Το ξέρατε ότι όλες οι λευκές ποικιλίες σταφυλιών κατάγονται από μια κόκκινη?

Παρότι είναι γνωστό ότι η προέλευση των λευκών ποικιλιών φτάνει πίσω στην αρχαιότητα, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ο πρόγονος όλων των σημερινών ποικιλιών ήταν μια κόκκινη ποικιλία.



Παρότι είναι γνωστό ότι η προέλευση των λευκών ποικιλιών φτάνει πίσω στην αρχαιότητα, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ο πρόγονος όλων των σημερινών ποικιλιών ήταν μια κόκκινη ποικιλία. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ο τρόπος που εξελίχθηκε και γέννησε τις λευκές ποικιλίες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Πρόσφατα η απάντηση δόθηκε από μια ομάδα ερευνητών της CSIRO η οποία αξιοποιώντας τα αποτελέσματα Ιαπώνων ερευνητών – που κατέδειξαν ότι η παραγωγή των χρωστικών του κρασιού οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια που παρουσιάζουν διαφορά ανάμεσα στις λευκές και ερυθρές ποικιλίες – προχώρησε ακόμα πιο πέρα την έρευνα και ανακάλυψε μια σειρά σπάνιων μεταλλάξεων που υπέστησαν τα γονίδια αυτά με αποτέλεσμα να παραχθεί η πρώτη λευκή ποικιλία σταφυλιών, πρόγονος σχεδόν όλων των σημερινών λευκών ποικιλιών.

Εάν η μετάλλαξη περιοριζόταν σε ένα μόνο γονίδιο, δεν θα είχαμε, σήμερα, τις περισσότερες από τις 3.000 λευκές ποικιλίες.

Πηγή: megapanos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ