χρυσοδάκτυλος του Ίντερνετ

Στα χνάρια του ζάπλουτου «mr Facebook» Μαρκ Ζούκερμπεργκ βαδίζει ο 17χρονος Βρετανός Νικ Ντ' Αλοΐσιο.

Στα χνάρια του ζάπλουτου «mr Facebook» Μαρκ Ζούκερμπεργκ βαδίζει ο 17χρονος Βρετανός Νικ Ντ' Αλοΐσιο.

Για τα iPhone  Με την εφαρμογή Summly ο χρήστης μπορεί να διαβάζει περιλήψεις άρθρων που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές εκδόσεις διεθνών εφημερίδωνΓια τα iPhone
Με την εφαρμογή Summly ο χρήστης μπορεί να διαβάζει περιλήψεις άρθρων που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές εκδόσεις διεθνών εφημερίδων

Η εφαρμογή Summly για τα κινητά iPhone, με την οποία ο χρήστης μπορεί να διαβάζει περιλήψεις άρθρων που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές εκδόσεις διεθνών εφημερίδων, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών παραγόντων της αγοράς.

Ηδη η χρηματοδότηση για την προώθηση του Summly έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια, ενώ μεταξύ όσων στηρίζουν οικονομικά το πρότζεκτ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, Λι Κα-Σινγκ, ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι, η Γιόκο Ονο και ο Αστον Κούτσερ, ενώ ο γκουρού του σχεδιαστικού τμήματος της Apple Τζόναθαν Αϊβ, έχει αναλάβει «υπό την προστασία του» τον έφηβο προγραμματιστή.

Η ξέφρενη κούρσα του Ντ' Αλοΐσιο από το- σχολείο στις νέες τεχνολογίες ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011. Τότε η παρουσίαση ενός πρωτότυπου της εφαρμογής του, το Trimit, τράβηξε το ενδιαφέρον της εταιρείας Horizons Venture, του Λι Κα-Σινγκ με αποτέλεσμα να λάβει χρηματοδότηση 300.000 δολαρίων.

300.000 $ Ο πλουσιότερος Ασιάτης, Λι Κα-Σινγκ, έχει χρηματοδοτήσει τον 17χρονο με 300.000 δολάρια, ενώ στις εφαρμογές του έχουν επενδύσει ο Μέρντοχ, η Γιόκο Ονο και ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι  300.000 $
Ο πλουσιότερος Ασιάτης, Λι Κα-Σινγκ, έχει χρηματοδοτήσει τον 17χρονο με 300.000 δολάρια, ενώ στις εφαρμογές του έχουν επενδύσει ο Μέρντοχ, η Γιόκο Ονο και ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι

Το πρωτότυπο κατέβασαν περισσότεροι από 150.000 χρήστες και έτσι επιλέχθηκε από την Apple ως «η εφαρμογή της εβδομάδας» στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες. Μια εταιρεία ιδρύθηκε για να καλύψει τη δημιουργία της εφαρμογής και ο Νικ μαζί με ειδικούς από το Λονδίνο και το Ινστιτούτο Ερευνών Στάνφορντ εργάστηκαν πάνω σε θέματα τεχνολογίας και σχεδιασμού. Μεγαλομέτοχος στην εταιρεία είναι η μητέρα του Νικ, ενώ στα γραφεία του Λονδίνου απασχολούνται μόλις 7 εργαζόμενοι.

Η ιστορία του Νικ, που θυμίζει και την αναρρίχηση του δημιουργού του Facebook στην κορυφή, γίνεται ακόμη πιο γοητευτική εάν κανείς λάβει υπόψη ότι ο 17χρονος δεν έχει καν ακόμη τελειώσει το σχολείο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στη βρετανική «Indepen­dent»: «Εχω πάρει κάτι σαν άδεια για να εργαστώ πάνω στο Summly μέχρι το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι του σχολείου ήταν πολύ υποστηρικτικοί».

«Γενιά μου»
Οταν, δε, ρωτήθηκε τι ήταν ακριβώς αυτό που τον ώθησε να φτιάξει την εφαρμογή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σχεδίασα το Summly, γιατί αισθανόμουν ότι η γενιά μου δεν -κατανάλωνε- τις παραδοσιακές ειδήσεις πια». Οπως μάλιστα τόνισε: «Με έχουν περιγράψει σαν -ντόπιο του Διαδικτύου- καθώς γεννήθηκα όταν το Ιντερνετ λειτουργούσε και έχω γνωρίσει μόνο έναν κόσμο με Ιντερνετ. Χρησιμοποιούσα το Google, και το Bing, αλλά ήταν τόσο πολλά τα αποτελέσματα που έπρεπε να κοιτάξω.

Ετσι έφτιαξα έναν αλγόριθμο που τα χώριζε και τα τακτοποιούσε. Τότε η ιδέα μετεξελίχθηκε σε -γιατί να μην κάνει περιλήψεις ειδήσεων;-». Το Summly δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει μια λίστα με τις τελευταίες ειδήσεις που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα και εν συνεχεία του δίνει πρόσβαση σε μια μικρή περίληψη (μέχρι 400 χαρακτήρες). Καθένα από τα δημοσιεύματα κατεβαίνει από το διαδίκτυο και παρουσιάζεται με μια φωτογραφία, το όνομα και το λογότυπο της πηγής στην οποία εντοπίστηκε.

Το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν παρουσιάζει ολόκληρο το άρθρο, αλλά ένα μικρό μέρος του, σύμφωνα με τον Νικ δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αξιολογήσει εάν ένα άρθρο είναι ενδιαφέρον και άρα άμα θέλει να το κατεβάσει για να το διαβάσει. Σε αυτό, οι άνθρωποι των μίντια, όπως ο μεγιστάνας του χώρου Ρούπερτ Μέρντοχ και η News Corp, είδαν μια δυνατότητα κέρδους και έτσι συνεργάζονται με τον νεαρό προσφέροντας μέσω της εφαρμογής ελεύθερα άρθρα από πολλά έντυπά τους και ιστοσελίδες, αλλά και άρθρα που ο αναγνώστης έχει πρόσβαση με αντίτιμο.

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ