Σόιμπλε: Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα νέας αρχής - Ναι θα ψηφίσουν οι σοσιαλδημοκράτες‏

Με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άρχισε στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγηση του.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι αναγκαία η ταχύτατη ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα που προκάλεσε το capital control.

Σύμφωνα με την εισηγητική ομιλία του Σόιμπλε, οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα θα δίνονται βήμα προς βήμα και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται.

Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέα αρχής, ανέφερε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα στήριξης, παραδεχόμενος ότι προσωπικά δεν του ήταν εύκολο να φτάσει σε αυτή την απόφαση. 

"Ναι" θα ψηφίσουν οι σοσιαλδημοκράτες

Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα θα ψηφίσουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ( CDU/CSU) της Γερμανίας, 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», ενώ τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

Το πρόγραμμα βοήθειας απορρίπτει το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, να δηλώνει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για την βοήθεια, τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι. «Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες - ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Και η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει σήμερα το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ χθες Ισπανοί, Αυστριακοί και Εσθονοί είπαν το “ναι” στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ