Πωλ Ελυάρ: Ο Γάλλος ποιητής-πρόδρομος του υπερρεαλισμού-γεννήθηκε 14 Δεκεμβρίου 1895

Ο Γάλλος ποιητής Πωλ Ελυάρ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 στην πόλη Σαιν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι. Θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του υπερρεαλισμού.

Ο Γάλλος ποιητής Πωλ Ελυάρ  γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 στην πόλη Σαιν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι. Θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του υπερρεαλισμού.

Στο διάστημα 1907-1911 γράφτηκε στη Σχολή Κολμπέρ όπου πραγματοποίησε σπουδές, ωστόσο σε ηλικία περίπου 17 ετών προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε να τις διακόψει.


Για δύο χρόνια, διέμεινε σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας όπου τελικά θεραπεύτηκε και αμέσως μετά, το 1914 κατατάχθηκε στον στρατό.
Το 1917 παντρεύτηκε την Helena Deluvina Diarkinoff, περισσότερο γνωστή ως Γκαλά, με την οποία απέκτησε και μία κόρη.


Την ίδια περίοδο δημοσίευε τα πρώτα του ποιήματα, αρχικά με τη συλλογή Το Χρέος και η Ανησυχία και αργότερα με τα Ποιήματα για την Ειρήνη (1918), τα οποία προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του Ζαν Πωλάν, εκδότη της επιθεώρησης Spectateur.

 
Παράλληλα, ο Ελυάρ γνωρίστηκε με τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Τριστάν Τζαρά, με τους οποίους συμμετείχε αρχικά στο κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα του υπερρεαλισμού.


Αποτέλεσε έναν από τους ιδρυτές της επιθεώρησης των υπερρεαλιστών Litterature καθώς και της μεταγενέστερης έκδοσης La Revolution Surrealiste. Παρέμεινε στις τάξεις της υπερρεαλιστικής ομάδας του Παρισιού μέχρι το 1938.

Anna Karina, "La capital du doleur", de Paul Eluard, a "Alphaville", de Jean-Luc Godard (1965)

 

Ο Οδυσσέας Ελύτης, γράφει για την ποίηση του Ελυάρ ότι του «προκαλεί άμεσα τη συγκίνηση, καθώς συγκλονίζει ολόκληρο τον ανθρώπινο ψυχισμό».

Οι κύριες συλλογές του περιλαμβάνουν τα έργα:

 Capitale de la Douleur (1935)
 L' amour la poesie (1929)
 La vie immediate (1932)
 La Rose publique (1934)
 Les Yeux fertilles (1935)
 Le Phenix (1951)

Κατά τη διαρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.
Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 1952 από καρδιακή προσβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ