Ολονύχτια διαπραγμάτευση χωρίς... συμφωνία Τσακαλώτου - ΔΝΤ: Τα αγκάθια & οι αποστάσεις

Χωρίς να δώσουν τα χέρια στα μεγάλα θέματα ολοκληρώθηκε, στις 5.30 το πρωί, ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν  με τηλεδιάσκεψη, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί πριν από το Euro Working Group της 28η Νοεμβρίου.

Μεγάλη απόσταση στα εργασιακά- «Αγκάθι» και η ΔΕΗ

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι:

  • το εργασιακό (σ.σ. όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική και η απόσταση με τους δανειστές μεγάλη),
  • η αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα η ΔΕΗ και
  • τα δημοσιονομικά (δημοσιονομικό κενό 2018 και Μεσοπρόθεσμο).
  • Σε ότι αφορά στα εργασιακά η απόσταση, σύμφωνα με πηγές, είναι μεγάλη.

Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες. Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018 συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων λέγοντας ότι «θα δούμε πόσο μένει μετά από συζήτηση για άμυνα και υγεία» 

 

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά). Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «η θέση μας παραμένει ότι τα πλεονάσματα για 2019- 2020 πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup ως παράμετρος του Χρέους. Δεν το συζητήσαμε σχεδόν καθόλου. Δεν είχαν εντολή να το διαπραγματευτούν»

Ωστόσο, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ο  νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα ισχύσει  κανονικά από 1/1/2017 αλλά ο νέος τρόπος απόδοσης εισφορών- φόρων θα εξεταστεί το Μάρτιο (σ.σ. πάει για αναβολή). 

Σύμφωνα με πηγές στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης δεν συζητήθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (σ.σ. είχε συζητηθεί το απόγευμα). 

«Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει»

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέροντας ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά θέματα, εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα (οριστική εκτίμηση μεγεθών από Eurostat, πληρωμές ΠΔΕ, μαξιλάρι ασφαλείας).τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν. «Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πίεση  (σ.σ. από Μαξίμου) να δοθεί μεγαλύτερο ποσό. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ