Χρύσα Κουβελιώτου: Η καλύτερη αστροφυσικός στον κόσμο μιλάει στο Εirini the blog

Η διάσημη αστροφυσικός της NASA, μιλάει για τις έρευνες της εδώ και 30 χρόνια και για τα όνειρα και τους στόχους που έχει για το 2013.

Η διάσημη αστροφυσικός της NASA, μιλάει για τις έρευνες της εδώ και 30 χρόνια και για τα όνειρα και τους στόχους που έχει για το 2013.-Τι σημαίνει για σας το βραβείο του καλύτερου αστροφυσικού στον κόσμο;

Κατ' αρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το βραβείο δεν δίνεται στον καλύτερο αστροφυσικό στον κόσμο, αλλά απονέμεται ως έκφραση εκτίμησης και αναγνώρισης για εξέχουσα παρουσία και προσφορά στην αστροφυσική. Για εμένα  αυτό  αποτελεί  με τον πλέον τιμητικό τρόπο  μια αναγνώριση της δουλειάς μου ύστερα από  30 σχεδόν χρόνια  στον κλάδο. Προφανώς είμαι ευγνώμων, πανευτυχής αλλά και με έντονη επίγνωση των προσδοκιών που αναμένονται  (ίσως επενδύονται) από ένα  επιστήμονα  μετά την απονομή  ενός  βραβείου αυτής της τάξης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αυτό το βραβείο δεν είναι βραβείο  για το συνολικό έργο ζωής,  αλλά μέσης καριέρας, που σημαίνει ότι έχω πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μου κατά τους συνάδελφους που με εξέλεξαν!

-Υπήρξε ποτέ κανείς που σας μίλησε υποτιμητικά για την Ελλάδα και τι κάνατε γι΄ αυτό; Αντιδράσατε;

Ναι και φυσικά αντέδρασα. Συνήθως χρησιμοποιώ  τεκμηριωμένα στοιχεία για να  αντικρούσω τις  λανθασμένες  αντιλήψεις που επικρατούν. Πολύ συχνά δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, αλλά αρκετές φορές  υπάρχει και προκατάληψη.

-Ποιο είναι το όνειρο σας στον τομέα σας και ποιοι οι στόχοι του 2013;

Να βρω απαντήσεις σε πολλά αστρονομικά φαινόμενα που ερευνώ όλα αυτά τα χρόνια όσο είμαι ακόμα ενεργής στον κλάδο μου. Για το 2013 ίσως ένα βιβλίο, αν έχω τον χρόνο, και πολλή έρευνα.

-Πότε θα έρθετε στην Ελλάδα και ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

Ελπίζω την άνοιξη και θα πάω σπίτι να δω την μητέρα μου και την αδελφή μου με την οικογένεια της.

-Τέλος, κάνετε αγώνα δρόμου για να παρακολουθήσετε την επιστήμη σας... Προλαβαίνετε σαν γυναίκα να απολαμβάνετε την ζωή;

Ναι, ίσως όχι αρκετά αλλά ικανοποιητικά για αυτήν την περίοδο της ζωής μου. Τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω  διακοπές  δυο φορές τον χρόνο, γύρω στις δέκα μέρες κάθε φορά. Πηγαίνω όποτε μου δίνεται η ευκαιρία σε κονσέρτα και θέατρο, και έχω συχνά φίλους στο σπίτι για φαγητό και παρέα. Διαβάζω πολύ κυρίως ιστορία, βιογραφίες, κοινωνικά δράματα, και παρακολουθώ την πολιτική στις ΗΠΑ και διεθνώς.Διεθνής διάκριση στην Ελληνίδα αστροφυσικό Χρύσα Κουβελιώτου. Της απονεμήθηκε το βραβείο Daniel Heineman 2012 για την αστροφυσική.

Στην διεθνούς φήμης αστροφυσικό Χρύσα Κουβελιώτου (φωτογραφία) θα απονεμηθεί το βραβείο Daniel Heineman του έτους 2012 για την αστροφυσική! Το βραβείο  απονέμεται από τους ιθύνοντες του Αμερικανικού Ινστιτούτου  Φυσικής (AIP) και την American Astronomical Society (AAS). Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα ή μια  ειδικό  σε αναγνώριση της εξαιρετικής εργασίας, που έχει επιτελέσει στον συγκεκριμένο τομέα.

«Το βραβείο της απονέμεται για  τα  εκτεταμένα   επιτεύγματα και στις ανακαλύψεις της στους τομείς των εκρήξεων ακτίνων τύπου  γάμμα και magnetars. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι ικανότητες της Δρ. Κουβελιώτου στη δημιουργία συνεργασιών, στην αποτελεσματικότητα και στις γνώσεις  που αφορούν στις παρατηρήσεις πολλαπλού μήκους κύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο έγκριτων φορέων.

Η τελετή απονομής  θα πραγματοποιηθεί στην 221η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας,  που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2013, όπου η διακεκριμένη επιστήμονας θα είναι η κεντρική ομιλήτρια.

«Είμαι πολύ ευγνώμων και τιμή να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες μου  από την επιστημονική κοινότητα με αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο», δήλωσε η Δρ. Κουβελιώτου και πρόσθεσε: «Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη  που βλέπω την αναγνώριση των συνεργασιών, τις οποίες θεωρώ ότι αποτελούν σήμερα ένα απαραίτητο εργαλείο στην επιστημονική έρευνα».

Η Δρ. Χρύσα Κουβελιώτου εργάζεται ως αστροφυσικός στο Marshall Space Flight στο NASA Center, που λειτουργεί στο Huntsville της Alabama. Διετέλεσε επικεφαλής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ είναι  ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών συνεργασιών που εξελίσσεται  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν να ενταχθεί το 2004 ασχολήθηκε ενεργά σε πολλά πανεπιστήμια σχετικά με τις δράσεις της Space Research Association (USRA) και δημιούργησε το Πρόγραμμα Αστρονομίας στο Huntsville!

Έχει,  επίσης,  διατελέσει αναπληρώτρια  διευθύντρια  του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής, Αστρονομίας και Εκπαίδευσης,  που αποτελεί μια κοινοπραξία έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Huntsville. Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν ως εταίροι η  NASA  και  η USRA.Καθ ‘όλη την διάρκεια της  σταδιοδρομίας  της,  η Δρ. Κουβελιώτου κατόρθωσε να συνεισφέρει πολλά σημαντικά  στοιχεία  στους τομείς της αστρονομίας και αστροφυσικής.

Χάρις  στην  έρευνά της έχει επεκταθεί η κατανόηση  της ανθρωπότητας για τα φευγαλέα, παροδικά φαινόμενα  που σημειώνονται στον Γαλαξία μας και σχετικά με  όλη την υψηλή ενέργεια που υφίσταται στο  Σύμπαν.

Εκτός από τον καθορισμό πολλών  μοναδικών  ιδιοτήτων σχετικά με τις εκπομπές  υψηλής  ενέργειας  στις εκρήξεις ακτίνων τύπου  γάμμα (GRB) (σ.σ, αποτελεί το φωτεινότερο συμβάν στο διάστημα κι ένα από ισχυρά γεγονότα  που σημειώνονται στο Σύμπαν) διετέλεσε  μέλος της ομάδας που εντόπισε το πρώτο GRB, καθώς και το  οπτικό αντίστοιχό του. Με αυτή την ανακάλυψη αποκαλύφθηκε η εξωγαλαξιακή φύση  αυτών των πηγών!

Η ίδια μαζί με την ομάδα της εντόπισε κι επιβεβαίωσε τα magnetars, τα οποία είναι  εξαιρετικά πυκνά  αστέρια νετρονίων ή στάχτες των αστεριών μετά από μια έκρηξη τύπου σουπερνόβα και  τα οποία διαθέτουν απίστευτα ισχυρά μαγνητικά πεδία!

Η Δρ. Χρύσα Κουβελιώτου, έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη  Γερμανία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, ενώ είναι πτυχιούχος  Φυσικής του Εθνικού  και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών.

Είναι μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών και συμβουλίων διαφόρων οργανισμών, όπως είναι η NASA, η  Ευρωπαϊκή   Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το κέντρο DARK Κοσμολογίας της Δανίας και η Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών αστεριών.Παράλληλα, έχει λάβει πολλά βραβεία για τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Rossi  το 2003 και  το   αντίστοιχο βραβείο της NASA κατά τη διάρκεια του 2005.

Είναι το μόνο μέλος της ομάδας των ΗΠΑ, που απέσπασε το 2004 και το Βραβείο Descartes, ενώ διατελεί συνεργάτης της American Physical Society (APS) και της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Στο παρελθόν θήτευσε πρόεδρος του τμήματος του Ανώτατου Ενέργειας Αστροφυσικής της AAS και αντιπρόεδρος της Επιτροπής E (Έρευνα στην Αστροφυσική από το Διάστημα) της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, που εδρεύει στη Γαλλία.

Πρόσφατα εξελέγη ως σύνδεσμος των ΗΠΑ  στην  Αστροφυσική  Επιτροπή  19 της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, που εδρεύει στην Αγγλία.

Η Δρ. Κουβελιώτου μαζί με τους  καθηγητές Ralph Wijers του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και Stan Woosley του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ  συνέγραψαν ένα βιβλίο για τις εκρήξεις ακτίνων-γ, το οποίο θα «κυκλοφορήσει» το 2012 από το Cambridge University Press!

«Είναι  ευχάριστο  γεγονός να αναγνωρίζεται  ένα εξαιρετικό επιστήμονα, όπως είναι η   Δρ. Κουβελιώτου  για την πρωτοποριακή έρευνά της», δήλωσε το  εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του  AIP, Fred Dylla, «Αυτό το βραβείο σημαίνει ότι  η ίδια έχει βοηθήσει  στον «τονισμό»  των ανακαλύψεων που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, καθώς  και τη θέση μας στο σύμπαν. Ο Δρ  Κουβελιώτου αξίζει σίγουρα αυτή την τιμή», συμπλήρωσε.

«Στην Αμερικανική Αστρονομική  Εταιρεία είμαστε όλοι που συνεργαζόμαστε με το AIP για την τελετή απονομής του βραβείου στην Δρ. Κουβελιώτου, η  οποία εκτός από την δραστηριοποίησή της στην ενεργό ερευνητική σταδιοδρομία υπήρξε ενεργός ηγέτης στην οργάνωση μας στον τομέα της  Διεύθυνσης  και στα επίπεδα του Συμβουλίου. Είμαι ενθουσιασμένος που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο», τόνισε  ο σύμβουλος της AAS, Kevin Marvel.

Το βραβείο  Heineman από τον μηχανικό Dannie Ν. Heineman, ο οποίος διετέλεσε επιχειρήσεων και υποστήριξε με χορηγίες τις επιστήμες. Το βραβείο καθιερώθηκε το 1979 από το Ίδρυμα Heineman  που δραστηριοποιείται  στην έρευνα, την εκπαίδευση,  στους φιλανθρωπικούς  και επιστημονικούς σκοπούς.

Απονέμεται κάθε χρόνο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους  10.000 δολαρίων, καθώς  κι ένα πιστοποιητικό, που αναφέρεται στα επιστημονικά επιτεύγματα του τιμώμενου ή της τιμώμενης.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ