Αδυνατίστε τρώγοντας…φραμπουάζ!

Ένα επαναστατικό συστατικό στα τραγανά φρούτα ρυθμίζει το μεταβολισμό και καταπολεμά το αίσθημα της πείνας. Η νέα φιλοσοφία της δίαιτας είναι γλυκιά, υγιεινή και έχει άρωμα δάσους.

Ένα επαναστατικό συστατικό στα τραγανά φρούτα ρυθμίζει το μεταβολισμό και καταπολεμά το αίσθημα της πείνας. Η νέα φιλοσοφία της δίαιτας είναι γλυκιά, υγιεινή και έχει άρωμα δάσους, σύμγωνα με το www.elle.gr.

Μυρίζουν υπέροχα, είναι νόστιμα και λιώνουν στο στόμα εκτοξεύοντας κύματα απόλαυσης στον ουρανίσκο. Τα φραμπουάζ (ή σμέουρα), τα ροζ μικροσκοπικά φρούτα της οικογένειας των βατόμουρων που πρωταγωνιστούν σε gourmet πιάτα και τονωτικά smoothies, ίσως αποδειχτούν οι επόμενες... διατροφικές βόμβες στον πόλεμο για την εξουδετέρωση του λίπους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι κετόνες, οργανικές ενώσεις οι οποίες περιέχονται στα συγκεκριμένα φρούτα, μας βοηθούν να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά. Το μυστικό τους βρίσκεται στην επίδραση που ασκούν στην αδιπονεκτίνη, μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να ρυθμίσει το μεταβολισμό. Χάρη σε αυτή τη δράση τους, οι κετόνες προκαλούν τη διάσπαση του λίπους.

Τα σκευάσματα, λοιπόν, που περιέχουν τις κετόνες παρουσιάζονται ως ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της απώλειας βάρους. Ο δρ Οζ, διάσημος καρδιοχειρουργός, ορκίζεται στα οφέλη των φραμπουάζ και των ουσιών τους. Πόσο δραστικά είναι τα συστατικά αυτά και πώς θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά;

 

Η μαγική ουσία

Στην κοσμετολογία τα σμέουρα χαρίζουν την ευωδιά τους σε αρκετά καλλυντικά. Τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσουμε και το λιπολυτικό τους ρόλο στη μάχη μας με τη ζυγαριά. Ειδικότερα έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι κετόνες που περιέχουν τα σμέουρα είναι δυνατό να επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Επιστήμονες που έκαναν πειράματα σε τρωκτικά διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν με λιπαρές τροφές αλλά λάμβαναν τις κετόνες δεν παρουσίασαν μεγάλη αύξηση βάρους, σε σχέση με τα υπόλοιπα που δεν έπαιρναν το συγκεκριμένο συστατικό. Επιπλέον κλινικές μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι οι ουσίες αυτές επιδρούν στο μεταβολισμό με αποτέλεσμα η επεξεργασία του λίπους να γίνεται πιο γρήγορα και ο λιπώδης ιστός στο ήπαρ και την κοιλιά να μειώνεται.

 

Η επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί το λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα τα παραπάνω είναι η επίδραση που ασκούν οι κετόνες στην ορμόνη αδιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τους λιπώδεις ιστούς και βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να απαλλαγούν από τις λιπαρές ουσίες. Επίσης η αδιπονεκτίνη βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της γλυκόζης του αίματος, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας.

 

Sweet Life...

Όσο θαυματουργά κι αν θεωρούνται τα σμέουρα στην καύση λίπους, δεν έχουν γίνει ακόμη αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους επιστήμονες να πειραματιστούν με τις κετόνες και να κυκλοφορήσουν σκευάσματα για απώλεια βάρους συμπυκνώνοντας σε αυτά μεγάλη ποσότητα από κετόνες που είναι αδύνατο να πάρουμε από τα σμέουρα στη φυσική τους μορφή. Κι αυτό γιατί η περιεκτικότητά τους στη συγκεκριμένη ουσία είναι πολύ μικρή.

Το πιο γνωστό από αυτά που διατίθενται ήδη στην αγορά περιέχει κετόνες, εκχυλίσματα από αφρικανικό μάνγκο, μούρο ατσάι, ρεσβερατρόλη, πράσινο τσάι, αλλά και μηλόξιδο και χυμό γκρέιπφρουτ. Προτού όμως βιαστείτε να δοκιμάσετε ένα προϊόν που περιέχει κετόνες για να χάσετε κιλά, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλ Τσιάνη επισημαίνει: «Το σμέουρο έχει πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία, σε συνδυασμό με εκείνα του πράσινου τσαγιού, βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και τον έλεγχο της αίσθησης της πείνας, δηλαδή στις λιγούρες. Τα συγκεκριμένα συστατικά ευνοούν τη λιποδιάλυση, είναι διουρητικά και αποτρέπουν την αποθήκευση λίπους».

Ωστόσο, όπως τονίζει η ειδικός, κανένα χάπι δεν είναι από μόνο του θαυματουργό. «Για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα συμπληρώματα, πρέπει να συνδυάζονται με ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική».

Μετά την καψαϊκίνη, συστατικό της καυτερής πιπεριάς που μας βοηθά να κάψουμε λίπος, οι κετόνες στα φραμπουάζ ίσως είναι η επόμενη ουσία-κλειδί που χρειαζόμαστε: αν η δράση τους σε εμάς τους ανθρώπους αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική όπως και στα πειραματόζωα, θα μιλάμε για την πιο... εύγευστη, γλυκιά δίαιτα που έχουμε φανταστεί.

 

Πού θα βρούμε τα φρούτα;

Μεγάλα σουπερμάρκετ πωλούν συσκευασίες με φραμπουάζ. Ωστόσο μη βασιστείτε σε αυτά για να αδυνατίσετε: σύμφωνα με τον δρα Οζ, η συνιστώμενη δοσολογία τη μέρα είναι 100mg (την καλύπτουν μερικά συμπληρώματα). Για να την πάρουμε, πρέπει να καταναλώσουμε 41 κιλά σμέουρα!

Τα συμπληρώματα διατίθενται στα φαρμακεία αλλά και μέσω ίντερνετ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ