Δείτε ποιοί είναι οι Έλληνες αθλητές που αγωνίζονται στο Λονδίνο - Με τις ευχές όλου του Ελληνικού Λαού

Αλλοι έμπειροι, άλλοι πρωτάρηδες, ταξιδεύουν στο Λονδίνο με τις ευχές ενός λαού που δοκιμάζεται και διψά για λίγη χαρά

Αλλοι έμπειροι, άλλοι πρωτάρηδες, ταξιδεύουν στο Λονδίνο με τις ευχές ενός λαού που δοκιμάζεται και διψά για λίγη χαρά

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Νικόλ Κυριακοπούλου / 24 ετών, άλμα επί κοντώ

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2012). Αγωνίζεται: 4 Αυγούστου

Η αυστηρότητα μιας προπονήτριας της ενόργανης ώθησε τη Νικόλ να εγκαταλείψει τη γυμναστική και να ασχοληθεί με το στίβο όταν ήταν 11 ετών. Αν και είχε ίνδαλμα τη Βούλα Πατουλίδου, προτίμησε τελικά το «αγώνισμα των αιθέρων». Το χάλκινο μετάλλιο, πριν από λίγες ημέρες στο Ελσίνκι, θα τη βοηθήσει ψυχολογικά, καθώς, για να προκριθεί στον τελικό, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί ένα άλμα περίπου στα 4,60 μ. (έχει ατομικό ρεκόρ 4,71 μ. και καλύτερη φετινή επίδοση 4,60 μ.). Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα βρεθούν οι κορυφαίες επικοντίστριες του κόσμου, ενώ οκτώ από αυτές έχουν ξεπεράσει φέτος τα 4,70 μ. Ξεχωρίζουν η Αμερικανίδα Τζένιφερ Σουρ (4,83 μ.), η Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ (4,77 μ.), η Αυστραλή Αλάνα Μπόιντ (4,76 μ.), η Γερμανίδα Ζίλκε Σπίγκελμπουργκ (4,76 μ.) και, φυσικά, η «τσαρίνα» Γελένα Ισιμπάγιεβα. Η Ρωσίδα έχει μείνει στο 4,75, αλλά όπως είπε θα αγωνιστεί με στόχο μόνο το χρυσό μετάλλιο.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΚΤΑΔΑ

Δέσποινα Σολωμού / 22 ετών, συγχρονισμένη κολύμβηση (ντουέτο)

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Διακρίσεις: 4η στην Ευρώπη στο ατομικό το 2012 και 7η στον κόσμο το 2011. Αγωνίζεται: 5 Αυγούστου

Ασχολείται από έξι ετών με τη συγχρονισμένη κολύμβηση και σήμερα, όπως λέει, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της μακριά από το υγρό στοιχείο. Η Δέσποινα πήρε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, με παρτενέρ την Εύη Μακρυγιάννη, και κατετάγησαν δέκατες. Αυτήν τη φορά στόχος της είναι η πρόκριση στην οκτάδα. Με την Ευαγγελία Πλατανιώτη δουλεύουν μαζί για δεύτερο χρόνο και έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις στην Ευρώπη (5η), στο Προολυμπιακό τουρνουά (6η) και στο Παγκόσμιο (10η). «Θέλουμε μια καλή εμφάνιση και να ευχαριστήσουμε την προπονήτριά μας. Πρωταγωνίστριες αναμένεται να είναι οι αθλήτριες από Ρωσία και Κίνα, ενώ εμείς θα κοντραριστούμε με τις Γαλλίδες, τις Ιταλίδες, τις Αγγλίδες και, ίσως, τις Αμερικανίδες», μας λέει η πρωταθλήτρια, η οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στη χώρα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώσει και τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ευαγγελία Πλατανιώτη / 18 ετών

1η ολυμπιακή συμμετοχή. Διακρίσεις: 3η στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων με την Ευαγγελία Κουτίδη και 5η στο Παγκόσμιο Νεανίδων. Αγωνίζεται: 5 Αυγούστου

Η αρμονία, η χάρη και η ομορφιά της συγχρονισμένης έγιναν αιτία για να εγκαταλείψει η Ευαγγελία την απλή κολύμβηση. Χορεύει στο νερό από επτά ετών και θεωρείται ένα από τα ταλέντα του χώρου. Άριστη μαθήτρια, παράλληλα με τις προπονήσεις, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, συγκέντρωσε σχεδόν 14.000 μόρια και θέλει να περάσει σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αποτελούσε παιδικό της όνειρο, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα στις 5 Αυγούστου στο Aquatics Centre, όπου θα αγωνιστεί στο ντουέτο μαζί με τη Δέσποινα Σολωμού. «Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και αισθανόμαστε έτοιμες. Είναι οι πρώτοι μου Ολυμπιακοί, αλλά είμαι ήρεμη και έχω μόνο αυτό που λένε δημιουργικό άγχος. Υπάρχει καλή διάθεση και πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά», τονίζει.

ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΑΛ

Χρήστος Βολικάκης / 24 ετών, ποδηλασία (κέιριν)

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Διακρίσεις: 2ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011,

1ος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Αγωνίζεται: 7 Αυγούστου

Με πατέρα τον προπονητή ποδηλασίας Κώστα Βολικάκη, το άθλημα των δύο τροχών αποτελούσε μάλλον... μονόδρομο για τον Χρήστο, που ξεκίνησε από 9 ετών. Από την ποδηλασία δρόμου πέρασε στην πίστα, γιατί «τα αγωνίσματά της ήταν περισσότερο εντυπωσιακά». Προπονείται καθημερινά επτά ώρες και, λόγω εντατικής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς, χρωστάει αρκετά μαθήματα στα ΤΕΦΑΑ. Έχει πολλές ελπίδες να βρεθεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, αρκεί να «βγουν οι κούρσες στους πρώτους γύρους και να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα», όπως λέει. Φαβορί θεωρείται ο 4 φορές «χρυσός» Κρις Χόι, όμως το αήττητό του το έσπασε ο πρωταθλητής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Αστάνα.

Ζαφείρης Βολικάκης / 23 ετών, ποδηλασία (σπριντ)

1η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 3ος στο Παγκόσμιο του 2006 (ομαδικό σπριντ). Αγωνίζεται: 4 Αυγούστου

Ένα πρόβλημα στη λεκάνη του ήταν η αιτία να μη μάθει ποδήλατο σε μικρή ηλικία, αλλά όταν ήταν 10 ετών. Γρήγορα κάλυψε τον χαμένο χρόνο, άφησε το μπάσκετ και αφοσιώθηκε στο «οικογενειακό» άθλημα. Την τροπαιοθήκη του κοσμούν 19 πανελλήνιες διακρίσεις, ενώ πρωταγωνιστεί και στις διεθνείς διοργανώσεις. Όταν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς, έκανε τατουάζ τη φράση «ό,τι μπορείς να ονειρευτείς, μπορείς και να πετύχεις». Τα όνειρά του για το Λονδίνο φτάνουν σε μία θέση στην οκτάδα. Το αγώνισμά του, όμως, είναι δύσκολο και θα έχει να αντιμετωπίσει αθλητές με μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά, όπως λέει, τον βοηθά με συμβουλές και ο αδελφός του. Μέσα στα φαβορί για μία θέση στο βάθρο είναι ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Γάλλος Γκρέγκορι Μποζέ, και ο Αυστραλός Σέιν Πέρκινς.

15.000 ΧΛΜ. ΣΕ 7 ΜΗΝΕΣ

Γιάννης Ταμουρίδης / 32 ετών, ποδηλασία δρόμου

1η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 2ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας 2002. Αγωνίζεται: 28 Ιουλίου

Στην προσωπική ιστοσελίδα του ξεχωρίζει το ηλεκτρονικό ρολόι που μετράει ακόμη και τα δευτερόλεπτα που απομένουν για να βρεθεί στην αφετηρία της ολυμπιακής διαδρομής (στο Box Hill). Δικαιολογημένα, καθώς στο συγκεκριμένο άθλημα έχει να αγωνιστεί Έλληνας από το 1984 (Ηλ. Κελεσίδης - Κ. Κανελλόπουλος). O Γιάννης χαρακτηρίζει την ενασχόλησή του με την ποδηλασία «κεραυνοβόλο έρωτα που άρχισε στα 14», ενώ στο παλμαρέ του υπάρχουν 32 πρωταθλήματα Ελλάδος και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει διανύσει, σε προπονήσεις και αγώνες, περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα. «Ούτε αυτοκίνητο δεν γράφει τόσα σε αυτό το χρονικό διάστημα», λέει. Ο πρωταθλητισμός στην ποδηλασία, εκτός από κόπο, απαιτεί και τεράστια μπάτζετ - οι κορυφαίοι κινούνται σε οικονομικά μεγέθη... επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Ταμουρίδης δεν ανήκει στους... προνομιούχους, διαθέτει όμως «τρελή διάθεση» και έχει αποβάλει από το λεξιλόγιό του τη λέξη άγχος. Κορυφαίοι ποδηλάτες δρόμου θεωρούνται οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Ισπανοί. Στόχος του πρωταθλητή μας είναι μία θέση στη δεκάδα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

Βλάσης Μάρας / 29 ετών, ενόργανη

3η ολυμπιακή συμμετοχή. Διακρίσεις: Επτά χρυσά, δύο σε παγκόσμια πρωταθλήματα και πέντε σε ευρωπαϊκά. Αγωνίζεται: 28 Ιουλίου

Από ένα υπόγειο στο Αιγάλεω και χάρη σε έναν νεαρό φιλόδοξο προπονητή, τον Δημήτρη Ράφτη, η γυμναστική απέκτησε έναν από τους κορυφαίους αθλητές της. Από τον «βασιλιά του μονόζυγου» λείπει μόνο ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Στο Πεκίνο, ριψοκινδύνευσε για την πρωτιά και δεν του «βγήκε» το πρόγραμμα. Στη North Greenwich Arena, όμως, θα αγωνιστεί πιο συνετά. Συμμετέχει στον 2ο όμιλο και, ανάλογα με το τι θα κάνουν οι αντίπαλοί του, θα κατέβει με πρόγραμμα αρχικής αξίας 7,10 ή 7,40 (η αξία προκύπτει από το συνδυασμό της βαθμολογίας των ασκήσεων, η οποία εξαρτάται από τη δυσκολία τους). Εφόσον προκριθεί στον τελικό, θα παρουσιάσει το 7,40, το οποίο μπορεί να του δώσει μια θέση στο βάθρο. Παρόμοιος είναι ο στόχος και των Επκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία), Ζου Κάι (Κίνα), Εμιν Γκαρίμποφ (Ρωσία) και Φάμπιαν Χαμπίχεν (Γερμανία). Στον αθλητισμό λένε ότι η νίκη από την ήττα απέχει όσο μία τρίχα. Στο μονόζυγο, το ρητό αυτό ισχύει όσο σε κανένα άλλο άθλημα, καθώς το μετάλλιο και η πτώση βρίσκονται δίπλα-δίπλα.

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ!

Βασιλική Μιλλούση / 28 ετών, ενόργανη

2η ολυμπιακή συμμετοχή - η 1η το 2000. Μεγαλύτερη διάκριση: 1η στο Προολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Αγωνίζεται: 29 Ιουλίου.

Ήταν τεσσάρων ετών όταν μπήκε για πρώτη φορά σε γυμναστήριο και από τότε η λέξη «γυμναστική» υπάρχει σε όλες τις σελίδες της ζωής της. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αποτελούσε όνειρο ζωής και, όπως λέει η Βασιλική Μιλλούση, θα πήγαινε ακόμα και... κολυμπώντας για να αγωνιστεί. Στην «Αρένα» του Γκρίνγουιτς θα είναι από τις μεγαλύτερες ηλικιακά αθλήτριες - κι αυτό αποτελεί ήδη την πρώτη διάκριση μιας αθλήτριας που έχασε δύο Ολυμπιάδες εξαιτίας κακής κρίσης παραγόντων (το 2004) και τραυματισμού (το 2008). Στόχος της είναι η πρόκριση στην 24άδα του τελικού στο σύνθετο ατομικό, αλλά και μια καλή εμφάνιση στη δοκό ισορροπίας. Η κλήρωση δεν την ευνόησε: θα αγωνιστεί το πρωί, στον πρώτο όμιλο, και για να προκριθεί πρέπει να πάρει υψηλή βαθμολογία, ώστε να «αντέξει» στον ανταγωνισμό της ημέρας. Το πρόγραμμά της στη δοκό ισορροπίας έχει αρχική αξία 6,40. Στο Πεκίνο, η χρυσή Ολυμπιονίκης Σόουν Τζόνσον (Αμερική) συγκέντρωσε 6,22 βαθμούς. Εντυπωσιακά προγράμματα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, η Καταλίνα Πόνορ (Ρουμανία) και η Γιάο Ζιν (Κίνα).

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΥΚΕΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Αλέξανδρος Νικολαΐδης / 33 ετών, ταε κβον ντο (κατηγορία +80 κιλά)

4η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 2 ασημένια ολυμπιακά μετάλλια, 2004 και 2008. Αγωνίζεται: 11 Αυγούστου

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, γεννήθηκε μέσα στα τατάμι (το στρώμα όπου αγωνίζονται οι αθλητές των πολεμικών τεχνών). Ο πατέρας του υπήρξε πρωταθλητής του τάε κβον ντο και ο 33χρονος, σήμερα, Αλέξανδρος έμαθε τα πρώτα μυστικά του αθλήματος σε ηλικία 3 ετών. Ως έφηβος πρώτευσε σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά στην πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες έσπασε το δεξί του πόδι, την ώρα που αγωνιζόταν. «Ήταν μια δύσκολη στιγμή, αλλά μέσα από αυτό έγινα δυνατότερος», λέει σήμερα. Στις δύο επόμενες διοργανώσεις ανέβηκε στη 2η θέση του βάθρου, ενώ για το Λονδίνο ο στόχος είναι «το χρυσό μετάλλιο, που λείπει από τη συλλογή μου». Στα τατάμι του ExCel, στις 11 Αυγούστου, θα βρεθούν οι 16 κορυφαίοι αθλητές του κόσμου. Ανάμεσά τους θα υπάρχει και ο Ντονγκμίν Τσα (Ν. Κορέα), ο οποίος στο Πεκίνο στέρησε το χρυσό μετάλλιο από τον πρωταθλητή μας. Ο «Μέγας Αλέξανδρος του τάε κβον ντο», όπως τον αποκαλούν, θέλει το χρυσό μετάλλιο για να το κάνει δώρο στον 16 μηνών γιο του.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Ηλίας Ηλιάδης / 26 ετών, τζούντο (κατηγορία +90 κιλά)

3η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: Χρυσός Ολυμπιονίκης 2004. Αγωνίζεται: 1η Αυγούστου

Μέλος μιας οικογένειας με παράδοση στο τζούντο, γεννήθηκε στη Γεωργία. Οι επιδόσεις του Ηλία, ως παιδιού, ώθησαν τον Έλληνα προπονητή Νίκο Ηλιάδη να τον υιοθετήσει προκειμένου να του δώσει την ευκαιρία να προπονείται με άνεση σε μια χώρα που τότε βρισκόταν σε αθλητική άνθηση, εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο κλειστό των Λιοσίων, σε ηλικία 18 ετών, έγινε ο νεότερος χρυσός Ολυμπιονίκης (81 κιλά), ενώ αυτή η χρονολογία θα κοσμεί για πάντα ως τατουάζ την ωμοπλάτη του. Τότε, στα 90 κιλά πρώτευσε ο, εξ αίματος, εξάδελφός του Ζουράμπ Ζβιανταουρί. Στο Πεκίνο, εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο, δεν τα κατάφερε και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελείωσε η καριέρα του. Λογάριαζαν όμως χωρίς το πάθος του «Mr Ippon», όπως τον αποκαλούν, γιατί συνήθως νικά με πτώση του αντιπάλου. Το 2010 και το 2011 αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου, νικώντας μάλιστα τον Ιάπωνα Μασάσι Νισιγιάμα, ο οποίος θα αγωνιστεί και στο Λονδίνο. «Ξέρω πως δεν έχω καλύτερη τεχνική από τους Ιάπωνες. Αλλά νομίζω ότι έχω πιο πολλή ψυχή», λέει. Την 1η Αυγούστου, στο τατάμι του ExCel, στα 90 κιλά, θα αγωνιστούν κορυφαίοι τζουντόκα, όπως ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Καμίλο (2ος στο Σίδνεϊ, 3ος στο Πεκίνο), ο Ρώσος Κιρίλ Ντενίσοβ (2ος στον κόσμο το 2009 και 3ος το 2010) και ο Γεωργιανός πρωταθλητής Ευρώπης 2012 Βαρλάμ Λιπαρτελιάνι, αλλά ο Ηλίας Ηλιάδης έχει στόχο να κάνει τον γιο του και την κόρη του υπερήφανους γι' αυτόν.

ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ

Ιουλιέτα Μπουκουβάλα / 29 ετών, τζούντο

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 3η στον κόσμο το 2010, 2η στην Ευρώπη το 2012. Αγωνίζεται: 30 Iουλίου

Το τζούντο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή της. H Ιουλιέτα μυήθηκε στη γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη όταν ήταν οκτώ ετών, στα έντεκά της έγινε μέλος στην εθνική ομάδα γυναικών, ενώ, όταν πήγαινε στο λύκειο, έφυγε από τη γενέτειρά της, τα Ιωάννινα, προκειμένου να τελειοποιηθεί στο αγαπημένο της άθλημα. Κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά γυναικών, νέων ηλικιών, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν κατάφερε να δείξει τις δυνατότητές της, ενώ στο Πεκίνο δεν κατάφερε να προκριθεί. Αήττητη στα πρωταθλήματα Ελλάδος, περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας στα τατάμι, αφού, όπως λέει, έχει πολλά ακόμη να μάθει. Το 2012 έφερε την 29χρονη στη δεύτερη θέση της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, όμως, θα βρει απέναντί της αθλήτριες με πολλές διακρίσεις. Φαβορί θεωρούνται, μεταξύ άλλων, η Γιαπωνέζα Καορί Ματσουμότο, η Πορτογαλέζα Τέλμα Μοντέιρο (η οποία στέρησε φέτος από την Ιουλιέτα την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό) και οι τριταθλήτριες κόσμου, η Αυστριακή Σαμπρίνα Φιλμόζερ (2010) και η Ρουμάνα Κορίνα Καπριόλου (2011). «Έχω συνηθίσει να μην είμαι φαβορί. Τα φαβορί πολλές φορές είναι προϊόν μάρκετινγκ. Δεν μπήκα ποτέ σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί για μένα μετράει η σωστή προετοιμασία», τονίζει η τζουντόκα, η οποία στις 30 Ιουλίου θα ανεβεί στο τατάμι χωρίς να ρωτήσει ποια αντίπαλο της έφερε η κλήρωση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ «ΘΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ

Βίκυ Αρβανίτη / 27 ετών, μπιτς βόλεϊ

3η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: Με παρτενέρ τη Βάσω Καραντάσιου, αναδείχθηκαν δύο φορές πρωταθλήτριες Ευρώπης (2005, 2007). Αγωνίζεται: 28 Iουλίου

Η Βίκυ είναι ένα κορίτσι της… άμμου. Έπαιξε ελάχιστα στη σάλα (σε σχολικό επίπεδο), αλλά γρήγορα προτίμησε το μπιτς βόλεϊ. Ως νεάνιδα, με παρτενέρ τη Θάλεια Κουτρουμανίδου, έκαναν λαμπρή καριέρα. Αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου η απειρία τους τους στοίχισε την πρόκριση στους προημιτελικούς. Στη συνέχεια έγινε «ζευγάρι» με τη Βάσω Καραντάσιου και ανέβηκαν στο βάθρο πολλών διεθνών τουρνουά. Αγωνίστηκαν στο Πεκίνο και, όταν η Βάσω αποχώρησε από την ενεργό δράση, θέση στο πλευρό της πήρε η Μαρία Τσιαρτσιάνη. Η πρόκριση για το Λονδίνο κρίθηκε στη Ρώμη ενώ οι προκριματικοί για τους τελικούς στο Horse Guards Parade θα αρχίσουν αύριο. Παίρνουν μέρος 24 ομάδες χωρισμένες σε έξι ομίλους. Στη 16άδα προκρίνονται οι δύο κορυφαίες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, οι οποίες θα συνεχίσουν σε νοκ άουτ αγώνες. Φαβορί για τις θέσεις στο βάθρο θεωρούνται οι «χρυσές» της Αθήνας και του Πεκίνου, Γουόλς - Μέι (ΗΠΑ), οι εκρηκτικές Βραζιλιάνες Λαρίσα - Τζουλιάνα και οι Κινέζες Σούε Τσεν - Ζανγκ Σι (τρίτες στο Πεκίνο).

Μαρία Τσιαρτσιάνη / 32 ετών, μπιτς βόλεϊ

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 2η στο παγκόσμιο τουρνουά Μασσαλίας με παρτενέρ τη Βίκυ Αρβανίτη (2009). Αγωνίζεται: 28 Iουλίου

H Θεσσαλονικιά Mαρία Τσιαρτσιάνη ξεκίνησε από το βόλεϊ σάλας και τα καλοκαίρια έπαιζε βόλεϊ άμμου παρέα με την Κατερίνα Νικολαΐδου. Στα 22 της κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο. Στη συνέχεια, με παρτενέρ τη Θάλεια Κουτρουμανίδου, κατέκτησαν αξιόλογες θέσεις σε τουρνουά του εξωτερικού (κορυφαία η 2η στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας το 2005). Μετά το Πεκίνο έγινε «ζευγάρι» με τη Βίκυ Αρβανίτη. «Πρόκειται για εκπληκτική αθλήτρια που με έχει βοηθήσει πολύ», λέει η Μαρία. Ο δρόμος της πρόκρισης για το Λονδίνο δεν ήταν στρωμένος με ρόδα διότι η αθλήτρια είχε αρκετούς τραυματισμούς. «Παίξαμε με την πλάτη στον τοίχο αλλά επειδή το «εισιτήριο» της πρόκρισης ήρθε με περιπετειώδη τρόπο, το χαρήκαμε περισσότερο», τονίζει η αθλήτρια. Πριν από λίγες ημέρες, οι πρωταθλήτριες κατέλαβαν την 9η θέση στο πολύ δυνατό Γκραν Σλαμ του Βερολίνου και έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Γιάννης Χρήστου, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος ΤζιάΛλας, Στέργιος Παπαχρήστου

κωπηλασία - τετράκωπος



















1η ολυμπιακή συμμετοχή ως πλήρωμα. Μεγαλύτερη διάκριση: Δεύτεροι στον κόσμο το 2011. Αγωνίζονται: 28 Iουλίου

Η ελληνική κωπηλασία έχει κερδίσει, ήδη, την πρώτη της διάκριση και μόνο με την παρουσία της ομάδας στο Λονδίνο: είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ελληνική τετράκωπος σε ολυμπιακή διοργάνωση. Ξεκίνησαν να... τραβάνε κουπί όταν ήταν περίπου 14 ετών, χάρη στο υδάτινο στοιχείο που υπάρχει στις γενέτειρές τους (από τα Γιάννενα οι Τσίλης, 26 ετών, και Τζιάλλας, 25, από την Καστοριά ο 29χρονος Χρήστου και από το Βόλο ο 23χρονος Παπαχρήστου) και γρήγορα αφιερώθηκαν στο άθλημα. Είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, χάρη όμως στο ολυμπιακό όνειρο «βρήκαν χημεία» και αποτελούν ένα από τα καλύτερα πληρώματα του κόσμου. Καθημερινά προπονούνται οκτώ ώρες και η κωπηλασία έχει γίνει τρόπος ζωής γι' αυτούς. Βρίσκονται μαζί τα τελευταία δύο χρόνια. Από τους τέσσερίς τους, ολυμπιακή εμπειρία έχει ο Γιάννης Χρήστου.

Στο Eton Dorney, 30 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, θα αγωνιστούν οι καλύτεροι κωπηλάτες του κόσμου. Το ελληνικό σκάφος συγκαταλέγεται στα φαβορί μαζί με τα πληρώματα της Αγγλίας και της Αυστραλίας.

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ;

Μιχάλης Σταματόγιαννης / 30 ετών, σφαιροβολία

2η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 9ος σε Παγκόσμιο Εφήβων. Αγωνίζεται: 3 Αυγούστου

Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να ασχολείται με τη σφαιροβολία, αφού εγκατέλειψε τις μεγάλες αποστάσεις. Οι επιτυχίες ήρθαν γρήγορα για τον Μιχάλη, που αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον πρωταθλητισμό. Προπονείται καθημερινά 6 ώρες σε βολές, άλματα, βάρη και δρόμους ταχύτητας. Στο Πεκίνο δεν κατάφερε να κάνει μια εμφάνιση αντάξια των δυνατοτήτων του, αλλά στο Λονδίνο ο Μανιάτης πρωταθλητής έχει στόχο «να ξεπεράσω τον εαυτό μου και, εάν γίνει αυτό, θα έρθει η διάκριση». Η καλύτερη βολή που έχει πετύχει φέτος είναι 19,70 μ. (εξασφάλισε την πρόκριση πέρυσι με 20,17), ενώ έχει ατομικό ρεκόρ 20,36 μ. Για να ελπίζει σε μια πρόκριση στον τελικό, πρέπει να ξεπεράσει το ατομικό του ρεκόρ, καθώς στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Γερμανός Νταβίντ Στορλ κατέκτησε το χρυσό με βολή στα 21,58 μ., ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός Κρίστιαν Κάντγουελ σημείωσε την εκπληκτική επίδοση 22,31 μ.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Αλέξανδρος Παπαδημητρίου / 39 ετών, σφυροβολία

5η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 3ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002. Αγωνίζεται: 3 Αυγούστου

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα κλείσει την καριέρα του. Ο Αλέξανδρος άρχισε να ασχολείται με το στίβο σε ηλικία 14 ετών και πήγε κατευθείαν στις ρίψεις, γιατί, όπως λέει, ήταν «ευτραφές παιδί». Συγκαταλέγεται στην «ομάδα» των αθλητών με τις περισσότερες ολυμπιακές συμμετοχές, αλλά κάθε διοργάνωση έχει για εκείνον ξεχωριστή σημασία. Σημαντικότεροι όλων οι Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου κατετάγη δωδέκατος. Για το Λονδίνο εξασφάλισε την πρόκριση με βολή στα 74,01 μ., έχει φετινή επίδοση 71,80 μ. και ατομικό ρεκόρ 80,45 μ. (2000). Το έργο του αναμένεται δύσκολο, διότι συνολικά επτά σφυροβόλοι έχουν ξεπεράσει φέτος τα 80 μ. - ανάμεσά τους ο Λευκορώσος Ιβάν Τίχαν, ο Ούγγρος Κρίστιαν Παρς και ο Πολωνός Πάβελ Φαϊντέκ. «Θα είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση της ζωής μου. Θέλω να απολαύσω τη συμμετοχή με μια ικανοποιητική επίδοση», τονίζει ο Αλέξανδρος, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος θα είναι από τους μεγαλύτερους ηλικιακά σφυροβόλους που θα αγωνιστούν.



ΤΟ «ΝΕΟ ΑΙΜΑ» ΤΟΥ ΑΝΣΑΜΠΛ

Εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής / Μέσος όρος ηλικίας: 17

Μέλη: Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βάσω Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Ευδοκία Λουγκάκου. 1η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012. Αγωνίζονται: 9-10 Αυγούστου

Την ώρα που το θερμόμετρο στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά δείχνει 35 βαθμούς, οι πρωταθλήτριες του ανσάμπλ σκέφτονται μόνο τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για να αντέξουν τον καύσωνα και να εκτελέσουν μερικές ακόμη επαναλήψεις της χορογραφίας τους. Με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη, χορεύουν σε αθλητικούς ρυθμούς από τεσσάρων. Καθημερινά, η προπόνησή τους ξεπερνά τις 10 ώρες (περισσότερο από όλα τα αθλήματα). Οι έξι Ελληνίδες θέλουν να μαγέψουν τους κριτές και το κοινό στις 9 και 10 Αυγούστου στην Αρένα του Γουέμπλεϊ. Στο πρόγραμμα με τις 3 κορδέλες - 2 στεφάνια θα ακούγεται ισπανική μουσική, ενώ στις 5 μπάλες θα χορέψουν σε ρυθμούς σουίνγκ. Φαβορί για τα μετάλλια θεωρούνται οι ομάδες της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Λευκορωσίας.

Η Εθνική μας έχει στόχο να ξεπεράσει σε εκτέλεση τις Γερμανίδες, τις Ουκρανές και τις Γιαπωνέζες, ώστε να επιτύχει ένα καλό πλασάρισμα, καθώς η νεανική μας ομάδα έχει τις δυνατότητες να φτάσει μέχρι τους Αγώνες της Βραζιλίας (2016).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Βύρων Κοκκαλάνης / 27 ετών, ιστιοπλοΐα (RSX)

1η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερες διακρίσεις: Τρία ασημένια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2010, 2011, 2012) και 5ος στο Παγκόσμιο του 2012. Αγωνίζεται: 31 Ιουλίου

Άρχισε να ασχολείται με το σερφ όταν ήταν 12 ετών και στο λύκειο αποφάσισε να αφιερωθεί μόνο σε αυτό. Ανδρώθηκε στη σκιά του Νίκου Κακλαμανάκη και το 2008 έχασε την πρόκριση για το Πεκίνο από τον Έλληνα Ολυμπιονίκη μόνο για ένα βαθμό. Τα επόμενα χρόνια ο Βύρων Κοκκαλάνης κυριάρχησε στο διεθνές στερέωμα με διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια, αλλά ο ίδιος θεωρεί σημαντικότερη θέση την πρωτιά στο Κύπελλο «Βασίλισσα Σοφία» της Ισπανίας, καθώς ήταν δύσκολη διοργάνωση. Τώρα, στον θαλάσσιο στίβο του Γουεϊμάουθ, αν και «πρωτάκι» σε ολυμπιακές διοργανώσεις, συγκαταλέγεται στα φαβορί για μία διάκριση. Καθημερινά κάνει έξι ώρες προπόνηση (σερφ και ποδήλατο) και στοχεύει σε μία θέση στην οκτάδα. «Ο στίβος είναι ιδανικός για σερφ. Προβλήματα μπορεί να αποτελέσουν τα φύκια, ενώ στην Αγγλία βρέχει, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει», μας λέει. Εκτός από τα... φύκια, εμπόδιο στην προσπάθεια του ιστιοπλόου μας για μία θέση στο βάθρο αναμένεται να αποτελέσουν οι Ζιλιέν Μποντέμ (Γαλλία), Νικ Ντεμσέι (Μ. Βρετανία), Ντόριαν φαν Ραϊσελμπέρχε (Ολλανδία) και Τζον Πολ Τόμπιν (Ν. Ζηλανδία).

Γιάννης Μιτάκης / 23 ετών, ιστιοπλοΐα (finn)

1η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 1ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2012). Αγωνίζεται: 29 Ιουλίου

Έμαθε να περπατάει δίπλα στη θάλασσα, στο Μικρολίμανο, και η ιστιοπλοΐα ήταν το άθλημα που επέλεξε, με τη βοήθεια και του πατέρα του Μιχάλη, από έξι ετών. Ο Γιάννης Μιτάκης ξεκίνησε στα όπτιμιστ, συνέχισε στα λέιζερ και ύστερα, λόγω σωματότυπου, πήγε στα Finn. Καθημερινά προπονείται τέσσερις ώρες στο νερό και δύο στο γυμναστήριο με στόχο μία θέση στους 10 καλύτερους «φινίστες» των Αγώνων. «Ο στίβος είναι δύσκολος. Έχει ρεύματα, αέρα, ομίχλη και βροχή. Είναι διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει», υπογραμμίζει. Η πρωτιά στο Ευρωπαϊκό τον τοποθετεί στους κορυφαίους. Ο ίδιος, όμως, προτιμά να προχωράει βήμα-βήμα και αποποιείται τον τίτλο. Εξάλλου, στην κλάση του τρέχει ο κορυφαίος ίσως σύγχρονος ιστιοπλόος, ο Άγγλος Μπεν Εϊνσλι (τρία χρυσά και ένα ασημένιο σε Ολυμπιακούς), ο οποίος στοχεύει να κερδίσει ακόμη ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αυτήν τη φορά στην πατρίδα του. Πολύ καλοί ιστιοπλόοι θεωρούνται και οι Πίτερ Γιαν Πόστμα (Ολλανδός) και Ζακ Ρέιλι (ΗΠΑ).

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ... ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ

Μαριάννα Λυμπερτά / 33 ετών, κολύμβηση ανοικτού νερού (10 χιλιόμετρα)

4η ολυμπιακή συμμετοχή. Μεγαλύτερη διάκριση: 3η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011. Αγωνίζεται: 9 Αυγούστου

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών που ξεκίνησε κολύμβηση μέχρι σήμερα, η Μαριάννα Λυμπερτά έχει μετρήσει εκατομμύρια πλακάκια. Από την αρχή προτίμησε τις μεγάλες αποστάσεις της πισίνας (400 μ., 800 μ. 1.500 μ.) και, όταν το αγώνισμα του ανοικτού νερού έγινε ολυμπιακό, άρχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό. Κέρδισε την πρόκριση για τους Αγώνες του Πεκίνου και η 11η θέση που κατέκτησε εκεί ήταν το καλύτερο «πλασάρισμα» της ελληνικής κολύμβησης. Δουλεύει καθημερινά με εντυπωσιακό πείσμα. Η προπόνησή της ξεπερνά τις έξι ώρες (πισίνα και γυμναστήριο) και το μόνο που την προβληματίζει για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι το κρύο νερό της λίμνης Σερπεντάιν στο Χάιντ Παρκ, όπου θα διεξαχθεί το αγώνισμα του ανοικτού νερού. «Η θερμοκρασία θα είναι 20 βαθμοί. Εμείς έχουμε μάθει διαφορετικά», λέει ενώ προτιμά το ανοικτό νερό από τα αγωνίσματα της πισίνας γιατί «είναι αγώνισμα τακτικής». Βασικές αντιπάλους θα έχει τη Βρετανίδα Κέρι Πέιν (1η στον κόσμο το 2011) και την Ιταλίδα Μαρτίνα Γκριμάλντι (2η στον κόσμο το 2011).

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ