Στουρνάρας: Η ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ διαβατήριο για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2017

Την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, προαναγγέλλει για το 2017, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «διαβατήριο» για την επάνοδο της χώρας στις αγορές την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως εξηγεί, θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σχετικά με την επιβολή των capital controls, επισημαίνει ότι σύντομα, θα επέλθει νέα χαλάρωση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει ειδική μνεία και στην άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η οποία θα προλειάνει τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους. «Εάν δεν υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE» προειδοποιεί, στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνει ότι «όλοι κατανοούν τη σημασία παραμονής του στο πρόγραμμα» και διαπιστώνει ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις ως προς το χρέος και την αναγκαιότητα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων.
Όσον αφορά τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσή τους κατά 40% έως το 2019 και υπογραμμίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον αυτόματο πιλότο» σπεύδει να διευκρινίσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ