Η Βρετανία πανηγυρίζει για τον πρώτο αστροναύτη της -το Soyuz των 100 δις -Συναρπαστικές φώτο

Εθνική υπερηφάνεια φέρνει στα ΜΜΕ της Βρετανίας η εκτόξευση του πρώτου αστροναύτη της χώρας, ο οποίος θα περάσει σχεδόν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το ρωσικό Soyuz που μεταφέρει τον Τιμ Πικ εκτοξεύτηκε από την εξέδρα που είχε χρησιμοποιηθεί στην ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961.

Πρώην ταγματάρχης και νυν μηχανικός πτήσης στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, ο Τιμ Πικ, 44 ετών, συνταξιδεύει με τον αμερικανό αστροναύτη Τιμ Κόπρα και τον ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Μαλετσένκο. Συνολικά έξι άτομα θα διαμένουν στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα των 100 δισ. δολαρίων.

Το Soyuz ΤΜΑ-19Μ που τους μετέφερε εκτοξεύτηκε στις 13.03 ώρα Ελλάδας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο νοικιάζει η Ρωσία στο Καζακστάν. Εννέα λεπτά μετά την πυροδότηση, το σκάφος είχε τεθεί σε τροχιά για να φτάσει στον ISS έξι ώρες αργότερα.

Την παραμονή της αναχώρησης του Πικ, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε μια νέα, φιλόδοξη Πολιτική Διαστήματος που έχει στόχο να τριπλασιάσει την αξία της εγχώριας αεροδιαστημικής βιομηχανίας στα 40 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Αν και ο Τιμ Πικ είναι επίσημα ο πρώτος βρετανός αστροναύτης, αρκετοί ακόμα βρετανοί έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα είτε με την ιδιότητα του ιδιώτη (όπως ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ και ο Μαρκ Σάτλγουορθ) είτε επειδή είχαν και αμερικανική υπηκοότητα (Πιρς Σέλερς, Νίκολας Πάτρικ, Μάικλ Φόουλ).

Δείτε το βίντεο με το Soyuz εδώ 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ