Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για το επόμενο πακέτο δόσεων»

Υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ "στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή" των προαπαιτούμενων, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαϊου ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκτελών χρέη υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, επισημαίνει πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». 

Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ "στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή" των προαπαιτούμενων.

Για την έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν στην Σύνοδο της 22ας Μαΐου ανέφερε ότι «πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο.

Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM».

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου.

Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ESM.

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει στην επιστολή του πως «στο Eurogroup συζητήθηκε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γίνεται αναφορά στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα».

«Τα πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» αναφέρεται.

«Ως εκ τούτου, έγινε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ