Ποιό κρασί ταιριάζει με ποια μακαρονάδα; Syrah για την μπολονιέζ ή ξινόμαυρο για ναπολιτέν;

Τώρα που έπιασαν τα κρύα, που διάθεση για έξω; Συνήθως μαζευόμαστε σε σπίτια με φίλους ή αράζουμε στον καναπέ να δούμε καμία ταινία. 

Τι τρώμε; Μα φυσικά τo πιο εύκολo, νόστιμo, γρήγορo και παράλληλα απόλυτο “comfort food” : Μακαρόνια κυρίες και κύριοι! Γίνονται σε 10 λεπτά και αρέσουν σε όλους. Επιπλέον οι συνδυασμοί υλικών και σαλτσών είναι σχεδόν άπειροι, άρα δεν τα βαριέσαι εύκολα. Και φυσικά μπορείς να σετάρεις πολλά και τελείως διαφορετικά κρασιά.

 

1) Ξεκινάμε λοιπόν με την πρώτη και πιο κλασσική επιλογή: Σπαγγέτι με σάλτσα τομάτας. Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο αποτελεί σίγουρο success story, αφού τα φυτικά και ντοματένια αρώματα αλληλοσυμπληρώνονται.

2) Δεύτερη και αγαπημένη: Καρμπονάρα. Η κλασσική Ιταλίδα με την κρέμα παρμεζάνας – αυγού και παραδοσιακά χοντροκομμένο Guanciale ( «μπέικον» από μάγουλα χοιρινού) ζητάει δίπλα της κάτι πλούσιο μεν αλλά χωρίς τανίνες λόγω αυγού. Ένα βαρελάτο σαββατιανό (για να συμπληρώσει τον καπνιστό χαρακτήρα του αλλαντικού) ή μια βελούδινη μπαχαρένια Νεμέα (έχει μπόλικο πιπεράκι το πιάτο) θα ταιριάξουν γάντι.

 

3) Λιγκουίνι με σάλτσα μανιταριών. Εδώ θέλουμε όγκο και γήινο στοιχείο οπότε ένα πλούσιο βαρελάτο Chardonnay, με τον ξηροκαρπάτο και λιπαρό χαρακτήρα του θα απογειώσει το γεύμα σας. Αν επιμένετε σε κόκκινο, τότε ένα φινετσάτο αλλά γήινο  Μαυρούδι θα σώσει την κατάσταση και θα δέσει μοναδικά με τα μανιτάρια ιδίως αν είναι άγρια.

 

4) Παραδοσιακή μακαρονάδα με κιμά. Στιβαρό κοκκινιστό κιμαδάκι με τα μπαχάρια του και μπόλικο τυρί τριμμένο, θα δέσει τέλεια με ένα πικάντικο Syrah.

 

5) Γαριδομακαρονάδα. Θαλασσινή αλλά με σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό, ταιριάζει εξαιρετικά με ένα Sauvignon blanc ή με ένα ροζέ από μοσχοφίλερο! Και τα δυο έχουν όσοι οξύτητα χρειάζεται και είναι αρκετά αρωματικά! Αν μπει στη σάλτσα και καμία καυτερή πιπερίτσα ποντάρετε καλύτερα στο μοσχοφίλερο με τον πιο φρουτώδη και «λουκουμένιο» χαρακτήρα.

6) Πέστο βασιλικού. Φυτικό και με νότες ξηρών καρπών θα ταίριαζε πολύ με μια αρωματική και συνάμα φυτική, μαλαγουζιά ή με μια malvasia aromatica ( η επίγευση πικραμύγδαλου θα ταιριάξει υπέροχα με το πέστο).

 

Bonus Tip: Μακαρονάδα με αχινό.  Φινέτσα και θάλασσα αποζητούν μανιωδώς ένα ασύρτικο από την Σαντορίνη που με την οξύτητα και τους mineralτόνους θα συνοδεύσει εξαιρετικά αυτό το ιδιαίτερο έδεσμα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ