Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι σας έχω για να πειραματιστείτε το σαββατοκύριακο

Δοκιμάστε το πιο παραδοσιακό πιάτο με καστανό ρύζι! Απλά τέλειο!

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά για 6 μερίδες

• 300 γραμμ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε κονσέρβα

• 200 γραμμ. καστανό ρύζι Fytro

• 200 γραμμ. μέτρια, ξερά κρεμμύδια

• 5 κ.σ. ελαιόλαδο

• 15 γραμμ. μαϊντανό

• 15 γραμμ. άνηθο

• 2 κορφές από δυόσμο

• Χυμός από 1 λεμόνι

• 1 ολόκληρο λεμόνι

• Αλάτι, πιπέρι

• Λίγους σπόρους μπαχάρι

• Φρέσκα αμπελόφυλλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ξεχωρίζουμε ένα ένα, τα ξεβγάζουμε με νερό και τα ζεματίζουμε για 2΄ μέσα στο βραστό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε βάζο, τα ξεχωρίζουμε και πάλι ένα ένα και τα ξεβγάζουμε με νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για 5΄-8΄ λεπτά. Και στις δύο περιπτώσεις τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για να στραγγίσουν καλά.

2. Ξεπλένουμε το καστανό ρύζι Fytro μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης και το στραγγίζουμε καλά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ. Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το ρύζι και συνεχίζουμε το ελαφρύ σοτάρισμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε 400 ml νερό και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να βράσει σχεδόν το ρύζι.

3. Στο μεταξύ, ξεβγάζουμε σε κρύο νερό το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και τινάζουμε για να στραγγίξουν καλά τα φυλλαράκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μίγμα του μαγειρεμένου ρυζιού.

4. Αρχίζουμε το τύλιγμα με τον ακόλουθο τρόπο: τοποθετούμε το κάθε φύλλο που θα γεμίσουμε σε μία επίπεδη, καθαρή επιφάνεια και αφαιρούμε, αν χρειάζεται, το κοτσάνι που μπορεί να είναι σκληρό. Τοποθετούμε μία κουταλιά του γλυκού γέμιση στο κέντρο του φύλλου και τυλίγουμε πρώτα από κάτω προς τα πάνω, περιλαμβάνοντας και τα πλαϊνά. Το μέγεθος του κάθε ντολμά πρέπει να είναι από μικρό έως μέτριο, γι' αυτό τυλίγουμε κάπως σφικτά τα ντολμαδάκια, χωρίς να βάζουμε πολλή γέμιση μέσα.

5. Τα τοποθετούμε σφικτά το ένα δίπλα στο άλλο σε μία μεγάλη, φαρδιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα σε στρώσεις. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να το σκεπάσουμε. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει εκτός φωτιάς για άλλη μία ώρα.

6. Σερβίρουμε καλύπτοντας ένα πιάτο με φρέσκα αμπελόφυλλα και τοποθετώντας από πάνω τα ντολμαδάκια.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Γευστική πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, στη συνταγή αυτή παρουσιάζεται ένας ενισχυμένος γευστικός συνδυασμός επιμέρους αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο, η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Η απόδοση της σε μονάδες ORAC προσφέρει απόλυτη αντιοξειδωτική προστασία και χαρακτηρίζεται από υψηλές αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα αμπελόφυλλα επιπλέον αποτελούν μία ιδανική πρόταση για άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες.

πηγή: Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ