Όλα τα μέτρα της τροχαίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Καλό δρόμο - Οδηγείτε με σύνεση!

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, ενώ λαμβάνονται και ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης και ασφάλειας.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, ενώ λαμβάνονται και ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης και ασφάλειας.


Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα της τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, αλλά και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, σήμερα Παρασκευή από 16:00 έως 21:00 και αύριο Σάββατο από 08:00 έως 13:00, απαγορεύεται στο ρεύμα εξόδου η κίνηση φορτηγών άνω του 1,5 τόνου: 

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

Αντίστοιχα, την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου, από 15:00 έως 21:00, θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις στο ρεύμα εισόδου:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμία και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης. 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Φυσικό Αέριο κ.λ.π.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά

η) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού»

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής (όπως σε πρόβλεψη εκτάκτων καιρικών φαινομένων ή άλλων έκτακτων συνθηκών), διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου άνω των 3,5 τόνων, ακόμα και αυτών που εμπίπτουν στις περιπτώσεις εξαίρεσης της προηγούμενης παραγράφου.

Ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας

Παράλληλα, η αστυνομία έχει ανακοινώσει εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών. Οι περιπολίες θα επικεντρωθούν κυρίως σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις και παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων.

Αυξάνονται επίσης τα μέτρα για την επιτήρηση καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη αγοραστική - εμπορική δραστηριότητα, και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους ελέγχους για την προστασία των ανηλίκων σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών ή χώρους διενέργειας παράνομων ηλεκτρονικών και λοιπών τυχερών παιχνιδιών.

Επιπλέον, εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι, σε όλη την επικράτεια, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ