Τζότζεφ Στίγκλιτς: ''Η λιτότητα θα οδηγήσει σε λαϊκή εξέγερση''

Πύρινο άρθρο κατά της λιτότητας με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας και τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς. 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο project-syndicate.org , και τονίζει ότι η ανάκαμψη περνά μέσα από την αλλαγή των δομών της Ε.Ε. και την κατάργηση της λιτότητας. Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό (και όχι αποκλειστικά ελληνικό) και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει αυτοδύναμος, θα οφείλεται στο φόβο των Ελλήνων για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει αλλά χωρίς αυτοδυναμία ένας από τους βασικούς λόγους θα είναι η ανησυχία των Ελλήνων για το πως θα αντιδράσει η Ε.Ε.”, υπογραμμίζει ο Στίγκλιτς και “επιτίθεται” στον φόβο που επιβάλλεται στους; Έλληνες: “ο φόβος δεν είναι το ευγενέστερο συναίσθημα και δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο για να αυξηθεί´ η εθνική συναίνεση που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά”, τονίζει.

“Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τις δομές της της, δεν μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και δεν καταργήσει τη λιτότητα, μια λαϊκή εξέγερση θα είναι αναπόφευκτη”, υπογραμμίζει ο Τζ. Στίγκλιτς και προειδοποιεί: “η Ελλάδα ίσως παραμείνει όρθια αυτή τη φορά αλλά αυτός ο οικονομικός παραλογισμός δε μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει αλλά πόσο περισσότερο πόνο πρέπει η Ευρώπη να υπομείνει πριν επανακτηθεί η λογική;”.

“Αυτοί που πίστευαν ότι δε θα επιβιώσει το ευρώ αποδείχτηκαν επανειλημμένα λάθος. Αλλά αυτοί που τους επέκριναν είχαν δίκιο σε ένα πράγμα: η Ευρώπη δε θα ανακάμψει αν δεν μεταρρυθμιστεί η δομή της και δεν αντιστραφεί η λιτότητα”, υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ