Μοσκοβισί: Deadline o Νοέμβριος - Προβόπουλος: Στα 2,5 χρόνια έπρεπε να φύγουμε από την κρίση

Αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο το 2010, διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λάθος πολιτικές επιλογές και λάθος χειρισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειωθεί σε ποσοστό 27%. Τα βέλη του κ. Προβόπουλου χτυπούν πρωτίστως τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και αυτές που ακολούθησαν.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν λάθος επιλογές
«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015. 
Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Δεν ήταν αναγκαία η 3η ανακεφαλαιοποίηση 
Προβληματισμένους άφησε τους περισσότερους βουλευτές η αναφορά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την αναγκαιότητα της 3ης ανακεφαλαιοποίησης
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το ενδεχόμενο 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε  πέρσι τον Νοέμβριο». -«Ποιος φταίει τότε;», συνέχισε ο κ. Κασιδιάρης. -«Δεν ξέρω», ανταπάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Βολές και κατά Στουρνάρα για την Τράπεζα Αττικής
Βολές όμως εκτόξευσε ο κύριος Προβόπουλος και για το διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το θέμα της τράπεζας Αττικής και τις ευθύνες που είχε ο κ.Στουρναρας ως υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση πχ ίδιος δ/νων σύμβουλος κ πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος  έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» είπε.

Πολύ μεγάλο λάθος τα capital controls

Αναφερόμενος στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ήταν «πολύ μεγάλο λάθος τα capital controls», εκτιμώντας ότι «θα το πληρώνουμε για δεκαετίες».

«Δεν ήξερα για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα»

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή.

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Σε ότι αφορά το δανεισμό των κομμάτων, που αποτελεί επίσης αντικείμενο ερεύνης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναγνώρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου. «Ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» πρόσθεσε.

Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

 

Ορόσημο ο Νοέμβριος για τον Μοσκοβισί

Τον Νοέμβριο έθεσε ως χρονικό ορόσημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί δηλώνοντας βέβαιος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε τοποθέτηση που έκανε πριν λίγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Γάλλος επίτροπος ξεκίνησε την τοποθέτηση λέγοντας «Θέλω να σας καθησυχάσω για την κατάσταση της Ελλάδας.Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. ¨Όλα δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 πορεία που θα συνεχιστεί και όλο το 2017. Θεωρούμε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός» είπε για να προσθέσει ότι είναι νωρίς να γίνει ακόμη ακριβής πρόβλεψη για το που θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης.

«Πρέπει να δηλώσω την ικανοποίηση μου για την μέχρι τώρα πρόοδο της Ελλάδας σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μαζί όπως έκανε η Ελλάδα» είπε ο κ. Μοσκοβισί για να σημειώσει προς όλα τα ακροατήρια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική αλλά όχι ενδοτική με την Ελλάδα «

Τόνισε όμως ότι κλειδί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συνέχιση του προγράμματος η οποία έχει μπροστά του την δεύτερη αξιολόγηση .

«Θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις αγορές και την επαναφορά την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο . Όταν λέω εύλογο χρόνο εννοώ τον Νοέμβριο . Η Ελλάδα θα δείξει τότε ότι προχωρά το πρόγραμμα» είπε ο κ. Μοσχοβισί 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ