Αλέξης Τσίπρας: "Το 2017 η Ελλάδα θα τραβήξει ανηφόρα, αλλά πια θα δει ορίζοντα"

Το 2017 θα είναι η  χρονιά που «η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά

Ο πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος, ευρύτερα αλλά και ειδικότερα στα πεδία της οικονομίας, της κοινωνίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας: Μπορεί οι προκλήσεις να είναι μεγάλες και ο δρόμος ακόμα ανηφορικός για πολλούς, «αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα».

«Βλέπουμε πια το ξέφωτο. Ξέφωτο στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι το 2017 θα είναι η χρονιά «όπου θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία», με την υποσημείωση ότι «για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, δεν είναι απλά μια κοινότυπη πρωτοχρονιάτικη ευχή, αλλά μια ρεαλιστική προσδοκία». Τόνισε ότι με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές, που θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας.
 
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2017 θα είναι το έτος των επενδύσεων, της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που για χρόνια λίμναζαν, που θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τις προτάσεις για τη μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα προχωρήσει τον Σεπτέμβρη σε μια μεγάλη τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία, με τη θεμελίωση ενός αξιόπιστου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθολικού, δημόσιου και δωρεάν για όλους, εργαζόμενους και ανέργους, ασφαλισμένους και Ανασφάλιστους.

Επίσης, θα είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Το 2017, τέλος, παλεύουμε, να είναι και έτος ορόσημο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», σημείωσε.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομο απολογισμό για το 2016, απαριθμώντας τα σημαντικότερα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας και τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο, φτάνοντας έως τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες: τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων δίνοντας για φέτος τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια δικαιούχους, δυνατότητα που επήλθε από την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος, που επετεύχθη για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά. Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά», σημείωσε, αναφερόμενος στη σταθεροποίηση της οικονομίας, «το πέρασμα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας κατά 3 επιπλέον μονάδες, την πρόσβαση που απέκτησαν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας απόκτησαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη διεύρυνση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση».
 
Παράλληλα, με το βλέμμα στην Ευρώπη, έστειλε μήνυμα κατά της ακροδεξιάς και του απομονωτισμού, καθώς και της διαρκούς λιτότητας, που τροφοδοτούν οι δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στα σημερνά αδιέξοδο. «Αν οι λαοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν να υπερβούν και τις πιο μεγάλες δυσκολίες», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ