Το ψυγείο σας προειδοποεί: Τα λαχανικά χαλάνε σε δύο ώρες - Το αυτοκίνητο σας φωνάζει: Άλλαξε τώρα διαδρομή - Οι έξυπνες πόλεις παρουσιάστηκαν στο World Mobile Congress

Πώς θα σας φαινόταν εάν το ψυγείο σάς προειδοποιούσε ότι τα λαχανικά που αγοράσατε πρόκειται να χαλάσουν; Ή εάν το αυτοκίνητό σας σάς ενημέρωνε την ώρα που οδηγούσατε ότι καλό είναι να αλλάξετε διαδρομή διότι τα πληροφοριακά συστήματα του αυτοκινητόδρομου μόλις το ενημέρωσαν ότι ο δρόμος για τον προορισμό σας είναι κλειστός; Και μάλιστα όλα αυτά σε μία πόλη που είναι «ευφυής» και παίρνει αποφάσεις από μόνη της;

Πώς θα σας φαινόταν εάν το ψυγείο σάς προειδοποιούσε ότι τα λαχανικά που αγοράσατε πρόκειται να χαλάσουν; Ή εάν το αυτοκίνητό σας σάς ενημέρωνε την ώρα που οδηγούσατε ότι καλό είναι να αλλάξετε διαδρομή διότι τα πληροφοριακά συστήματα του αυτοκινητόδρομου μόλις το ενημέρωσαν ότι ο δρόμος για τον προορισμό σας είναι κλειστός; Και μάλιστα όλα αυτά σε μία πόλη που είναι «ευφυής» και παίρνει αποφάσεις από μόνη της;



Κάποιος ανυποψίαστος θα χαρακτήριζε επιστημονική φαντασία όλα τα παραπάνω. Λάθος! Πρόκειται για την πραγματικότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στελέχη μεγάλων τεχνολογικών ομίλων που έδωσαν στο Mobile World Congress 2013 της Βαρκελώνης μία μικρή δόση από το μέλλον που μόλις έφτασε, όπως αναφέρει το Βήμα.



Μαζί με την τεχνολογία αλλάζουν και πόλεις, είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος τοποθεσιών και εμπορίου της ΝΟΚΙΑ και υπεύθυνος για τη χαρτογραφική, ψηφιακή υπηρεσία HERE κ. Μάικλ Χόλμπερ, ο οποίος σημείωσε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα στηριχθεί σε πέντε πυλώνες:



- Η πόλη θα αποτελεί το μέλλον των ανθρώπων, καθώς έως το 2050 εκτιμάται ότι τα 3/4 των κατοίκων της Γης θα κατοικούν σε αστικά κέντρα, κάτι που ήδη γίνεται (το 80% των Φινλανδών ζουν σε πόλεις) και εκτιμάται να γνωρίσει «έκρηξη» στην Άπω Ανατολή.
- Το νέο Διαδίκτυο θα έχει ένα DNA κινητού, αφού αναμένεται οι κινητές συσκευές να προκαλέσουν την απόσυρση των προσωπικών υπολογιστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα γίνουν συμπληρώματα αυτής της φορητής εμπειρίας.
- Θα υπάρξει μία «επανάσταση» αισθητήρων, καθώς θα λειτουργεί πια ένα ευφυές δίκτυο αισθητήρων, που θα συγκεντρώνει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών από οτιδήποτε κινείται.



- Αναμένεται «έκρηξη« από συσκευές «ειδικού σκοπού» (υγεία, fitness, ψυχαγωγία, διασκέδαση κτλ.), κάτι που δείχνει ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε πολλές συσκευές και όχι μόνο μία, και όλες θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους.
- Όλη η κοινωνική ζωή και οι τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες θα γίνονται από κινητές συσκευές.
«Έξυπνα» δεδομένα
«Θα ανακαλύψουμε εκ νέου τους χάρτες και τη χαρτογραφία και θα φτιάξουμε "έξυπνα" δεδομένα. Αυτά με τη σειρά τους θα μας οδηγήσουν σε μία επανάσταση σε σχέση με τις καθημερινές μας δραστηριότητες» σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα θα μπει για τα καλά στα κινητά μας, ενώ καινοτόμες συσκευές θα μπορούν να υποστηρίζουν την όραση με εικονικές πληροφορίες. Ωστόσο, ο κ. Χόλμπερ παραδέχθηκε ότι «μας λείπει ένας χάρτης για το δύσκολο περιβάλλον της μελλοντικής πόλης».



«Το μέλλον είναι εδώ»
Σύμφωνα με τον διευθυντή M2M (υπεύθυνο για τις επικοινωνίες μεταξύ των συσκευών) της Vodafone κ. Έρικ Μπρένεϊς, «το μέλλον είναι τώρα».
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone παρέθεσε διάφορα παραδείγματα καινοτομιών που ανέπτυξε η εταιρεία με συνεργάτες της ανά τον κόσμο.
- Στη Νέα Ζηλανδία δημιούργησαν ένα σύστημα διαχείρισης ενεργειακών δεδομένων, το οποίο σε τρία χρόνια πέτυχε ετήσια εξοικονόμηση 1.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, μείωση 23% στην κατανάλωση ενέργειας και συγκράτηση πόρων 1,6 δισ. ευρώ.
- Στην ίδια χώρα, η εγκατάσταση ευφυών καμερών και αισθητήρων σε επιλεγμένα σημεία εκμηδένισε το φαινόμενο της παράνομης ρίψης απορριμμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, αφού με την επιβολή μόλις δύο ιδιαίτερα «τσουχτερών» προστίμων αυτή η τάση σταμάτησε.
- Στο Μόναχο σε συνεργασία με την BMW δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα ενοικίασης αυτοκινήτων MINI μέσω «ευφυούς» κινητού, που διακρίνει το πλησιέστερο ενοικιαζόμενο όχημα, κοστίζει 29 σεντς ανά λεπτό (17,4 ευρώ ανά ώρα) και έχει αρχίσει να δημιουργεί ανταγωνισμό στα ταξί. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα έχει ένα εκατ. συνδρομητές μέχρι το 2020.



- Στην Ολλανδία δημιουργήθηκαν ψηφιακά διαφημιστικά πάνελ σε καθρέφτη, τα οποία στοιχίζουν μόλις 1,5 ευρώ ανά ημέρα.
- Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου φτιάχτηκε ένα «ευφυές» σύστημα κυκλοφορίας, το οποίο πρότεινε στους οδηγούς των πούλμαν τα καλύτερα σημεία στάθμευσης και πέτυχε την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εξοικονόμηση καυσίμων κατά 40%.
- Στο Ράικσβατερστατ της Ολλανδίας έγινε εγκατάσταση ενός «έξυπνου» συστήματος δημοσίου φωτισμού, που επιτρέπει την ρύθμιση ανάλογα με τις συνθήκες και μείωσε κατά 70% την κατανάλωση ενέργειας.
- Δημιουργήθηκε η εφαρμογή Sensormind, η οποία εγκαθίσταται σε σπίτια ηλικιωμένων και οι αισθητήρες της στέλνουν 2.000 σήματα την ημέρα. Έτσι, εάν το σύστημα δεν «πιάσει» κίνηση κατά τη διάρκεια του 24ώρου, ενεργοποιεί τον συναγερμό και ειδοποιεί τους οικείους των ηλικιωμένων.
- Στην Ολλανδία επινοήθηκε άλλη εφαρμογή, η οποία διαχειρίζεται τα απορρίμματα με έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας αισθητήρες στους μεγάλους κάδους και πέτυχε την μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 18%, αφού το σύστημα ειδοποιεί τα απορριμματοφόρα μόνο όταν γεμίζει ο κάδος, ενώ οι κάμερές του αποτρέπουν το φαινόμενο του βανδαλισμού.
Η ανατομία των πόλεων
Σύμφωνα με τον διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων της πόλης της Βαρκελώνης κ. Μανέλ Σανρομά, το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» θα φέρει την επανάσταση στις ψηφιακές λειτουργίες της πόλης.
«Οι πόλεις έχουν μία κοινή ανατομία, στηρίζονται σε ένα περιβάλλον που προϋπήρχε της δημιουργίας τους και θα είναι εκεί για πολλές χιλιάδες γενιές» είπε.
Κάθε πόλη, σύμφωνα με τον κ. Σανρομά, έχει έξι κοινά χαρακτηριστικά: την πληροφορία, τον κύκλο του νερού, τη διανομή ενέργειας, τον κύκλο των πραγμάτων, την κινητικότητα των πολιτών και τη φύση, που διαδρά με το υπόλοιπο περιβάλλον.
«Κάθε πόλη έχει διαφορετικές αναφορές και κάθε τέτοια αναφορά προτείνει και μία λύση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία κοινή πλατφόρμα για όλες τις πόλεις» τόνισε.
Μία πόλη από το μέλλον
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της «διασυνδεδεμένης πόλης», ενός ειδικού περιπτέρου που δημιούργησαν οι εταιρείες AT&T, Deutsche Telekom, KT, Telenor Connexion και Vodafone, το οποίο παρουσιάζει ένα ψηφιακό αστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει δημαρχείο, καταστήματα, διαμέρισμα, ξενοδοχείο, καφέ, γραφεία, ένα εκθετήριο αυτοκινήτων και έναν δρόμο.
Οι συσκευές τους και τα ηλεκτρονικά τους στοιχεία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, διαλειτουργούν και δίνουν στον επισκέπτη μία γεύση για το πώς μπορεί να διευκολύνει τη ζωή του μέσω των κινητών εφαρμογών στα πεδία της αυτοκίνησης, της υγείας, της παιδείας, του σπιτιού, του εμπορίου κτλ. Πολλά από αυτά τα συστήματα σύντομα θα βγουν στην αγορά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ