Βελουτέ σούπα με κάστανα και μυρωδικά για ένα πρώτο πιάτο «κλασσάτο»

Σερβίρουμε τη σούπα όσο είναι ακόμη ζεστή σε μπολ, πιάτα ή φλιτζάνια και προσθέτουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά αρωματισμένη κρέμα γάλακτος.

Από την Ντίνα Νικολάου και τον Jean-Marie Hoffmann

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 40΄

Υλικά (για 6 άτομα):

 500 γρ. κάστανα, βρασμένα για 35΄ σε αλατισμένο νερό, (μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα στα σούπερ μάρκετ σε συσκευασία σε κενό αέρος), καθαρισμένα και κομματιασμένα
 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
 1 πράσο (το λευκό μέρος) σε χοντρές ροδέλες
 1 καρότο, βιολογικής γεωργίας, σε χοντρές ροδέλες
 1 μίσχος σέλινου (χωρίς τα φύλλα), κομμένος σε 2 - 3 κομμάτια
 50 ml κονιάκ
 1½ λίτρο ζωμός κότας, χλιαρός
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

 150 γρ. κρέμα γάλακτος
 στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
 2 κουτ. σούπας φρέσκος μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας φρέσκο εστραγκόν**, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
2 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο**, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό

Διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς τα βρασμένα κάστανα. Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

 Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της από το μπλέντερ, σε δόσεις ή αν έχουμε μπλέντερ χειρός, πολτοποιούμε τα κάστανα και τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθούν εντελώς και η σούπα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Γαρνίρισμα: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, το εστραγκόν και το σχοινόπρασο, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

 Σερβίρουμε τη σούπα όσο είναι ακόμη ζεστή σε μπολ, πιάτα ή φλιτζάνια και προσθέτουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά αρωματισμένη κρέμα γάλακτος.

 Ζωμός κότας

 Βράζουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή μέρος του, π.χ. τα μπούτια ή τα στήθη (χωρίς τις πέτσες) ή και μόνο τα κόκαλα, με 2½ λίτρα νερό, 500 ml κρασί, 1 καρότο κι 1 πράσο, κομμένα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι, πάνω στο οποίο έχουμε καρφώσει 1 γαρίφαλο, και μυρωδικά (1 φύλλο δάφνης, ξερό θυμάρι και 2 - 3 κλαράκια μαϊντανού, δεμένα με σπάγκο). Τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄, ξαφρίζοντας τακτικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το ζωμό για 1 ώρα ακόμη. Πριν τον χρησιμοποιήσουμε, τον περνάμε από σήτα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Φρέσκο σχοινόπρασο και εστραγκόν (σε γλαστράκια ή σε ματσάκια) θα βρείτε σε φυτώρια και σε επιλεγμένα μανάβικα. Πηγή:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ