Προβηγκία: εκεί όπου το χώμα βάφεται μοβ και ο αέρας μοσχοβολά δεντρολίβανο!

Αξίζει να την επισκεφτείτε αυτή την εποχή, μιας και διανύει την καλύτερη της φάση. Οι λόφοι του γαλλικού νότου ντύνονται στα μοβ από τις λεβάντες που ανθίζουν και ο ολόδροσος αέρας σκορπίζει το άρωμα τους σε όλη τη ανοιξιάτικη πλάση. Η μυρωδιά τους μπλέκεται με την αλμύρα της θάλασσας που έρχεται από την ακτή, τα ματσάκια από τα φασκόμηλα και το δεντρολίβανο που φυτρώνει γύρω από τις λίμνες και αποξηραίνονται σε ανάποδα κρεμασμένα ματσάκια στα πορτόνια των σπιτιών.


Αξίζει να την επισκεφτείτε αυτή την εποχή, μιας και διανύει την καλύτερη της φάση. Οι λόφοι του γαλλικού νότου ντύνονται στα μοβ από τις λεβάντες που ανθίζουν και ο ολόδροσος αέρας σκορπίζει το άρωμα τους σε όλη τη ανοιξιάτικη πλάση. Η μυρωδιά τους μπλέκεται με την αλμύρα της θάλασσας που έρχεται από την ακτή, τα ματσάκια από τα φασκόμηλα και το δεντρολίβανο που φυτρώνει γύρω από τις λίμνες και αποξηραίνονται σε ανάποδα κρεμασμένα ματσάκια στα πορτόνια των σπιτιών.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την Προβηγκία είναι με το αυτοκίνητο. Ακολουθώντας τους δρόμους της λεβάντας δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε μιας και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που θα χάσετε την ώρα σας αν βρεθείτε. Δρόμοι θα σας οδηγήσουν σε μικρά, γραφικά χωριουδάκια, κωμοπόλεις, μεσαιωνικούς οικισμούς και κάστρα που θα στέκουν σαν από το πουθενά στη κορυφή λόφων. Έχετε επίσης το νου σας να ακολουθήσετε μικρές κρυφές πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε μικρές φάρμες ή οικογενειακά οινοποιία που θα σας διδάξουν από κοντά το μυστικό που τα κρασιά και τα τυριά έχουν εδώ διαφορετική γεύση και άρωμα. Από το χάρτη σας,  μη βγάλετε την καρποσταλική Avignon με την παπική πολιτεία, την ζωηρή και κομψή Aix en Provence του ζωγράφου Πωλ Σεζάν, τη  μικρή και γλυκιά πόλη Arles που καθρεφτίζεται δίπλα από ένας από τους μεγαλύτερους πλωτούς ποταμούς της Ευρώπης, τον Ροδανό. 

  Τι να κάνετε: • Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις παέγιας που όταν ο καιρός το επιτρέπει μαγειρεύονται σε εξωτερικούς χώρους με αυγά από χήνες.  • Να πάρετε πίσω στο σπίτι το θυμάρι του χωριού Les Beaux de Provence, λεβάντα από τη Lourmarin, δεντρολίβανο από τη λίμνη Sainte Croix και τη περιοχή Moustiers Ste Marie. • Δείτε το ατελιέ του ζωγράφου Σεζάν που βρίσκεται στην Aix en Provence. Το στούντιο όπου δούλευε ο κυβιστής ζωγράφος ανακαινίστηκε το 1970 έτσι ώστε τα πάντα να είναι έτσι όπως τα άφησε ο Σεζάν πριν το θάνατό του, από τα πινέλα και τις μπογιές του μέχρι το παλτό του κρεμασμένο στον τοίχο (9 av. Paul-Cézanne, τηλ. 0033 442 210653, είσοδος €5,50). • Να επισκεφτείτε μερικά από τα αναρίθμητα μοναστήρια της περιοχής και γευτείτε κρασιά που παράγουν οι ίδιοι οι μοναχοί. • Να κάνετε εκδρομή στο φαράγγι του ποταμού Βερντόν (George du Verdon) με τους μεγάλους βράχους και την τεχνητή λίμνη Saint-Croix.   Διαμονή   Deluxe Hôtel Crillon le Brave Στους πρόποδες του Dentelles de Montmirail και Mont Ventoux ξενοδοχεία με ρομαντική αισθητική. Highlight, τα κρεβάτια μέσα στους κήπους για μασάζ κάτω από τις ιτιές. Ανοίγει τις πόρτες του μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση και για κρατήσεις μέσα στο Μάρτιο, κάνει 50%.Place de l'Eglise, Vaucluse, τηλ.; 0033 0 4 90 65 61 61, www.crillonlebrave.com, από €125 το άτομο).      La Bastide de Moustiers Μια αγροικία με πέντε μόλις δωμάτια, ιδιοκτησία του Alain Ducasse. Moustiers Sainte-Marie,  τηλ.: 33 0 4 92 70 47 47, www.bastide-moustiers.com     Les Bories & Spa  Ένα πέτρινο συγκρότημα στην αγκαλιά ενός κήπου από ελιές, λεβάντες και ιτιές. Διαθέτει και σπα με ρωμαϊκά λουτρά (Gordes-en-Provence, τηλ.: 0033 4 90 72 005).    Villa Augusta  Δωμάτια στα χρώματα της ώχρας και του χρυσού με στοιχεία από την ρωμαική εποχήξ της περιοχής. Εξαιρετική κουζίνα με πολύ συχνά σεμινάρια κουζίνας (14, rue du Serre-Blanc, 26130 Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme),  τηλ.: 33 4 75 97 29 29, www.villaaugusta.fr).    Château de Montcaud Θα σας κοιμίσουν σε δωμάτια με ριγέ πολύχρωμα υφάσματα, ενώ τις νύχτες όταν έχει καλό καιρό, jazz μπάντες παίζουν μουσική (Hameau de Combe,  Sabran (Gard), τηλ. : 0033 4 66 89 60 60, www.chateau-de-montcaud.com).   

Φαγητό Η ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι πως σε σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία εκτός από την τέχνης της φιλοξενίας κατέχουν όπως λίγοι στο κόσμο και στην γαστρονομία. Οπότε, οπουδήποτε και να επιλέξετε να μείνετε, σίγουρα από τα παραπάνω εστιατόρια θα βρείτε εξαιρετικά δείγματα της ντόπια κουζίνας. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε επίσης.    L'Amphitryon  Εδώ και χρόνια ο σεφ Bruno Ungaro ξυπνά χαράματα για να εντοπίσει τα πιο φρέσκα υλικά που θα χρησιμοποιήσει στην κουζίνα του εστιατορίου. Γι'αυτό μην απορήσετε αν βρείτε στο μενού 15 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (2-4 rue Paul-Doumer, Aix Provence τηλ. 0033 442 265410, από €30 το μενού 3 πιάτων).           Chez Maxime  Εδώ  έρχεστε για κρεατικά και διαλέξτε τραπεζάκι κάτω από τις υπεραιωνόβιες φλαμουριές. Σπεσιαλιτέ τους η μπριζόλες που ψήνονται στα κάρβουνα με την φροντίδα του ίδιου του σεφ Maxime (12 Place Ramus, τηλ. 0033 442 26285, από €13 το άτομο).

Πηγή: www.arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ