Βρετανία: 29 προσωπικότητες ζητούν από τον Κάμερον να προστατεύσει το BBC

«Ένα BBC εξασθενημένο, σημαίνει ένα εξασθενημένο Ηνωμένο Βασίλειο»

 

Οι ηθοποιοί Ντάνιελ Κρεγκ και Τζούντι Ντεντς, καθώς και η μυθιστοριογράφος Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και 26 άλλες προσωπικότητες κάλεσαν με ανοικτή επιστολή τους τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προστατεύσει τον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «θεραπεία» λιτότητας.

Η επιστολή αυτή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον ηθοποιό Στίβεν Φράι ή τον σεφ Τζέιμι Όλιβερ, αποκαλύφθηκε σήμερα, παραμονή της δημοσιοποίησης μια λευκής βίβλου της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στη στρατηγική για την ανάπτυξη του BBC, του μεγαλύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου στον κόσμο.

«Γράφουμε για να εκφράσουμε δημοσίως την ανησυχία μας για ό,τι θα μπορούσε να εξασθενήσει το BBC ή να το μετατρέψει σε ένα αποτυχημένο ραδιοτηλεοπτικό μέσο που καθοδηγείται αυστηρά από την αγορά», δηλώνουν οι 29 προσωπικότητες σ' αυτή την επιστολή, αποσπάσματα της οποίας διανεμήθηκαν στον βρετανικό Τύπο.

«Ένα BBC εξασθενημένο, σημαίνει ένα εξασθενημένο Ηνωμένο Βασίλειο. Το BBC είναι ένας θεσμός με μεγάλη αξία. Όπως όλοι οι οργανισμοί, έχει τα μειονεκτήματά του, όμως είναι μια εξαιρετική δύναμη δημιουργίας», προσθέτουν και υπόσχονται να συνεχίσουν τη στράτευσή τους για να προωθήσουν ένα ισχυρό BBC».

Το BBC, έχοντας ξεκινήσει από το 2010 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης 800 εκατ. στερλινών (1,125 δισεκ. ευρώ), ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου την κατάργηση άνω των 1.000 επιπλέον θέσεων εργασίας για να αντιμετωπίσει τη μείωση του ραδιοτηλεοπτικού τέλους που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησής του.

Τα τελευταία χρόνια το BBC είχε ήδη καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, είχε πωλήσει το 40% των ακινήτων του, είχε μειώσει τα διοικητικά κόστη και είχε παραχωρήσει ορισμένα τηλεοπτικά δικαιώματα σε αθλήματα για να εξοικονομήσει περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο στερλίνες ετησίως (2,112 δισεκ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η λευκή βίβλος της κυβέρνησης Κάμερον θα κάνει συστάσεις για μείωση των προγραμμάτων του BBC, ενώ άλλες συστάσεις που αναφέρθηκαν ενδέχεται να αφορούν τον ιστότοπο του "Beeb", όπως μερικές φορές αποκαλούν το BBC οι Βρετανοί.

Ο Κρις Πάτεν, πρώην πρόεδρος του BBC, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι απεργάζεται την "καταστροφή" του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου και χαρακτήρισε «νεκροθάφτες» τους εμπειρογνώμονες που επελέγησαν για να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ