6 εντυπωσιακές συνταγές με κρόκο Κοζάνης - ζυμαρικά, κουνέλι, ακόμη και ρεβίθια με το φίνο «δικό» μας μπαχαρικό!

Μια μικρή ποσότητα από το ντελικάτο μπαχαρικό είναι ικανή να δώσει φίνο άρωμα και χρώμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Μια μικρή ποσότητα από το ντελικάτο μπαχαρικό είναι ικανή να δώσει φίνο άρωμα και χρώμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.

1.       Φρέσκα ζυμαρικά με κολοκυθάκια, γαρίδες και κρόκο κοζάνης

(προετοιμασία 1 ώρα, μαγείρεμα 15’)

Για τη ζύμη:

130 γραμμ. αλεύρι, 170 γραμμ. σιμιγδάλι σκληρού σίτου, 1 αυγό,

4 κρόκους αυγού, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.σ. λάδι

0,25 γραμμ. κρόκο Κοζάνης

Για τη σάλτσα:

150 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μπαστουνάκια, 12 γαρίδες, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

50 γραμμ. βούτυρο

Για το ζωμό:

300 ml νερό, 1 καρότο, 1/2 ματσάκι σέλινο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο,

1/2 ματσάκι μαϊντανό, 2 κ.σ. κορνφλάουρ, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα χτυπάτε στο μίξερ. Καταλαβαίνετε ότι είναι έτοιμη όταν κολλά ελαφρά στα χέρια σας. Κάνετε το ζυμάρι μια μπάλα και το τοποθετείτε σε μια διαφανή σακούλα για τρόφιμα. Το αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα. Έπειτα χρησιμοποιείτε το ειδικό μηχάνημα και κόβετε τα ζυμαρικά σε λεπτές λωρίδες. Τις τυλίγετε σε ένα πανί.

2.Καθαρίζετε τις γαρίδες και χρησιμοποιείτε τα κελύφη τους για το ζωμό. Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα και βράζετε τα κελύφη και τα λαχανικά. Έπειτα φιλτράρετε το ζωμό και προσθέτετε 2 κ.σ. κορνφλάουρ.

3.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι και μετά τοποθετείτε τα κολοκύθια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε. Στη συνέχεια ρίχνετε και τις γαρίδες και μαγειρεύετε για λίγο ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά.

4.Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε και τα βάζετε στο τηγάνι μαζί με τα κολοκυθάκια και τις γαρίδες προσθέτοντας και το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις γαρίδες με καραβίδες.

Κουσκούς με κρόκο κοζάνης

(προετοιμασία 20’, μαγείρεμα 20’)

Υλικά για 4 άτομα

1 συσκευασία κουσκούς προμαγειρεμένο, 2 φακελάκια κρόκο Κοζάνης, 2 κολοκύθια κομμένα σε κύβους, 2 καρότα κομμένα σε καρέ, 3 κ.σ. σταφίδες ξανθές, 1 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 1 ρόδι καθαρισμένο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό

Εκτέλεση

1.Ετοιμάζετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτετε τον κρόκο Κοζάνης.

2.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα και τα βάζετε σε ένα πιάτο.

3.Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καρότα και τα κολοκύθια μόνο για λίγα λεπτά ώστε να μείνουν τραγανά.

4.Σε ένα μπολ βάζετε το κουσκούς με τον κρόκο Κοζάνης, τα λαχανικά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και το ρόδι. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Tip: Για να το μετατρέψετε σε κυρίως πιάτο, προσθέστε στήθος κοτόπουλου σε κύβους ή βρασμένα ρεβίθια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ