Το κάπνισμα πιο φονικό για τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους

Σε όλη την Ευρώπη ο καρκίνος του πνεύμονα είναι για τις γυναίκες η νέα απειλή, μεγαλύτερη και από τον καρκίνο του στήθους, δείχνουν νέα στοιχεία.



Σε όλη την Ευρώπη ο καρκίνος του πνεύμονα είναι για τις γυναίκες η νέα απειλή, μεγαλύτερη και από τον καρκίνο του στήθους, δείχνουν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος, ήδη, στην Βρετανία και την Πολωνία οι κακοήθειες που προκαλεί το κάπνισμα στο αναπνευστικό έχουν ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων τα αντίστοιχα για τους μαστούς, όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Ογκολογικά Ανάλεκτα. Μέχρι το 2015, το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ανατροπή αυτή οφείλεται στο ότι είναι πλέον σε μεγάλη ηλικία οι γυναίκες που ξεκίνησαν να καπνίζουν την μεταπολεμική εποχή της χειραφέτησης, στις δεκαετίες του '60 και '70.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, μέχρις ότου αρχίσουν να αυξάνονται ως ποσοστό οι σύγχρονες Ευρωπαίες, που καπνίζουν λιγότερο και απαιτούν το ίδιο και στο χώρο εργασίας και διαβίωσής τους.

Ο καθηγητής Λα Βέκια από το πανεπιστήμιο του Μιλάνο σημείωσε ότι η «επιμονή» των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, που δεν μειώνονται όπως οι περισσότερες άλλες κατηγορίες, «είναι ανησυχητική», αλλά στη συνέχεια προέβλεψε ότι «περιμένουμε οι δείκτες της θνησιμότητας να αρχίσουν να μειώνονται περίπου το 2020-2025, καθώς η νέα γενιά γυναικών καπνίζει λιγότερο».

Η βρετανή συνάδελφός του Σάρα Γουίλιαμς είπε στο BBC ότι τα στοιχεία «υπογραμμίζουν την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών - τόσο μέσω της βοήθειας σε καπνιστές να το κόψουν όσο και με την εφαρμογή ενιαίου, απλού τύπου συσκευασίας ώστε να έχουν λιγότερα ερεθίσματα οι νέοι να το αρχίσουν. ... Κάθε χρόνο στη Βρετανία 157.000 παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παλίρροια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ