Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το Προσφυγικό - Πόσο "κοστίζει" και τι προβλέπει

Το νομοσχέδιο για την προσφυγική κρίση χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές την Πέμπτη στις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου έχει ως εξής: «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ″σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)″ (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την έκθεση Του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το νομοσχέδιο προκαλεί ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).

Όσο για την υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Πάντως, οι προωθούμενες διατάξεις φαίνεται να προκαλούν δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την πτέρυγα των "53" να εκφράζει έντονους προβληματισμούς για ενδεχόμενη παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η δυσφορία να εκφραστεί και στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις ορισμένων βουλευτών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν έντονη παρουσία, πολιτική και ακτιβιστική, υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά το τελευταίο διάστημα δεν τοποθετούνται ούτε καν για την κατάσταση της Ειδομένης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ