Στουρνάρας: Το κεφάλαιο Grexit έχει τελειώσει - Θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν γρήγορα, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στους Financial Times και στον Martin Wolf.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο ήταν πολύ καλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν. «Η χρονιά τελείωσε είτε με μηδενική ανάπτυξη, είτε με οριακή ύφεση αντί της πτώσης του ΑΕΠ κατά 2,5% που αναμενόταν το καλοκαίρι». Συμπλήρωσε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια ανάκαμψη τόσο στην παραγωγή, όσο και στην ανεργία.

Εκτίμησε ότι αν κλείσει θετικά η αξιολόγηση, μπορεί η χώρα να περάσει φέτος σε ανάκαμψη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αξιολογώντας το πρόβλημα του προσφυγικού σε ό,τι αφορά την οικονομική του διάσταση, σημείωσε ότι η ανάλυση που έχει γίνει δείχνει ότι τα όποια οφέλη πηγαίνουν κυρίως στις χώρες όπου καταλήγουν οι πρόσφυγες και τα κόστη στις χώρες transit, όπως η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στο άμεσο κόστος για τον προϋπολογισμό το προσδιόρισε μεταξύ 0,3-0,4 του ΑΕΠ, με το έμμεσο να είναι ακόμα υψηλότερο.

 

Η κατάσταση στις τράπεζες έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, τόνισε. Εχουμε τελειώσει την ανακεφαλαιοποίηση και είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, όπως είπε, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ύφεσης και όχι κακού μάνατζμεντ της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση μίλησε για στροφή 180 μοιρών που έγινε το καλοκαίρι και η οποία οδήγησε σήμερα στο να διαπραγματεύεται σε καλό πνεύμα με τους δανειστές. «Το πρόβλημα είναι δύσκολο αλλά μετά το 2009 έχουμε ολοκληρώσει τα 3/4 της δημοσιονομικής προσαρμογής». Το πιο δύσκολο θέμα, συμπλήρωσε, είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 

«Θα ήθελα να δω για την Ελλάδα λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μπορεί η χώρα να αξιοποιήσει τη δημόσια γη για ανάπτυξη στο real estate.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αυτό είναι καλύτερο να γίνει γρήγορα παρά αργά.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση χρέους, τόνισε ότι υπάρχει η δέσμευση να εξεταστεί και πρέπει να γίνει η εξέταση του θέματος τόσο για λόγους ουσίας όσο και συμβολικούς.

Το κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε.

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του κ. Στουρνάρα εδώ 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ