Παυλόπουλος για προσφυγικό: Να δώσουμε απάντηση στα φοβικά σύνδρομα

Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να «εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα».

 

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεσθε στην Αθήνα. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Κοσετέλ ως επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και τον κ. Λεκλέρκ ως επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας για την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

 

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την εφαρμογή της οποίας «είναι γνωστό ότι στηρίζουμε», καθώς «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην ολοκλήρωση της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» και τόνισε:

 

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δώσαμε έτσι μια απάντηση, ηχηρή απάντηση, σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανακριβέστατα θεωρούν ότι δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν από την πλευρά τους μια απαράδεκτη τακτική που δεν ταιριάζει στον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι από δω και πέρα το βασικό ζήτημα είναι «η οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν, τώρα ιδίως που έρχεται ο χειμώνας, να ζήσουν κάτω από συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές μας αρχές», προθέτοντας ότι η Ελλάδα υπολογίζει στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και σε αυτό το θέμα, έχετε και την τεχνογνωσία, γνωρίζετε το αντικείμενο αυτό» και «γιατί αυτός πραγματικά, κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

 

Και τόνισε καταλήγοντας:

«Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό. Και, βεβαίως, όπως είχα πει και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Μπαν Κι Μουν, ας εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αποστολή».

 

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό Λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».

 

Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

 

«Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους.

Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως «άκουσα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα».

 

Επίσης, επισήμανε ότι υποστηρίζει «το πολύ σημαντικό σημείο» που έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της παρέμβασής του. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων», τόνισε.

 

«Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι και ολοκληρώνοντας συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα διεθνή φόρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ