Σημερινά Ευρωπαϊκά ''χαστούκια'' - Κατάινεν: ''Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη'' - Ντομπρόβσκις: ''Συμφωνία μόνο με πολιτική βούληση''

«Μια λύση είναι πιθανή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει τα πάντα για να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται» διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιούρκι Κατάιτεν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard  .

 

Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποδεσμευτούν περαιτέρω κονδύλια από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
«Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης και επενδύσεων.

Στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα, ο Κατάινεν προσθέτει εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών του για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη», σημειώνει.

Υπάρχει απολύτως καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.

«Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Μπορεί κανείς να παρέχει συνέχεια ρευστότητα, (αλλά) χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτό δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ωστόσο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς προς το παρόν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια κάποιου είδους μεταβατική ρύθμιση για ένα ή δύο έτη, επισημαίνει εξάλλου ο Κατάινεν, προσθέτοντας μόνον ότι απαιτείται μια βιώσιμη λύση.

Ντομπρόβσκις: Μόνο με πολιτική βούληση θα έχουμε συμφωνία

Την άποψη ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα εξαρτάται πλέον από την πολιτική βούληση, καθώς οι τεχνικές προϋποθέσεις για υπάρξει λύση πληρούνται εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην τηλεόραση της Λεττονίας.

«Η συμφωνία εξαρτάται πλέον από την πολιτική βούληση. Όλες οι πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για το ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία και εστίασε στην ανάγκη άρσης του αδιεξόδου. «Χρειάζεται μια σαφής στρατηγική εξόδου, που θα αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε σχετικά

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ