Εκρηκτική χρονιά για τον τουρισμό της Ισπανίας φέτος- Η Μαγιόρκα το απόλυτο top-seller- γιατί;

Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ περιμένουν φέτος μια εκρηκτική χρονιά για τον τουρισμό της Ισπανίας, καθώς οι παραθεριστές στρέφονται μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τιμές ωστόσο στα ισπανικά ξενοδοχεία, λόγω της αυξημένης ζήτησης, είναι ήδη υπερβολικά αυξημένες.

Η Ισπανία είχε ρεκόρ αφίξεων το 2015 με 68 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες, 5% περισσότερους από το 2014,  αναφέρει το tornosnews.gr. Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού José Manuel Soria αναμένει μια ακόμη καλή χρονιά το 2016, εξαργυρώντας την εικόνα του ασφαλούς προορισμού.

 

Ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων Gabriel Barceló, μιλώντας στο γερμανικό FVW, είπε ότι το 2016 ξεκίνησε ¨εξαιρετικά" για τα νησιά και είναι πολύ πιθανό οι Βαλεαρίδες να προσελκύσουν φέτος 1 εκαταμμύριο επιπλέον τουρίστες (14 εκατομμύρια, από 13 εκατομμύρια πέρυσι)."Βρισκόμαστε πολύ πιο μπροστά στις κρατήσεις από πέρυσι", είπε. "Όλες οι Βαλεαρίδες θα είναι sold out αυτό το καλοκαίρι".

 

Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ έχουν αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητά τους για την Ισπανία στα θερινά τους προγράμματα, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.Ο σχεδιασμός αυτός αποδίδει ήδη καρπούς, αφού καταγράφουν υψηλή διψήφια αύξηση στις κρατήσεις για τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.

Ο τουρ οπερέιτορ FTI έχει φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του για όλους τους ισπανικούς προορισμούς. Η Ισπανία, δήλωσε ο επικεφαλής του για την περιοχή  Manuel Morales, είναι η σίγουρη λύση για τους παραθεριστές που ανησυχούν για την ασφάλεια του προορισμού, διατηρώντας την υψηλή δημοτικότητα στους Γερμανούς τουρίστες.Η TUI έχει υψηλή ζήτηση για τα Κανάρια Νησιά και καλή ζήτηση για την ηπειρωτική χώρα, προσθέτοντας περισσότερα ξενοδοχεία και αεροπορικά δρομολόγια, μετά τη μείωση της ζήτησης για Τουρκία.

 

Ο Dertour έχει διψήφια αύξηση στις κρατήσεις για Ισπανία, ενώ τα πακέτα των εμπορικών σημάτων του Jahn Reisen και Travelix καταγράφουν ισχυρή ζήτηση για Μαγιόρκα και Ίμπιζα. Η ηπειρωτική Ισπανία έχει ελαφρώς ασθενέστερη ζήτηση.Ο Alltours περιμένει και αυτός μεγάλη αύξηση στη διακίνηση Γερμανών τουριστών ατην Ισπανία, αυξάνοντας τη χωρητικότητα από το Πάσχα και μετά, με την προσθήκη περισσότερων πτήσων τσάρτερ προς τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.

 

Το ίδιο και ο Thomas Cook.Ισχυρή ζήτηση παρατηρείται και για την ενοικίαση σπιτιών στην Ισπανία, όπως διαπιστώνει η ιστοσελίδα Fincallorca, που νοικιάζει εξοχικές κατοικίες στην Ισπανία. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναζητήσεις στην ιστοσελίδα για σπίτια στην ισπανία, εξάλλου, ήταν τον Ιανουάριο αυξημένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

 

Αν είχαμε τη δυνατότητα, θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε διπλάσιες εξοχικές κατοικίες στη Μαγιόρκα κατά την περίοδο αιχμής, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Fincallorca, Ralf zur Linde. "Η Μαγιόρκα θα είναι το απόλυτο top-seller αυτό το καλοκαίρι", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό φέτος να μην υπάρξει σημαντική προσφορά για τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής.Ανταποκρινόμενα στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης πολλά ισπανικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος νωρίτερα από τα συνηθισμένα για την καλοκαιρινή σεζόν για να καλωσορίσουν τους τουρίστες του Πάσχα και της Άνοιξης, οι οποίοι πήγαιναν σε θερμότερους προορισμούς αυτήν την εποχή στη Βόρεια Αφρική.

Είναι  βέβαιο είναι ότι οι τιμές στην Ισπανία φέτος θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Και είναι λογικό: οι ξενοδόχοι δεν θα άφηναν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις τιμές στην αυξημένη ζήτηση... Υπάρχουν και οι σώφρονες φωνές τουριστικών παραγόντων της Ισπανίας, που προειδοποιούν ότι οι υπερβολικές τιμές θα διώξουν τουρίστες όταν θα επανέλθει ο ανταγωνισμός στους προορισμούς της Μεσογείου.

 

Ο οικολογικός φόρος. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, από τα μέσα του χρόνου, θα εισαχθεί οικολογικός φόρος στους τουρίστες των Βαλεαρίδων Νήσων.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φόρος θα κυμαίνεται από 0,25 ευρώ εως 2 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο καταλύματος, που θα διαμένουν οι τουρίστες. Θα εξαιρεθούν από την επιβολή φόρου τα παιδιά κάτω των 14 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Η τοπική κυβέρνηση προσδοκά να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 έως 80 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιούνται για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών. Οι Γερμανοί και Βρετανοί τουρ οπερέιτορ προειδοποίησαν την τοπική κυβέρνηση ότι ο φόρος αυτός ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση για τα νησιά των Βαλεαρίδων, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν πάλι είχε επιβληθεί ένας ανάλογος περιβαλλοντικός φόρος στους τουρίστες. Ο νόμος, πάντως, ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

 

Ο υπουργός Τουρισμού Barceló είπε ότι τα εφετινά έσοδα από τον φόρο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν αμέσως για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής. Για παράδειγμα, θα αναπτυχθούν νέες υποδομές για ποδηλασία και πεζοπορία, μονοπάτια, ενώ θα υπάρξουν έργα για την προστασία των πολιτιστικών αξιοθέατων."Είμαι πεπεισμένος ότι οι τουρίστες θα καταλάβουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι ένας φόρος ενάντια σε αυτούς αλλά υπέρ τους", δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ