Ξεκινά η εκκένωση της Ειδομένης: 10 διμοιρίες των ΜΑΤ ''αδειάζουν'' τον καταυλισμό προσφύγων

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή του σχεδιασμού απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη.

Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης του καταυλισμού των προσφύγων και των μεταναστών. 

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Ωστόσο, αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης πάνω από την Ειδομένη θα πετούν δύο ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 8.500 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Δεν πέτυχαν και πολλά με τη μέθοδο της πειθούς 
Σημειώνεται, ότι η προσπάθεια για την απομάκρυνση των προσφύγων έχει ξεκινήσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα, από την αστυνομία, κυρίως με τη μέθοδο της πειθούς. Ωστόσο αν και έφυγαν περίπου 3.000 άτομα, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και πολύ. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό οι συνθήκες έχουν «αγριέψει» στην περιοχή με ομάδες μεταναστών να συστήνουν συμμορίες. 

Απομακρύνουν τους δημοσιογράφους
Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την επιχείρηση εκκένωσης, καθώς έχει δοθεί να απομακρυνθούν από το χώρο σε σημείο όπου δεν θα υπάρχει καμία οπτική επαφή με όσα θα συμβούν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών μόλις ξεκινήση η επιχείρηση της αστυνομίας. 

Μαροκινοί και Τυνήσιοι ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών
Στην πώληση ναρκωτικών το πάνω χέρι έχουν ομάδες Μαροκινών και Τυνήσιων, στο παρεμπόριο Σύροι και στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων Αφγανοί και Πακιστανοί. Όσον αφορά στην πορνεία, πρωταγωνιστές είναι Μαροκινοί και Ιρακινοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται γυναίκες που ζουν μόνες τους είτε επειδή έχασαν τον σύζυγό τους είτε επειδή πρόλαβε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Αυτοσχέδιοι οίκοι ανοχής σε βαγόνι και κτίριο υπό κατάληψη
Οι εγκληματικές ομάδες έχουν δημιουργήσει στην Ειδομένη δύο αυτοσχέδιους οίκους ανοχής. Ο ένας είναι ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι και ο άλλος ένα δωμάτιο κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη. Οι δράστες ζητούν από τον κάθε πελάτη μόλις 5 με 10 ευρώ, ενώ στις εξαθλιωμένες γυναίκες, που έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους, δεν δίνουν παρά μόνο πολύ χαμηλά ποσά.

Εχουν στήσει υπαίθρια μαύρη αγορά
Στην περιοχή έχει στηθεί μία μαύρη αγορά, όπου οι μετανάστες πωλούν τα τρόφιμα και τα αντικείμενα κάθε λογής που τους έχουν χορηγηθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές.

8.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ειδομένη
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτήν την ώρα παραμένουν 8.425 άτομα στην Ειδομένη από τους περίπου 12.000 που ήταν καταγεγραμμένοι πριν από μιάμιση εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ