Το Ηράκλειο Κρήτης καλύτερη παραλιακή πόλη μαζί με το Havre, την Οδησσό και το Southampton...!

Nέα τιμητική διάκριση για το Ηράκλειο αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο διαγωνισμό επιβράβευσης καλών πρακτικών με θέμα "Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων".


Nέα τιμητική διάκριση για το Ηράκλειο αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο διαγωνισμό επιβράβευσης καλών πρακτικών με θέμα "Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων".

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα του διαγωνισμού το Ηράκλειο απέσπασε μία από τις εννέα τιμητικές διακρίσεις. Συνολικά 48 πόλεις  κατέθεσαν υποψηφιότητα σε αυτό το διαγωνισμό.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν να εντοπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διακριθούν και να βραβευθούν Δημοτικές Αρχές με καινοτόμες πρακτικές και προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση παράκτιων αστικών περιοχών μέσω της αντιστροφής των τάσεων οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης. Επίσης η γνώση και η εμπειρία τους να διαχυθεί και σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού  ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean-Claude Mignon και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Keith Whitmore σε ειδική τελετή κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις θα απονεμηθούν στις 9 Μαΐου στην πόλη Μπλάκπουλ της Αγγλίας και για το λόγο αυτό έχει προσκληθεί και ο δήμος Ηρακλείου προκειμένου να παραλάβει το βραβείο.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.  Γιάννης Κουράκης  εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί επιβραβεύονται  οι  προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή και τα στελέχη του Δήμου  με στόχο μέσω εκτεταμένων παρεμβάσεων να αλλάξει η  εικόνα της πόλης να αναδειχθούν περιοχές αλλά και να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού  για το παραλιακό μέτωπο που θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους έλληνες αλλά και τους πολίτες του κόσμου.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Ηρακλείου υποβλήθηκε από το Τμήμα Παλιάς Πόλης, παρουσιάζοντας τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Συγκεκριμένα,  προβλήθηκε αφενός μεν το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στην παράκτια ζώνη από το χώρο του πρώην «ΞΕΝΙΑ» μέχρι την περιοχή του «Καράβολα», συμπεριλαμβάνοντας και την πλατεία της Παλιάς Λαχαναγοράς, με βάση τη βραβευμένη μελέτη του πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για νέους αρχιτέκτονες Europan 4, αφετέρου δε ο σχεδιασμός του Δήμου γιο την ανάδειξη και ανάπλαση του ενετικού λιμανιού και ειδικότερα του χώρου των Ενετικών Νεωρίων, όπως διαμορφώνεται από τις βραβευμένες μελέτες των δύο Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Δαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από το Δήμο για την επαναχρήση των μνημειακών συγκροτημάτων των ανατολικών και δυτικών νεωρίων και την ένταξή τους στη ζωή της πόλης.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η πρωτοβουλία για τη βράβευση των «Καλών Πρακτικών» ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2012 στο πλαίσιο της Προεδρίας του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Πρόγραμμα του Διαγωνισμού διοργανώθηκε από το Ειδικό Κέντρο Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ένωση Τοπικών Αυτοδιοικήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τιμητικές διακρίσεις απενεμήθησαν επίσης στις πόλεις Southampton, Great Yarmouth και East Riding (Ηνωμένο Βασίλειο), Murter Kornati και Bibinje (Κροατία), Aviles (Ισπανία), Le Havre (Γαλλία), Odessa (Ουκρανία).

Πηγή: www.cretalive.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ