H πιο hot δίαιτα της Αμερικής: Χάστε 3 κιλά, ακόμη και μέσα στις γιορτές

Πώς συνδέεται το σάκχαρο του αίματος με το παραπανίσιο βάρος; Γιατί η διατροφή που αφορούσε μέχρι πρόσφατα τους διαβητικούς μπορεί να μας βοηθήσει όλους να απαλλαγούμε από το λίπος; Ο πιο διάσημος γιατρός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δίνει την απάντηση σε όλα τα ερωτήματά μας.





























Κείμενο: Δέσποινα Σάμψων

Στο δικό του κόσμο, εκείνον της κούρσας για την απώλεια βάρους, ο δρ Μαρκ Χάιμαν είναι από τους λίγους Αμερικανούς γιατρούς που με μια εκπληκτική συνέπεια εξελίσσει τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια μια μοναδική διατροφική θεωρία. Ο άνθρωπος που έχει εξασφαλίσει στα εξώφυλλα των βιβλίων του αφιερώσεις από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και άλλους celebrities είναι από τους πιο ισχυρούς παίκτες στο χρηματιστήριο της ευεξίας σήμερα.

Στο καινούριο του βιβλίο The Blood Sugar Solution (Η λύση του σακχάρου του αίματος, εκδόσεις Hodder & Stoughton) εξηγεί με ποιον τρόπο μπορούμε να εξισορροπήσουμε το σάκχαρο του αίματος, να ρυθμίσουμε την έκκριση ινσουλίνης, να λιώσουμε τα αποθέματα κοιλιακού λίπους. Εν ολίγοις να χάσουμε βάρος και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα της υγείας μας.

Λύση σε 7 κινήσεις
Ο ίδιος προτείνει να εφαρμόσουμε επτά σημεία-κλειδιά στη διατροφή μας και ένα αποκλειστικό μενού που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε έως πέντε κιλά μέσα σε έξι εβδομάδες, ξεκινώντας από τρία τις δύο πρώτες. Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

1) ειδική διατροφή που ξεφεύγει από τα γρήγορα μενού, 2) εξισορρόπηση ορμονών, 3) αντιμετώπιση εσωτερικών φλεγμονών, 4) εξασφάλιση καλής πέψης, 5) αποτοξίνωση από χημικά, πρόσθετα, συντηρητικά, 6) ενεργοποίηση του μεταβολισμού και 7) ηρεμία πνεύματος.

Με πυρήνα όλων τη διατροφή, ο δρ Χάιμαν μας ζητάει να χάσουμε βάρος καταπολεμώντας συγχρόνως την τοξικότητα που προκαλείται από διάφορες ουσίες που οδηγούν στο φαύλο κύκλο του λίπους.Θυσίες στο βωμό του τέλειου κορμιού
Ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να πατήσουν το διακόπτη στο πολύπλοκο δίκτυο των γονιδίων τα οποία μας προστατεύουν από την παχυσαρκία και το διαβήτη (που προκαλείται από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και οδηγεί στη συσσώρευση λίπους).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι «κακές» τροφές που κάνουν ακριβώς το αντίθετο: πατάνε on στο διακόπτη εκείνων των γονιδίων που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους. Γι’ αυτόν το λόγο ο δρ Χάιμαν υιοθετεί ένα πρόγραμμα διατροφής που αναλύεται βήμα βήμα για δύο εβδομάδες και μπορεί να τηρηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Τρεις είναι οι κυριότερες «διατροφικές αλλαγές» που επιδιώκει να περάσει μέσα από το πρόγραμμά του ο ειδικός:
α) τη διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης, φρουκτόζης ή του περίφημου σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS). O επικίνδυνος μεταβολισμός της φρουκτόζης, ο οποίος οδηγεί στην παραγωγή τριγλυκεριδίων, επιβαρύνει τον οργανισμό, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται απευθείας στο ήπαρ επιβαρύνοντας τη λειτουργία του.
β) την αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών μέσα από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και φυσικά τα όσπρια. Στην πιο φυσική τους εκδοχή οι τροφές αυτές μπορούν να κάνουν θαύματα στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
γ) τη μεγαλύτερη πρόσληψη μέσα από συγκεκριμένες επιλογές τροφών της βιταμίνης D, του χρωμίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου, των ω-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ξεχάστε, λοιπόν, τη γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη) και τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, γιαούρτι), που, σύμφωνα με τον ειδικό, ανεβάζουν κατακόρυφα τα επίπεδα των φλεγμονών στο σώμα. Καταργήστε τα τρανς λιπαρά και τη ζάχαρη. Ξεχάστε τα λάιτ προϊόντα και τις «έξυπνες» συσκευασίες τροφίμων που εξασφαλίζουν χρόνο και προτιμήστε ολοκληρωμένα μενού με χαμηλό συνολικά γλυκαιμικό φορτίο, τα οποία προσφέρουν ορμονική ισορροπία. Πετάξτε όλα τα υποκατάστατα της ζάχαρης, τα επεξεργασμένα άλευρα και δημητριακά και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη που επιβαρύνουν τις λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος.

Εντοπίστε τις τοξίνες που σας παχαίνουν και δημιουργούν χρόνιες διατροφικές διαταραχές, απαλλαγείτε από τη βλαβερή, σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεια του καφέ και ανακαλύψτε τροφές που περιέχουν κωδικοποιημένη την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να ξεκλειδώσουμε την υγιή εικόνα του σώματός μας.

Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα δύο εβδομάδων για την απώλεια των πρώτων 3 κιλών.
Πηγή: elle.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ