Κατατίθεται αύριο το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τα 13 προαπαιτούμενα για τα «κόκκινα δάνεια»

Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, στοχεύοντας όλα να έχουν κλείσει απόψε το βράδυ, ούτως ώστε το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί έως και την Τρίτη. 

 

Όπως έγινε γνωστό, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο το βράδυ, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις επιτροπές και την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Με αυτόν τον τρόπο και με δεδομένη την «κάλυψη» και των 13 προαπαιτούμενων, θα υπάρξει εκταμίευση της υπό-δόσης του ενός δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους, ενώ το μεγάλο «αγκάθι» που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα έχει, ούτως ή άλλως, μετατεθεί για τον Ιανουάριο.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αισιοδοξία – με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν εκ νέου σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο στις 16.30 μ.μ. - ότι τελικώς θα «υπάρξει σύγκλιση» και οι δανειστές θα κάνουν δεκτή την ελληνική πρόταση.

Η Αθήνα επιθυμεί να υπάρξει ένα «μοντέλο» διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων το οποίο θα έχει «άρωμα Κύπρου», ενώ στοχεύει να μεταθέσει -μαζί με το ασφαλιστικό- το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των πολιτών τον Ιανουάριο.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

-Βάση των συζητήσεων για τα κόκκινα δάνεια το κυπριακό μοντέλο.

-Θα δημιουργηθούν εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, που θα αδειοδοτουνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη ταξη, δηλαδή όπως και οι τραπεζες. Θα ισχύσει μάλιστα και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.

-Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

-Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη.

- Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει ακόμα και στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εχέγγυο σπίτια.

- Εξετάζεται επισης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

- Η αρχή θα γίνει με την ένταξη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας κόκκινων δανείων και ανέρχονται περίπου στα 40 δισ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στις 20:00 οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης θα ενημερώσουν, με τηλεδιάσκεψη που θα διεξαχθεί από το χώρο των διαπραγματεύσεων, το EuroWorking Group, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ