Τι είναι τα άγανα και πώς μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλο μας τώρα το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα άγανα τα συναντάμε σχεδόν παντού και είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου μας. Τι είναι λοιπόν τα άγανα και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατέψουμε το σκύλο μας;

 

Τα άγανα είναι αγκάθια που εμφανίζονται στις κορυφές αγριόχορτων. Μοιάζουν περισσότερο με στάχυα. Το σχήμα τους έχει αιχμηρή άκρη που διευκολύνει την διείσδυση τους στο τρίχωμα του σκύλου. Μπορούν να κολλήσουν στο σώμα του όταν αυτός καθίσει ή κυλιστεί στο χώμα.

Από τη στιγμή που ένα άγανο καρφωθεί στο τρίχωμα του σκύλου μπορεί εύκολα να διείσδυση στο δέρμα του. Λόγο της κατασκευής τους τα άγανα "προχωρούν"στο σώμα του σκύλου μόνο προς μία κατέυθυνση και μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε εσωτερικά όργανα όπως πνεύμονες και καρδιά.

Μετά από κάθε βόλτα καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο στο σώμα του σκύλου σας. Το χρώμα τους είναι "ξανθό" και γι αυτό το λόγο σε φυλές όπως Golden και Labrador Retriever κ.α χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να τα βρούμε.
Εάν το άγανο έχει προχωρήσει στο δέρμα του σκύλου σας λογικά θα δείτε το σημείο να έχει πρηστεί και θα έχει δημιουργηθεί ένας μικρός όγκος. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο κτηνίατρος σας μπορεί να το αφαιρέσει.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα σκυλιά που κάνουν βόλτες στην εξοχή και όχι τόσο τα σκυλιά της πόλης.

Εάν έχετε μόλις γυρίσει από βόλτα σε περιοχή που είχε άγανα και ο σκύλος σας...

Φτερνίζεται συνεχώς
Ξύσει τα αυτιά του
Τινάζει επίμονα το κεφάλι του
Γλύφει κάποιο σημείο του σώματος του συνεχώς
Έχει πολλά σάλια
Αφού εξετάσετε την περιοχή, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ