''Ηλέκτρα'', ''Οιδίπους Τύραννος'', ''Ιφιγένεια εν Αυλίδι'' και άλλες 7 ελληνικές τραγωδίες θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη της Βρετανίας!!

Αρχαιοελληνικό «άρωμα» θα έχει τον Ιούνιο το αφιέρωμα του BFI, του σημαντικότερου κινηματογραφικού οργανισμού στη Βρετανία, με την προβολή 10 αρχαίων τραγωδιών που έγιναν ταινίες για την αγγλική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 έως το 1990.


Αρχαιοελληνικό «άρωμα» θα έχει τον Ιούνιο το αφιέρωμα του BFI, του σημαντικότερου κινηματογραφικού οργανισμού στη Βρετανία, με την προβολή 10 αρχαίων τραγωδιών που έγιναν ταινίες για την αγγλική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 έως το 1990.

Πρόκειται για παραγωγές που σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, όπως η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, μια βιντεοσκοπημένη παράσταση του «Πειραϊκού Θεάτρου» του Δημήτρη Ροντήρη, την εποχή που περιόδευε στη Βρετανία, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε από το BBC σε συνθήκες στούντιο το 1962. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία– ντοκουμέντο οι ηθοποιοί Ασπασία Παπαθανασίου (Ηλέκτρα), Ζωρζ Σαρρή (Κλυταιμνήστρα), Αιμίλιος Βεάκης (Ορέστης) κ.α. μιλούν στα νέα ελληνικά, χωρίς να εμφανίζονται υπότιτλοι.

Παράλληλα, ο κινηματογραφικός οργανισμός προετοιμάζει και μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με την κορυφαία Ιρλανδέζα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Φιόνα Σο και τον μελετητή κλασικών σπουδών, καθηγητή Όλιβερ Τάπλιν. Επιπλέον, στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, με θέμα τις ελληνικές τραγωδίες στη μικρή οθόνη.

Το αφιέρωμα του BFI αφορά εννέα αρχαίες τραγωδίες κι ένα σύγχρονο σατυρικό δράμα αρχαιοελληνικής έμπνευσης, που αντικατοπτρίζουν το έντονο ενδιαφέρον της βρετανικής τηλεόρασης να πειραματιστεί με τη μεταφορά αρχαίων θεατρικών έργων στη μικρή οθόνη τις δεκαετίες αυτές.

Εκτός από την «Ηλέκτρα», το αφιέρωμα θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, μια παραγωγή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας (1977) με τον ανεπανάληπτο ηθοποιό Πάτρικ Στιούαρτ, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, που σκηνοθέτησε ο Ντον Τέιλορ το 1990, με τη Φιόνα Σο να υποδύεται μοναδικά την Κλυταιμνήστρα και τη διάσημη παραγωγή της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» (1983), που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, με σκηνοθέτη τον Πίτερ Χολ και πρωταγωνιστές «μασκοφόρους» άνδρες ηθοποιούς.

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 26 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του κινηματογραφικού οργανισμού http://www.bfi.org.uk/whatson/bfi_southbank


Πηγη: omogeneia.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ