Ντάριο Φο: «Κυβέρνηση προσωπικοτήτων στην Ιταλία, μακριά από τα λαμόγια των κομμάτων»

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο διάσημος συγγραφέας και ηθοποιός Ντάριο Φο σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα βγάλει την Ιταλία από την κρίση.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο διάσημος συγγραφέας και ηθοποιός Ντάριο Φο σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα βγάλει την Ιταλία από την κρίση, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.



Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Repubblica» ο 87χρονος νομπελίστας θεωρεί πως «είναι επείγουσα η περίσταση να γίνει κάτι για τη χώρα αυτή, προκειμένου να μην πέσει στο γκρεμό. Και στη παρούσα χρονική συγκυρία μέσα μου, ευτυχώς, υπερισχύει η αισιοδοξία κι όχι ο φόβος».
Το θέμα είναι πως κανείς δεν είναι αξιόπιστος, λέει ο Φο, «ούτε καν ο [ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, Πιερ Λουίτζι] Μπερσάνι. Γι' αυτό κι απαιτείται η εύρεση «υπερκομματικών» ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης που να σηκώσουν το βάρος να βγάλουν την Ιταλία από τη κρίση. Να βάλουμε στο Κοινοβούλιο όχι τους αυτονύχηδες και τα λαμόγια από τα διάφορα πολιτικά κόμματα, αλλά σπουδαίες προσωπικότητες απ' όλο το φάσμα της κοινωνικής, επιστημονικής και πνευματικής ζωής της χώρας που να έχουν αγαθές προθέσεις απέναντι στην Αριστερά».
Ποιοί μπορεί να είναι, σύμφωνα με τον Φο, οι άνθρωποι αυτοί;
«Εγώ θα σκεφτόμουνα διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο [καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, Στέφανο] Ροντοτά, ο [καθηγητής Ιστορίας Κλασικής Τέχνης και Αρχαιολογίας της Πίζας, Σαλβατόρε] Σέτις και η [πρώην καθηγήτρια της Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης καθώς και πρώην διευθύντρια του Αστρονομικού Κέντρου της Τεργέστης] Μαργκερίτα Χακ», σημειώνει ο Φο. Και επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία ώστε να αναλάβει το ρόλο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, για τον οποίο τον πρότεινε ο ηγέτης του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο.
«Η Ιταλία είναι μέσα στα σκατά μέχρι το λαιμό όσον αφορά στη διαφθορά και ο Μπέπε είναι ο μόνος που διαρκώς φώναζε κι έκανε τόσο σαματά γι' αυτή τη κατάσταση», λέει ο διακεκριμένος συγγραφέας.  Για τους νέους βουλευτές και γερουσιαστές της παράταξης του Γκρίλο τονίζει πως «αρκετοί απ' αυτούς είναι πολύ νέοι σε ηλικία, αλλά δραστήριοι, «καθαροί» και τίμιοι. Κι όλοι τους εχουν μια θετική αύρα, η οποία σε κάνει αμέσως να τους εμπιστεύεσαι».
Για την επιτυχία του Γκρίλο στις πρόσφατες εκλογές θεωρεί πως οφείλεται στο ότι «γύρισε όλη την Ιταλία και μίλησε με τους απλούς ανθρώπους. Μόνο ο Γκρίλο έκανε τόσο μεγάλη περιοδεία, από το Βορρά μέχρι την Σικελία ή τη Σαρδηνία, για παράδειγμα να μιλήσει με τους μεταλλωρύχους στον Τάραντα. Σε όλους αυτους τους Ιταλούς, ο Μπέπε δεν τους έδωσε απλώς μια ακτίδα ελπίδας για το μέλλον, αλλά τους κατέστησε σαφές πως είναι πολύ σοβαρός σχετικά με τις προθέσεις του για τον τόπο αυτό».



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ