Και στην Ελλάδα το «crowdfunding» της μόδας - χρηματοδότηση των ταινιών από το κοινό

Μια καινούργια τάση έχει αρχίσει να εμφανίζεται –για την ακρίβεια να φτάνει από το εξωτερικό και- στο ελληνικό σινεμά. Μιλάμε για την χρηματοδότηση ταινιών (και άλλων έργων τέχνης και πρωτοβουλιών) απευθείας από το κοινό, η οποία στα αγγλικά έχει γίνει επικρατήσει με τον όρο «crowdfunding».



Μια καινούργια τάση έχει αρχίσει να εμφανίζεται –για την ακρίβεια να φτάνει από το εξωτερικό και- στο ελληνικό σινεμά. Μιλάμε για την χρηματοδότηση ταινιών (και άλλων έργων τέχνης και πρωτοβουλιών) απευθείας από το κοινό, η οποία στα αγγλικά έχει γίνει επικρατήσει με τον όρο «crowdfunding». Σύμφωνα με το Αθηνόραμα, η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω ίντερνετ και ειδικών για αυτόν τον σκοπό sites –όπως το Indiegogo.com και GoFundMe.com- τα οποία αναρτούν τον τίτλο, μια σύνοψη, τους συντελεστές, καθώς ένα μικρό δείγμα δουλειάς, με τους δημιουργούς στη συνέχεια να περιμένουν την έμπρακτη ανταπόκριση του κοινού. Αναμφίβολα, το crowdfunding φέρνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην κινηματογραφική παραγωγή. Οι καλλιτέχνες μπορούν πλέον να κάνουν πραγματικότητα τις δημιουργικές τους ιδέες, χωρίς να τις κόβουν και να τις ράβουν στα μέτρα του εκάστοτε παραγωγού. Επίσης, η χρηματοδότηση απευθείας από το κοινό λειτουργεί θεραπευτικά για το καλλιτεχνικό σινεμά, το οποίο πλήττεται βάναυσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ειδικότερα για την χώρα μας, όπου σήμερα η κρατική επιχορήγηση για το κινηματογράφο είναι κάτι περισσότερο από ελλιπέστατη, αποτελεί μονόδρομος για τους περισσότερους νεαρούς καλλιτέχνες. 

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα κινηματογραφικού crowdfunding στην Ελλάδα είναι η καινούργια ταινία του Στάθη Αθανασίου. Ο Έλληνας σκηνοθέτης, μετά το «Dos. Μια Ιστορία Αγάπης από την Ανάποδη» που είδαμε πριν από μερικούς μήνες στις αίθουσες, αποφάσισε να εφαρμόσει το νέο τρόπο χρηματοδότησης για το νέο του φιλμ που έχει τον τίτλο «Α» (φωτό). Κάνοντας μια τολμηρή διασκευή του μύθου της Αντιγόνης, η ταινία μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου μια απρόσωπη κοινωνία εκτελεί δημοσίως όσους θεωρεί «παραβάτες» του νόμου ή τους στέλνει εξορία στο «Δάσος» το οποίο βρίσκεται πίσω από τον ηλεκτροφόρο φράκτη. Πρωταγωνιστές είναι η Α μια αστή που έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα καταπιεσμένο περιβάλλον και ο Φυγάς ένας άνθρωπος που περνά στην απέναντι όχθη κυνηγημένος πλέον από την εξουσία.



Η ομάδα ΒΑΚΙΣ που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή της ταινίας αποφάσισε επιπλέον να μην προβάλει την ταινία μετά την ολοκλήρωσή της σε αίθουσες, αλλά σε αρχαία θέατρα, χώρους τέχνης και πολιτισμού με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, κάνοντας ένα τολμηρό και παράλληλα 100% ανεξάρτητο κινηματογραφικό έργο. Μάλιστα, οι συντελεστές διοργανώνουν ένα πάρτι εκκίνησης του crowdfunding της ταινίας στο πολυχώρο του Hub (Αλκμήνης 5 Κ.Πετράλωνα, 2103411009) το βράδυ του Σαββάτου 2/2, καλώντας όλον τον κόσμο να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους της ταινίας. Η επίσημη σελίδα crowdfunding της ταινίας είναι το www.indiegogo.com/alpha-movie (είναι ήδη στον αέρα) και περισσότερα πληροφορίες  για την ταινία μπορείτε να βρείτε στo www.alpha-movie.com. Το κοινό μπορεί να προσφέρει από 5€ για το «Α» μέχρι τις 19/3, οπότε και λήγει η προθεσμία για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σκοπού.

Ακολουθεί το work in progress trailer -δείγμα δουλειάς- του «Α» με έναν σύντομο πρόλογο του σκηνοθέτη Στάθη Αθανασίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ