Ελ. Βενιζέλος, Μαρία Κάλλας, Γεώργιος Β', Μάρκος Βαφειάδης- Τα Ελληνικά εξώφυλλα στο Time-90 χρόνια Ιστορίας

Στην ενενηντάχρονη ιστορία του το περιοδικό Time έχει να παρουσιάσει και ελληνικά εξώφυλλα. Οι πολυτάραχες πολιτικές εξελίξεις στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής συγκέντρωναν πάντοτε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πορτρέτα Ελλήνων πρωταγωνιστών, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής ή οικονομικής δραστηριότητας, φιλοξένησε 13 φορές το αμερικανικό περιοδικό, όπως παρουσιάζει σήμερα το ethnos.gr.

Στην ενενηντάχρονη ιστορία του το περιοδικό Time έχει να παρουσιάσει και ελληνικά εξώφυλλα. Οι πολυτάραχες πολιτικές εξελίξεις στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής συγκέντρωναν πάντοτε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πορτρέτα Ελλήνων πρωταγωνιστών, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής ή οικονομικής δραστηριότητας, φιλοξένησε 13 φορές το αμερικανικό περιοδικό, όπως παρουσιάζει σήμερα το ethnos.gr.

 

Το πρώτο είναι του Ελευθέριου Βενιζέλου και χρονολογείται λίγους μόλις μήνες από την έκδοσή του, στο τεύχος με τον αριθμό 9. Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1924, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση της πρώτης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κυβέρνησης Βενιζέλου.

 

Θα περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να γίνει εξώφυλλο για την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου 1940, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη του πολέμου με την Ιταλία του Μουσολίνι. Είναι μια φωτογραφία του βασιλιά Γεωργίου Β΄ με την επίσημη στολή του.

Ο Γεώργιος Β΄ θα γίνει πάλι εξώφυλλο του Time στις 24 Φεβρουαρίου 1947. Εχει επανέλθει στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου χρόνου. Ο Εμφύλιος μαίνεται. Η προσωπογραφία του βασιλιά παρουσιάζεται με φόντο το γλυπτό σύμπλεγμα του μυθικού Λαοκόωντα και των γιων του, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα φίδια που τους πνίγουν.

 

Ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος είναι το πρόσωπο του εξωφύλλου στις 16 Δεκεμβρίου 1940. Είναι η εποχή που ο ελληνικός στρατός γράφει το έπος στα αλβανικά βουνά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είναι εκείνος που θα πει: «Οταν ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, αντιβασιλιάς την πρώτη περίοδο μετά την απελευθέρωση, γίνεται εξώφυλλο την 1η Οκτωβρίου 1945, λίγο πριν αναλάβει και καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού. Ο Εμφύλιος Πόλεμος πλησιάζει.

 

Ο αρχηγός των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, ο Μάρκος Βαφειάδης, εικονίζεται στις 5 Απριλίου 1948 με το χαρακτηριστικό δίκοχο. Πίσω του υψώνεται ένας αρχαιοελληνικός κίονας κορινθιακού ρυθμού. Η ελληνική τραγωδία του Εμφυλίου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη φιγουράρει στο εξώφυλλο στις 26 Οκτωβρίου 1953. Στις 3 Ιουλίου 1964 σειρά έχει η (ακόμα πριγκίπισσα της Δανίας) Αννα Μαρία, που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παντρευτεί στην Αθήνα τον Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας.

 

Ο Κωνσταντίνος φιλοξενείται στις 28 Απριλίου 1967, εφτά ημέρες μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Φορά τη μεγάλη στολή. Η όψη του δεν έχει τίποτε που να δείχνει αποφασιστικότητα. Το βλέμμα του πλανάται στο άπειρο.

Το Time είχε θέση στην πρώτη σελίδα του για τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Νιάρχος και Ωνάσης

Τον πρώτο πρόβαλε στις 6 Αυγούστου 1956. «Ο μεγιστάνας των θαλασσών Σταύρος Νιάρχος» είναι ο τίτλος. Η προσωπογραφία του πλαισιώνεται από τάνκερ και από τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας, που προσπαθούν να μαγνητίσουν με το τραγούδι τους το περαστικό ιστιοφόρο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιγουράρει μαζί με την Τζάκι Κένεντι στις 25 Οκτωβρίου 1968. Πέντε ημέρες πριν, στις 20 Οκτωβρίου, είχαν τελέσει τον γάμο τους στον Σκορπιό.

Από την πινακοθήκη του περιοδικού δεν λείπει ούτε η Μαρία Κάλλας. Φιλοξενήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1956. Στις 27 του μηνός είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα» στο ομώνυμο έργο του Μπελίνι. Είχε αρχίσει η αποθεωτική πορεία της Ελληνίδας σοπράνο.

Το τελευταίο εξώφυλλο που φιλοτεχνήθηκε με αφορμή την ελληνική επικαιρότητα δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1989. «Η λεηλασία της Ελλάδας» είναι ο τίτλος που συνοδεύει τον Γιώργο Κοσκωτά, πρωταγωνιστή του σκανδάλου. Τον εμφανίζει να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του κελιού του.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟΥ... ΣΚΟΤΟΥΣ

Το αφιέρωμα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Δεν είναι λίγες οι φορές που το περιοδικό Time αφιέρωσε σελίδες ολόκληρες για θέματα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας, χωρίς να εικονογραφήσει με αυτά το εξώφυλλο.

Μια αναγγελία στην πρώτη σελίδα μπορεί να είναι αρκετή για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του άρθρου που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες.

Κάτι τέτοιο συνέβη με το τεύχος της 5ης Νοεμβρίου 2012. Το κεντρικό θέμα του περιοδικού, εικονογραφημένο στο εξώφυλλο, είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ομως ανάμεσα στα άλλα, δύο διεθνούς ενδιαφέροντος ρεπορτάζ είναι ελληνικής προέλευσης.

Πρόκειται για το ξεπέταγμα της Χρυσής Αυγής μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για οικονομική κρίση ή κρίση χρέους, όπως λέγεται. Εχει εξελιχθεί σε γενική κρίση, που προκαλεί κλυδωνισμούς στη βάση και το εποικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική δεν εξαιρείται.

 

Σύμπτωμα της κρίσης είναι και η εντυπωσιακή άνοδος της Χρυσής Αυγής.

Ο αναγγελτικός τίτλος του Time είναι: «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα».

Στις εσωτερικές σελίδες ο τίτλος είναι: «Σκοτάδι στην Αυγή. Γιατί η άνοδος του κόμματος της Χρυσής Αυγής είναι κακό για την Ευρώπη».

Το κείμενο καταλαμβάνει έξι σελίδες με φωτογραφίες τραβηγμένες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στον χώρο του μνημείου του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Η παρατήρηση που κάνει η συντάκτρια του κειμένου είναι η εξής:

Αν και πολλά βίντεο προβάλλονται με μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να προπηλακίζουν, να χτυπούν και να τρομοκρατούν μετανάστες και μικροπωλητές ή να διώχνουν από παιδικούς σταθμούς παιδιά που δεν είναι Ελληνόπουλα, τα ποσοστά του κόμματος δεν πέφτουν.

Οι δηλώσεις του Μπούκουρα, που φιλοξενεί, είναι χαρακτηριστικές: «Η Ιστορία δεν έχει κρίνει ακόμα τον Αδόλφο Χίτλερ με δικαιοσύνη».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ