Η μελαγχολία των γιορτών και λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση δημιουργεί πραγματικά και συμβολικά εμπόδια στην δυνατότητά μας να αντλήσουμε χαρά από τις εορταστικές ημέρες.

Η οικονομική κρίση δημιουργεί πραγματικά και συμβολικά εμπόδια στην δυνατότητά μας να αντλήσουμε χαρά από τις εορταστικές ημέρες.

Σκληρή η πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους σήμερα. Οι οικογενειακές εορτές θυμίζουν έναν συμβολικό θάνατο, μια υπενθύμιση ότι η έλλειψη υπερτερεί της πληρότητας και κυριαρχεί η εξ ορισμού αδυναμία να συμμετέχεις στο συλλογικό εορταστικό πανδαιμόνιο.

Οσοι είναι ευάλωτοι οικονομικά και όσοι νιώθουν ευάλωτοι συναισθηματικά μοιάζουν να υποφέρουν περισσότερο από αυτό που ονομάζουμε μελαγχολία των εορτών.

Πρόκειται για μια περιστασιακή συναισθηματική πτώση όπου το άτομο νιώθει θλιμμένο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εορτές. Εμφανίζει παράλληλα:

* Αδυναμία να νιώσει χαρά από οικογενειακές τελετουργίες

* Στρες, ευερεθιστότητα

*Μοναξιά, απομόνωση

*Αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν, ενοχές

*Δυσκολία στη συγκέντρωση

* Κόπωση

* Αϋπνία ή έντονη ανάγκη για ύπνο.

Πώς μπορούν οι μη έχοντες, και ιδίως τα παιδιά, να περάσουν όμορφα τις ημέρες των Χριστουγέννων χωρίς να βάλλονται από τη λάμψη των ημερών;

Τα Χριστούγεννα αποτελούν τη συνέχεια μιας καθημερινής πραγματικότητας η οποία είναι όντως σκληρή. Ας θυμηθούμε ότι η δυνατότητα να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη παραμένει η ψυχική πανάκεια στις δύσκολες αυτές ημέρες. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι κέρδος για τα παιδάκια που ανήκουν στις μειονεκτικές ομάδες.

Η συνεύρεση με τους αγαπημένους ανθρώπους θα επιτρέψει σε γονείς και παιδιά να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Θα βοηθήσει να μη χτίζουν υψηλές προσδοκίες από τις εορταστικές ημέρες και να αντιστέκονται μέσα τους στην επιβαλλόμενη πίεση να περνάνε «τέλεια».

Προτείνεται να φτιάξουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες που δεν θα τους επιβαρύνουν οικονομικά (π.χ. επίσκεψη σε μουσεία, κάλεσμα φίλων στο σπίτι για παιχνίδι, επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένεια, περιπάτους στη φύση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο σπίτι με γνώμονα την φαντασία).

Τέλος, ας βιώσουμε ως φυσιολογική την αίσθηση της παροδικής μελαγχολίας σε εποχές όπου νιώθουμε ευάλωτοι, αλλά να προσέχουμε να μην περάσουμε στα παιδιά μας την αίσθηση ότι είναι θύματα αλλά νικητές.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ