Βελούδινη, μυρωδάτη, πεντανόστιμη σούπα με γλυκοπατάτες, πράσα και θυμάρι

H εναρκτήρια σούπα της γιορτής. Μόνο μη φάτε πολύ - να μείνει χώρος και για τα υπόλοιπα...

H εναρκτήρια σούπα της γιορτής. Μόνο μη φάτε πολύ - να μείνει χώρος και για τα υπόλοιπα...

Υλικά

 1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
 το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 πράσα, σε λεπτές φέτες
 2 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα τους), σε φετάκια
 2 κλωνάρια μαϊντανού, ολόκληρα
 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 2 φύλλα δάφνης
 4 κλωνάρια θυμάρι (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά φυτώρια) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
 1½ λίτρο ζωμός κότας, ζεστός
 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 200 ml κρέμα γάλακτος light
 100 γρ. γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος light, για το σερβίρισμα
 

Μερίδες 6 - 8/Προετοιμασία 30΄/Μαγείρεμα 40΄
 

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο ή το λάδι. Ρίχνουμε τα πράσα, το σέλερι, τη δάφνη, λυγίζουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τα ρίχνουμε και αυτά. Σοτάρουμε τα υλικά για περίπου 4-5 λεπτά, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, το θυμάρι, το ζωμό και αλατοπίπερο και, μόλις το υγρό πάρει μια καλή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά ώστε η σούπα να σιγοβράζει απαλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, για περίπου 30 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Αφαιρούμε το μαϊντανό και τη δάφνη και πολτοποιούμε τη σούπα με το ραδβομπλέντερ ή μεταφέροντας το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις). Σουρώνουμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι για πιο λεία υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, την βράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας. Όταν έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή με μια κουταλια γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος σε κάθε μερίδα.
Πηγή:gastronomos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ