Η Ευρώπη ετοιμάζει βάση στη Σελήνη από... φεγγαρόσκονη με 3D εκτυπωτές!

Με δομικά υλικά από το ίδιο το έδαφος του δορυφόρου της Γης «υπόσχεται» να χτίσει η ESA την πρώτη ευρωπαϊκή βάση στο Διάστημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναπτύσσει από κοινού με το αρχιτεκτονικό γραφείο των Foster + Partners.

Με δομικά υλικά από το ίδιο το έδαφος του δορυφόρου της Γης «υπόσχεται» να χτίσει η ESA την πρώτη ευρωπαϊκή βάση στο Διάστημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναπτύσσει από κοινού με το αρχιτεκτονικό γραφείο των Foster + Partners.Η Ευρώπη ετοιμάζει βάση στη Σελήνη από... φεγγαρόσκονη με 3D εκτυπωτές

Το φιλόδοξο σχέδιο που ανακοινώθηκε προ ημερών και έφερε στο προσκήνιο η WSJ προβλέπει ότι αντί να μεταφερθούν από τη Γη όλα τα υλικά για την κατασκευή της βάσης, θα σταλεί εκεί μόνο ένας μεγάλος κύλινδρος που θα περιέχει μία «φουσκωτή» δομή. Αυτή θα «ξεδιπλωθεί» και θα χρησιμεύσει ως «σκελετός».

Επάνω της με τρισδιάστατη εκτύπωση από ρομποτικούς 3D εκτυπωτές θα χτιστούν κυριολεκτικά στρώματα ρεγόλιθου, που είναι η ονομασία της λεπτής σκόνης που καλύπτει τη Σελήνη. Τελικά θα δημιουργηθεί ένας θόλος ο οποίος θα μπορεί να στεγάσει τέσσερα άτομα, να τα προστατέψει από μετεωρίτες, την ακτινοβοία γάμμα και τις πολύ μεγάλες εναλλαγές της θερμότητας στην επιφάνεια.

Η ισχύς του κελύφους επιτυγχάνεται με την ανάμειξη της σκόνης και ενός συνθετικού υλικού που θυμίζει αφρό, καθώς έχει στη μοριακή του δομή μεγάλο κενό στο κέντρο. Ετσι, ελαχιστοποιείται η χρήση του ανά μονάδα δομικού υλικού.

Η Ευρώπη ετοιμάζει βάση στη Σελήνη από... φεγγαρόσκονη με 3D εκτυπωτές

Η προτεινόμενη πρώτη τοποθεσία για αυτό το εγχείρημα είναι στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπου και στον ορίζοντα υπάρχει πάντα ορατός ο Ηλιος, ώστε να εξασφαλίζεται διαρκής πηγή ενέργειας.

Η Ευρώπη ετοιμάζει βάση στη Σελήνη από... φεγγαρόσκονη με 3D εκτυπωτές

Οι Foster + Partners σχεδίασαν την βασική δομή της κατασκευής, που προσεγγίζει αυτή των κυτταρικών οργανισμών, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης η ιταλική αεροδιαστημική Alta, η Ανώτατη Σχολή της Σάντ' Αννα στην Πίζα, η βρετανική Monolite που εισφέρει τον εκτυπωτή και άλλοι.

Ηδη δημιουργήθηκε σε συνθήκες προσομοίωσης και ένα «τούβλο» από σκόνη και συνθετικό υλικό, βάρους 1,5 τόννων, με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Δείτε την σχετική σελίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου http://www.fosterandpartners.com/News/492/Default.aspx

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ