Είμαστε... αλογομούρηδες; Άνθρωποι και άλογα έχουν παρόμοιες εκφράσεις προσώπου!

Οι επιστήμονες διέκριναν 17 ξεχωριστές «εκφράσεις» στο πρόσωπο των αλόγων, έναντι 27 στους ανθρώπους, 13 στους χσιμπατζήδες και 16 στους σκύλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, που ειδικεύονται στην επικοινωνία των θηλαστικών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάρεν ΜακΚόμπ, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δείχνοντας ότι τα άλογα, όπως και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν διάφορους μυς του προσώπου τους, στα ρουθούνια, στα χείλη, στα μάτια τους κ.α., για να αλλάξουν την έκφρασή τους.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι διάφορα είδη ζώων ακολούθησαν παράλληλες εξελικτικές πορείες, όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους για να επικοινωνήσουν.


Τα άλογα είναι άκρως οπτικά ζώα, χρησιμοποιώντας τα μάτια τους περισσότερο και καλύτερα από ό,τι οι σκύλοι και οι γάτες. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιπλέον διαθέτουν ένα πλούσιο «ρεπερτόριο» εκφράσεων, πολλές από τις οποίες είναι παρόμοιες με των ανθρώπων.
«Παρά τις διαφορές στη δομή του προσώπου μεταξύ των αλόγων και των ανθρώπων, καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικές παρόμοιες εκφράσεις, κυρίως όσον αφορά την κίνηση των χειλιών και των ματιών. Το επόμενο βήμα είναι να συσχετίσουμε αυτές τις εκφράσεις με συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Τζένιφερ Γουάθαν.


Οι επιστήμονες μελέτησαν λεπτομερώς βίντεο με άλογα σε μια ευρεία γκάμα συμπεριφορών, ώστε να ταξινομήσουν όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα εν λόγω ζώα με το πρόσωπό τους. Ελπίζεται ότι μελλοντικά η έρευνα θα βοηθήσει τους κτηνίατρους και άλλους εμπλεκόμενους με τα άλογα, να καταλάβουν καλύτερα τι θέλουν να μας «πουν» με τις εκφράσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ