Έκθεση ''φωτιά'' από την ΕΚΤ - Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα - Προειδοποιεί και το ΔΝΤ

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ:

«Οι δημοσιονομικές θέσεις σε ορισμένες χώρες παραμένουν επισφαλείς. Οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει απολέσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά για χρηματοδότηση και έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι υποτονικές μέχρι σήμερα, αλλά με την απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως «οι εξελίξεις στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνη, έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων έναντι των γερμανικών ομολόγων. Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα ήταν περιορισμένη. Πράγματι, προκάλεσε μόνο μια μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Δείτε την έκθεση της ΕΚΤ κάνοντας κλικ εδώ.

«Φρένο» από Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, λέει με σημερινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Οπως επεσήμανε χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει με την Ελλάδα συμπληρώνοντας ωστόσο πως έχει «καλό προαίσθημα» ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

«Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε από τη Δρέσδη η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ