Ολλάντ-Μέρκελ σημειώσατε 1-0!!

Τα σενάρια εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει τελικά από την ευρωζώνη και η κόντρα μεταξύ του νέου γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ και της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Τα σενάρια εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει τελικά από την ευρωζώνη και η κόντρα μεταξύ του νέου γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ και της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ελληνική έξοδο» την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, έγραψε η «Wall Street Journal». Η αμερικανική εφημερίδα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις της Μέρκελ, του Ολάντ και άλλων εταίρων ότι θέλουν τη χώρα μας μέσα στο ευρώ φτάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις η ελληνική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
Αναβρασμός επικρατεί στην ευρωζώνη καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποτυγχάνουν να δώσουν σήμα ότι θα λάβουν μέτρα, έγραψαν οι «New York Times». Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι στην Ευρώπη υπάρχει κρίση χρέους, κρίση τραπεζών και πολιτική κρίση, που απειλούν ακόμη και την επανεκλογή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Οι γαλλικές εφημερίδες επικεντρώθηκαν περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ Ολλάντ και Μέρκελ. «Ο Ολλάντ κερδίζει πόντους στην πρώτη του "ανάβαση στις Βρυξέλλες"». Με αυτόν τον τίτλο συνόδευσε η γαλλική «La Tribune» το ρεπορτάζ της γύρω από την άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Για την οικονομική εφημερίδα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας «πέρασε με επιτυχία τις προαγωγικές εξετάσεις για την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο: αντί να κολλήσει στην Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την εγγύτητά του προς τον Μάριο Μόντι...

Το στοίχημά του να επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ατζέντα έχει πλέον κερδηθεί» - και παρά την αντίθεση Βερολίνου, Ολλανδίας και Φινλανδίας, ο Φρανσουά Ολλάντ κατάφερε να εγγραφεί «η προοπτική των ευρωομολόγων» στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.
«Ο Φρανσουά Ολλάντ μετέβη στις Βρυξέλλες με τρένο», σημείωσε η κεντροαριστερή εφημερίδα «Le Monde». «Ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποιούσε συνήθως το αεροπλάνο. Οχι ο "νορμάλ" Πρόεδρος. Και αυτό δεν είναι το μόνο μήνυμα ρήξης με τον προκάτοχό του. Οκτώ ημέρες μετά την πρώτη του συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ εννοούσε να δείξει στην Καγκελάριο και στους εταίρους ότι ο άξονας "Μερκοζί" έχει τελειώσει».
ΤΟ ΣΚΟΡ. Ολάντ - Μέρκελ: 1-0.

Αυτή τουλάχιστον ήταν η εκτίμηση του γερμανικού Τύπου την επομένη της άτυπης Συνόδου στις Βρυξέλλες. «Ο Ολλάντ κλέβει την παράσταση από τη Μέρκελ», συνηγορούσε το κεντροαριστερό περιοδικό «Der Spiegel». «Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος εδώ και δεκαετίες που δεν κυριαρχείται από τη Μέρκελ», προσέθετε - κρίνοντας εν τούτοις «μη πιθανή» μια νίκη του Ολλάντ στο θέμα των ευρωομολόγων. Η «Die Zeit», πάντως, βλέπει τη Μέρκελ «σε αμυντική θέση»: «Είναι δύσκολο να λες συνέχεια "όχι" όταν η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη βελτιώνεται». «Πολλά λόγια για κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», σχολίασε από την πλευρά της η συντηρητική «Bild».

Πηγή: Ta Nea

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ